Oulua tehtiin tur­val­li­sem­mak­si nuo­ril­le Val­keas­sa – pop up-nuok­ka­rin idea on pe­räi­sin nuo­ril­ta it­sel­tään

Nuorten mielestä nuorisotyöntekijöiden jalkautuminen keskelle kaupunkia on hyvä tapa lisätä turvallisuutta. Taustalla Oulussa paljastuneet seksuaalirikokset.

Ohjaaja Saeed Ghassabzadeh ja Valkean pop up -nuokkarissa korttiringin pystyyn pistäneet Vilma Metsola, Iida Kaijala, Helmi Mikkola ja Emmi Honkakoski.
Ohjaaja Saeed Ghassabzadeh ja Valkean pop up -nuokkarissa korttiringin pystyyn pistäneet Vilma Metsola, Iida Kaijala, Helmi Mikkola ja Emmi Honkakoski.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Nuorten mielestä nuorisotyöntekijöiden jalkautuminen keskelle kaupunkia on hyvä tapa lisätä turvallisuutta. Taustalla Oulussa paljastuneet seksuaalirikokset.

Mitä nuoret haluavat nuorisotyöltä? Voiko sen avulla lisätä turvallisuutta? Asiaa on Oulussa nuorilta kysytty ja vastausten perusteella on ryhdytty toimeen.

Perjantaina siitä saatiin maistiaisia, kun neljä Kaasi-tiimin jalkautuvien ohjaajien verkkonuorisotyöntekijää pisti pystyyn pop up-nuorisotilan Valkean kesäkadulle nuorilta saadun idean mukaisesti.

Kaasi-tiimi puolestaan on osa Turvallinen Oulu-hanketta, jolla pyritään ehkäisemään alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Hanke perustettiin viime vuonna ilmi tulleiden tapahtumien jälkimainingeissa.

Liikkeelle lähdetään puhtaalta pöydältä.

– Pyrimme saamaan täällä mahdollisimman paljon kohtaamisia nuorten kanssa. Teemme naamojamme tutuksi, ohjaaja Kati Hopiavuori kertoo.

Kaasi-tiimiläisillä on erityisosaamista erityisesti monikulttuurisen, kohdennetun ja verkkonuorisotyön puolelta.

Hopiavuorella on aikaisempaa kokemusten nuorten pariin jalkautumisesta Kiimingistä, mutta keskustassa tapahtuva toiminta on hänellekin uutta.

Kiimingissä nuoria on ollut hyvin mukana, ja sitä Hopiavuori odotti myös nyt.

– Joitakin tuttuja kasvoja on näkynyt myös täällä, Hopiavuori toteaa.

Nuorisoa alkoi pyöri pop up-tilan ympärillä heti kun se avattiin alkuillasta. Kommentit lähestymistavasta olivat pääsääntöisesti myönteisiä.

– Ihan kiva juttu, korttiringin kolmen kaverinsa kanssa lattialla levitetylle matolle pystyyn pistänyt Vilma Metso kokee.

Pelikaveri Emma Honkakoskesta tapahtuman tuominen nuorten suosimaan paikkaan on hyvä idea, samaten kuin mattojen laittaminen lattialle.

– Täällä voi istua ja pelata vaikka korttia.

Nuorten mielestä nuorisotyöntekijöiden jalkautuminen keskelle kaupunkia on myös hyvä tapa lisätä turvallisuutta.

Entä miten nuoret itse voivat parantaa omaa turvallisuuttaan?

– Ollaan tutussa porukassa turvallisten ihmisten kanssa, Honkakoski toteaa.

Viime vuoden ikävät rikokset ovat hyvin nuorten tiedossa. Monet tietävät myös tapauksia, joissa nuoria on yritetty lähestyä hyväksikäyttö mielessä.

Jani Kaappolan mielestä turvallisuuden kannalta olisi hyvä saada nuoret nimenomaan järjestettyihin tapahtumiin pois kadulta. Valkean tapahtumaa hän pitää hyvänä ideana.

Melko usein nuorisotapahtumissa sekä Rajakylän nuokkarilla ja Bysiksellä käyvän Kaappolan mielestä on hyvä asia, että paikalla on myös aikuisia paimentamassa nuorisoa.

– Ohjaajat ovat hyviä tyyppejä, hän luonnehtii.

Kuullaanko nuoria riittävästi kun heille suunnitellaan tekemistä ja tapahtumia?

– Minun mielestäni kuullaan, Kaappola tuumii.

Samoilla linjoilla tuntuivat olevan muutkin paikalle tulleet. Valkean kesäkatu on paikka, jossa nuoriso viihtyy varsinkin kylmään vuodenaikaan. Se oli keskeinen syy jalkautua sinne.

Perjantaisessa pop up-tapahtumassa nuorille oli tarjolla ohjaajien kohtaamisten lisäksi muun muassa pelejä ja tietokilpailuja.

– Kysymme nuorilta kymmenen kysymystä aikuiselämään liittyvistä asioista, ohjaaja Shengfiny Bol kertoo.