Oulu Sin­fo­nian pia­no­so­lis­til­la, Ossi Tan­ne­ril­la, on mui­ta­kin siteitä Ouluun kuin hänen kolme Leevi Ma­det­oja -kil­pai­lu­voit­toaan

Tannerin ensimmäinen opettaja Sirpa Heikkilä asuu nykyään Oulussa ja on luvannut tulla konserttiin.

Helsinkiläinen pianisti Ossi Tanner soittaa torstaina Madetojan salissa Chopinia Eiji Ouen johtaman Oulu Sinfonian solistina.
Helsinkiläinen pianisti Ossi Tanner soittaa torstaina Madetojan salissa Chopinia Eiji Ouen johtaman Oulu Sinfonian solistina.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Tannerin ensimmäinen opettaja Sirpa Heikkilä asuu nykyään Oulussa ja on luvannut tulla konserttiin.

Leevi Madetoja -pianokilpailun 2015 ja Tampereen pianokilpailun 2017 voittaja Ossi Tanner, 22, soittaa torstaina 13.2. Madetojan salissa Oulu Sinfonian solistina Frédéric Chopinin Pianokonserton nro 2 f-molli op. 21.

– Molemmat Chopinin pianokonsertot ovat minulle tosi tuttuja. Aloitin e-mollikonsertolla, jota esitin kilpailuissakin, ja muun muassa Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin ja Tampere Filharmonian solistina. Muutama vuosi sain kutsun Lahteen soittamaan f-mollikonserttoa kapellimestari Hannu Linnun johdolla, Tanner kertoo.

Chopin sävelsi pianokonserttonsa peräjälkeen ollessaan suurin piirtein Tannerin ikäinen.

– Siksi f-mollikonserton mielenmaisemakin on nuorekas, taiturillinen ja ylitsevuotavan tunteellinen. Se ei ehkä puhuttele samalla tavoin vanhempaa kuulijaa, mutta sopii hyvin tähän ikävaiheeseen.

Chopin-tulkitsijana nuori virtuoosi ei näe olevansa laajoilla käden kaarilla taiteileva Olli Mustonen sen paremmin kuin selkä suorana hyvin pienin elein esiintynyt maestro Arthur Rubinstein, vaan jotain käytännöllisempää siltä väliltä

– Enemmän kallistun vähäeleiseen suuntaan, koska pyrin tekemään kaiken ergonomisesti oikein. Olen tosin nähnyt videolta, ja kaveritkin ovat huomauttaneet, että minulla on tyhmän näköisiä kasvonilmeitä soiton aikana.

Tannerilla on muitakin siteitä Ouluun kuin hänen Madetoja-kilpailuvoittonsa, joita ehti kertyä kolmessa eri ikäsarjassa. Hänen ensimmäinen opettajansa Sirpa Heikkilä asuu nykyään Oulussa ja on luvannut tulla Oulu Sinfonian konserttiin.

– Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa minua opettaa Erik T. Tawaststjerna. Yksityisesti olen käynyt Paavali Jumppasen tunneilla ja Konstantin Boginon luona Pariisissa. Pianonsoiton aloitin kuitenkin kuusivuotiaana Belgian Brysselissä Sirpa Heikkilän opissa.

Konsertin kapellimestari Eiji Oue tuo Oulu Sinfonian kevätkaudelle kovan luokan kansainvälistä tasoa.

Hän on urallaan toiminut muun muassa Hannoverin NDR Philharmonien sekä Barcelonan sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

Minnesotan orkesteria Yhdysvalloissa Oue johti ennen Osmo Vänskää seitsemän vuoden ajan. Hän levytti minnesotalaisten kanssa myös Igor Stravinskyn Tulilintu-sarjan, joka kuuluu tämäniltaisen konsertin ohjelmaan.

Stravinskyn lisäksi Oulu Sinfonia soittaa Ouen johdolla osia Aleksandr Glazunovin orkesterisarjasta Chopiniana op. 46.

Ossi Tannerin esiintymiset Oulussa jatkuvat viikonloppuna. Hän tulkitsee orkesterin kamarimuusikoiden kanssa Sofia Gubaidulinan ja Johannes Brahmsin teoksia Kiimingin Syke-talolla lauantaina 15.2. sekä Tulindbergin salissa sunnuntaina 16.2.

Oulu Sinfonia. Chopiniana. Madetojan salissa Oulussa torstaina 13.2. kello 19.