Ou­las­kan­kaan syn­ny­tys­osas­toa uhkaa sul­ke­mi­nen - Val­vi­ra: Ei täytä ny­ky­kri­tee­rei­tä

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri pitää todennäköisenä, että Valvira tulee määräämään Oulaskankaan sairaalan synnytysosaston suljettavaksi elokuun loppuun mennessä.

Valviran mielestä synnytystoiminnan järjestelyt Oulaisissa eivät täytä nykyisiä päivystysasetuksen kriteereitä. Suurin puute on vastasyntyneiden tehostetussa valvonnassa. Arkistokuva.
Valviran mielestä synnytystoiminnan järjestelyt Oulaisissa eivät täytä nykyisiä päivystysasetuksen kriteereitä. Suurin puute on vastasyntyneiden tehostetussa valvonnassa. Arkistokuva.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri pitää todennäköisenä, että Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tulee määräämään Oulaskankaan sairaalan synnytysosaston suljettavaksi elokuun loppuun mennessä. Valviran mielestä synnytystoiminnan järjestelyt Oulaisissa eivät täytä nykyisiä päivystysasetuksen kriteereitä. Suurin puute on vastasyntyneiden tehostetussa valvonnassa.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Aino-Liisa Oukka sanoo, että asetuksen mukaisen tehostetun valvonnan järjestäminen Oulaskankaan sairaalaan vaatisi uuden lastenosaston perustamisen.

-Se on käytännössä mahdotonta. En näe sille toteutumismahdollisuutta, hän toteaa.

Valvira aloitti syksyllä 2015 omaehtoisen valvontaprosessin, joka koskee vastasyntyneiden hoidon asianmukaisuutta Oulaskankaan sairaalassa. Valvira pyysi sairaanhoitopiiriltä selvityksen sairaalan synnytystoiminnan järjestelyistä. Joulun alla sairaanhoitopiiri sai selityspyynnön samasta asiasta.

-Valvontakirjeessä sanotaan, että mikäli selitys ja tehtävät toimenpiteet eivät ole Valviran mielestä riittäviä, esittää Valvira, että synnytystoiminta lakkaa elokuun 2016 loppuun mennessä. Ennakoin, että Valviralta tulee sellainen päätös, että meidän toimenpiteet eivät ole riittäviä, Aino-Liisa Oukka toteaa.