Pääkirjoitus

Oulu hullaantui keskustan tuoksuvasta ruusumerestä

Oululaiset ovat ottaneet keskustaan levittäytyneen ruusuteoksen hullaantuneen ihastuneesti vastaan.

Oululaiset ovat ottaneet keskustaan levittäytyneen ruusuteoksen hullaantuneen ihastuneesti vastaan. Ruusujen huumaava tuoksu leijailee ympäriinsä, ja ihmiset kulkevat hymyssä suin ruusumuodostelmien keskellä. Ihastellaan, tuoksutellaan ja napataan kuvia.

Tarjolla on tuoksuva yhteisöllinen taidekokemus. Ruusumeren keskellä voi järjestää vaikka piknikin tai jäädä kuuntelemaan ja katselemaan taide-esitystä. Vapaaehtoiset viherpeukalot pääsevät halutessaan kastelemaan taideteosta.

Oulussa elämä ei ole viime aikoina ollut mitään ruusuilla tanssimista, joten ankeuden ja synkkien uutisten keskelle tarvitaan vaihteeksi jotain, mikä ilahduttaa ja elähdyttää. Jo tässä vaiheessa voi sanoa, että uuden Oulun juhlavuosi huipentuu hienolla kaikki aistit avaavalla tavalla.

Oululaiset ovat ottaneet ympäristötaiteilija Kaisa Salmen 34 000 ruusupensaan taideteoksen omakseen. Performanssin luonteeseen kuuluu, että se on aikaan ja hetkeen sidottu. Sunnuntaina lysti loppuu, mutta ruusut jaetaan kaupunkilaisille.

Ruusu kuvastaa onnea ja rakkautta. Ruusun värillä on puolestaan oma symboliikkansa. Kukkien kielellä voidaan ilmaista monia asioita. Ruusu on myös piikikäs, joten sitä on käsiteltävä taiten, ettei veri vuoda. Piikit eivät tapa, mutta varomattoman käsissä ne voivat saada aikaan pahaa jälkeä.

Ympäristötaideteos toimii monella tasolla. Ruususymboliikasta kannattaa uudessa Oulussa ottaa oppia. Myös uutta Oulua tulee voida kehittää rakentaen, mutta niin, että ruusuun olennaisesti kuuluvat piikit pidetään piilossa.

Parasta on, että ruusuteoskin saa muistamaan, miksi vanha Oulu kuopattiin ja perustettiin uusi Oulu.