Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Oulua rii­van­nees­sa ap­teek­ki­ryös­tö­sar­jas­sa tuomio: Useita ryös­tö­jä teh­tail­lut mies pas­si­tet­tiin lähes kol­mek­si vuo­dek­si van­ki­laan

Oikeuden mukaan mies yritti myydä tai vaihtaa hallussaan ollutta isohkoa määrää vahvoja huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä. Niitä oli hänen hallussaan satoja tabletteja. Toistuvat ryöstöt järkyttivät pahoin apteekkien henkilökuntaa.

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Oulussa viime vuoden aikana useita apteekkiryöstöjä tehtailleen miehen lähes kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Timo Sakari Kauppi, 31, sai kahden vuoden ja seitsemän kuukauden vankeustuomion neljästä apteekkiryöstöstä sekä niihin liittyvistä yhdestä törkeästä ja kolmesta perusmuotoisesta huumausainerikoksesta. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan yli 4 500 euroa erilaisia korvauksia.

Ryöstöihin liittyvien rikosten lisäksi nyt annettuun tuomioon liittyy kaksi muuta Kaupin tekemää huumausainerikosta vuodelta 2017. Toisessa oli kyse hänelle kuuluneista amfetamiinista ja kokaiinista, joita löydettiin Kaupin tuttavan hallusta. Tuttava selvisi sakoilla huumausaineen käyttörikoksesta.

Toisessa tapauksessa Kauppi sai tuomion huumeen tilaamisesta Hollannista. Lähetys paljastui postitullissa.

Ryöstöjen sarja Oulussa

Käräjäoikeuden mukaan Kauppi aloitti noin puolen vuoden jaksolle ajoittuneen ryöstöjen sarjan viime vuoden maaliskuun alussa Oulun Kastellin apteekin ryöstöllä.

Hän oli mennyt sisään ja uhannut suusanallisesti henkilökunnalle pitävänsä hallussaan pistintä. Hän oli saanut lääkkeitä ja pakeni polkupyörällä.

Miehen seuraava kohde oli sivuapteekki Kaukovainiolla. Käräjäoikeuden mukaan hän oli kävellyt toukokuun lopulla henkilökunnan alueelle ja uhaten saanut suurehkon määrän lääkkeitä. Tälläkin kertaa Kauppi pakeni pyörällä.

Kesäkuun alkupuolella hän iski jälleen sivuapteekkiin Kaukovainiolla, sai uhkaamalla lääkkeitä ja pakeni.

Viimeisen ryöstön Kauppi teki syyskuun loppupuolella jälleen Kastellin apteekkiin. Mies oli mennyt naamioituneena sisään ja vaatinut uhkaavasti lääkkeitä. Osan hän pudotti paetessaan, kun paikalla ollut asiakas oli potkaissut pyörän hänen altaan. Kauppi pakeni  lääkepakkauksia haalittuaan lopulta juosten.

Käräjäoikeuden mukaan Kauppi tavoitteli ja sai saaliikseen ryöstöillä erilaisia rauhoittavia lääkkeitä sekä erittäin vaarallisiksi huumeiksi luokiteltuja lääkeaineita. Hän sai jokaiseen neljään ryöstöön liittyen tuomion huumausainerikoksesta pidettyään aineita laittomasti hallussaan.

Törkeässä huumausainerikoksessa oli puolestaan kyse siitä, että Kauppi yritti myydä tai vaihtaa hallussaan ollutta isohkoa määrää vahvoja huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä. Niitä oli hänen hallussaan satoja tabletteja.

Näyttönä levittämistarkoituksesta olivat tutkinnassa miehen puhelimesta löytyneet viestit, joissa hän pyrki myymään tai vaihtamaan aineita. Hän oli puhunut poliisille tuhansien eurojen veloista, joita lääkkeillä oli tarkoitus lyhentää, mutta perui sittemmin puheitaan veloista ryöstöjen syynä.

Kauppi kiisti oikeudessa syyllistyneensä ryöstöihin ja piti tekoja varkauksina. Hän kiisti myös uhkailleensa työntekijöitä, mutta oikeus ei tätä uskonut. Hän kiisti myös törkeän huumausainerikoksen ja aineiden levittämispyrkimykset.

Toistuvat ryöstöt ovat järkyttäneet apteekkien henkilöstöä ja aiheuttaneet heille kärsimystä ja pelkoa.

Käräjäoikeuden mukaan ryöstöjen jatkuvuus korotti Kaupin syyllisyyden astetta tekoihin.

Hänet on tuomittu aiemmin useista huumausainerikoksista, jotka eivät oikeuden mukaan kuitenkaan ole olleet vakavuudeltaan läheskään samaa luokkaa kuin ryöstösarja ja niihin liittyvät rikokset.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Oulussa tehtiin viime vuonna valtaosa koko Suomen apteekkiryöstöistä, pitkälti toistakymmentä.