Oulu mielii pi­kai­sia hen­ki­lös­tö­sääs­tö­jä

Kaupunginhallitus saa Oulussa maanantaina eteensä kaupunginjohtaja Matti Pennasen ehdotuksen, jossa pyydetään lupaa käynnistää neuvottelut henkilöstön kanssa pikaisten säästöjen saavuttamiseksi.

-
Kuva: Tapio Maikkola

Kaupunginhallitus saa Oulussa maanantaina eteensä kaupunginjohtaja Matti Pennasen ehdotuksen, jossa pyydetään lupaa käynnistää neuvottelut henkilöstön kanssa pikaisten säästöjen saavuttamiseksi.

Kyse on noin 10 miljoonasta eurosta.

Laskelma lähtee siitä, että lomarahoista maksettaisiin työntekijöille vain puolet. Toisella puoliskolla kaupunki paikkaisi talouttaan.

”Mistään ei ole vielä päätetty. Meidän pitää saada ensin lupa käynnistää neuvottelut”, Pennanen korostaa.

Henkilöstöjohtaja Unto Lehtonen sanoo, että lomarahojen leikkaus olisi nopea, helppo ja tasapuolinen tapa saada säästöjä palkkakuluissa.

”Yksipuolisesti tästä ei voi päättää, vaan siitä on sovittava henkilöstöjärjestöjen kanssa.”

Toinen keino säästää lomarahoista on vaihtaa niitä vapaiksi.

Kolmas vaihtoehto on pyytää kaupunginhallitukselta valtuuksia lomautuksiin.

Palvelumalli 2020 ratkeaa tässä kuussa

Viranhaltijat julkaisivat torstaina ehdotuksensa Oulun palvelumalli 2020:ksi. Se toisi vuoteen 2020 mennessä 290 miljoonan euron säästöt.

Nekään eivät olisi riittävä keino, sillä valtuusto kokoontuu ensi keskiviikkona seminaariin pohtimaan verojen ja maksujen korotuksia, jotka tulisivat voimaan vuonna 2014.

Palvelumalli 2020 ratkaistaan tämän kuun aikana. Virkamiehet ovat kallistuneet esityksessään suurimpia muutoksia sisältävän kolmosvaihtoehdon ja kakkosvaihtoehdon välimaastoon.

Kaupunginhallitus ottaa asiaan kantaa ensi maanantaina ja valtuusto loppukuusta.

Säästöt kasvavat portaittain

Palvelumallin linjaukset koskevat kaikkia kaupungin peruspalveluja. Säästöt kasvavat portaittain siten, että ensi vuonna ne olisivat 15,6 miljoonaa euroa ja vuosikymmenen lopulla 62 miljoonaa euroa.

Se tarkoittaisi käytännössä muun muassa terveyskeskustasoisten palvelujen saamista jatkossa vain kahdeksasta paikasta, joista yksi olisi yksityinen Sepän terveysasema. Nykyisin terveyskeskuksia on 13 plus yksi yksityinen.

Toiminta keskittyisi vaiheittain ensi vuodesta alkaen seitsemään hyvinvointikeskukseen. Näiden lisäksi yksityisen Sepän terveysaseman kanssa on sopimus vuoteen 2017.

Kuntalaisten pitkin kevättä antama palaute on vaikuttanut muun muassa siihen, että Yli-Iihin ja Ylikiiminkiin jääviin hyvinvointipisteisiin esitetään lääkäripalveluja tiettyinä päivinä ja molempiin myös  liikkuvia suun terveydenhuollonyksikköjä.