Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lan­gan ja Rii­si­tun­tu­rin kan­sal­lis­puis­tois­sa kor­ja­taan ja kun­nos­te­taan ret­kei­ly­reit­te­jä

Oulangan kansallispuiston Jyrävän portaita korjataan tänä kesänä.
Oulangan kansallispuiston Jyrävän portaita korjataan tänä kesänä.
Kuva: Raisa Nikula / Metsähallitus

Riisitunturin ja Oulangan kansallispuistoissa tehdään tulevana kesänä paljon retkeilyrakenteiden kunnostustöitä. Työn alla on erityisesti portaiden uusintaa, polkujen kestävyyden parantamista sekä pitkosten kunnostusta.

Näin turvataan retkeilijöiden sujuva ja turvallinen liikkuminen reiteillä sekä maaston kestävyys. Maastotöitä toteutetaan eduskunnan myöntämillä tulevaisuusinvestointivaroilla.

Riisitunturilla merkittävin uudistus retkeilyrakenteissa tulee olemaan loppukesästä toteutettava ja kauan kaivattu Riisitunturin parkkipaikan laajennus. Laajennuksen myötä parkkipaikan koko kasvaa nykyisestä 70 henkilöauton paikasta 200 auton vetävyyteen.

Uudistus on tervetullut, sillä Riisitunturin kävijämäärät ovat olleet jatkuvassa kasvussa, ja viime talvena parkkipaikalla nähtiin useamman kerran ruuhkatilanteita.

Riisitunturilla käynnistetään myös Riisin rietas -päiväreitin kestävyyden parantaminen tänä kesänä urakoitsijan kilpailutuksella. Tulevana talvena polulle ajetaan soraa, joka tasoitetaan seuraavana kesänä. Myös reitin pitkososuuksia uusitaan kesällä 2021.

Oulangan kansallispuistossa on aloitettu lumien sulettua useita työmaita. Kohteista retkeilijöille kenties tunnetuin on sekä Karhunkierroksen että Pikku Karhunkierroksen varrella sijaitsevat Jyrävän portaat, joiden kunnostustyöhön kuuluu sekä porrasrakenteiden uusiminen että loppuosan sorastus.

Jyrävän könkään lähellä sijaitsevalle Siilastuvan taukokatokselle tehdään uusi polttopuusuoja. Portaita uusitaan muiltakin alueilta: sekä Kanjonin kurkkaus -reitin että Konttaisen pohjoispuolen portaita kunnostetaan. Useilta alueilta uusitaan myös pitkoksia.