Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lai­sis­sa on auki sata työ­paik­kaa - ja teol­li­suu­den kasvu jatkuu

Työvoimatarpeeseen räätälöidään koulutuspolkuja, jotta tulevaisuudessa on osaavaa työvoimaa saatavilla.

Elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari (vas.) on tallentanut Lehto Groupista kertovia lehtileikkeitä vuosien varrelta. Päätös ensimmäisen tuotantotilan rakentamisesta Oulaisiin ajoittuu kahden vuoden taakse. Vieressä toimitusjohtaja Pekka Korkala
Elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari (vas.) on tallentanut Lehto Groupista kertovia lehtileikkeitä vuosien varrelta. Päätös ensimmäisen tuotantotilan rakentamisesta Oulaisiin ajoittuu kahden vuoden taakse. Vieressä toimitusjohtaja Pekka Korkala
Kuva: Sirpa Kortet

Kun marraskuussa Oulaisten kaupungin elinkeino- ja kehitysjohtajan virkaan vakinaistettu Jarmo Soinsaari aloitti paikkakunnalla työt nelisen vuotta sitten, tavoitteena oli, että teollisia työpaikkoja pitäisi saada ainakin 30 lisää. Määrä on saavutettu moninkertaisesti. Vuonna 2016 Soinsaari laskee Oulaisissa työtä saaneen 150 henkilöä ja kuluvana vuonna tahti on ollut sama.

– Nyt Oulaisissa on 100 työpaikkaa avoinna, Soinsaari ynnää.

Yksi merkittävä työllisyyden kasvattaja on Lehto Group, jonka Takuuelementti-tehdas laajentaa paikkakunnalla. Joulukuussa alkavan uuden tuotantohallin rakentaminen kasvattaa työvoimatarvetta. Laskelmissa on, että ensi kesänä yritys työllistää Oulaisissa jo 300 henkilöä.

– Strategiamme on kasvuhakuinen. Voi olla, ettei tuokaan määrä riitä, vaan tulemme tarvitsemaan vielä enemmän työntekijöitä, Takuuelementti Oy:n toimitusjohtaja Pekka Korkala laskee.

Takuuelementin lisäksi teollisia työpaikkoja ovat olleet luomassa muun muassa Sievin Jalkine, Raita Sport, Junnikkalan Saha ja Kontra Solutions. Määrät ovat ainutlaatuisia koko maakunnassa.

Kaupunki tukee paikkakunnalle muuttavia

Työvoiman saatavuuden eteen tehdään lujasti töitä. Soinsaari on ollut mukana järjestämässä rekrytointikiertueita eri paikkakunnille, mutta myös luonut yhteistyökuvioita työvoimahallinnon kanssa.

Pekka Korkala kertoo, että seuraava rekrytointikoulutus Lehdon työtehtäviin käynnistyy lähiaikoina. Infojen avulla on saatu työntekijöitä koko maakunnan alueelta.

Soinsaari sanoo Oulaisten kaupungin jatkavan myös muuttoavustuskäytäntöä, jolla pyritään saamaan paikkakunnalle uusia asukkaita. Kaupunki tukee rahallisesti muuttavia lapsiperheitä ja ensiasunnon ostajia.

– Me tarvitsemme tekijöitä, joilla on asennetta ja motivaatiota työntekemiseen. Koulutamme tekijät itse, sillä tarvitsemme kirvesmiesten lisäksi niin sisustajia, laatoittajia, sähköalan osaajia kuin putkitöidenkin tekijöitä. Varsinaisesti alan osaamista ei välttämättä tarvita, Korkala hoksauttaa.

Yhteistyössä yritysten kanssa

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedun kanssa yritys on kehittänyt yhteistyötä tulevaisuuden työvoiman saamiseksi. Lehdon toiveet on otettu huomioon jo nyt ammatillisen koulutuksen opetussisällön suunnittelussa.

– Puhumme eräänlaisesta Lehtopolusta. Jo yläkouluikäiselle voidaan räätälöidä työelämään tutustumisjaksoja, jotka tukevat ammatinvalintaa. Ammattikoululaisille voimme luoda työssäoppimispaikkoja, jotta opiskelijat valmistuttuaan ovat valmiita työntekijöitä, Korkala kertoo.

Tulevaisuuden työllistämiskuvioita organisoidaan myös Jokilaaksoissa virtaa -hankkeessa, jolla kehitetään muun muassa opiskelijoiden ja työelämän yhteistyötä.

Teollisten työpaikkojen lisääntyminen on Soinsaaren mukaan suunnittelun ja ennakoinnin tulosta.

– Kaupungin pitää kulkea yritysten rinnalla. Yhteistyökuvioiden myötä voidaan taata tonttitarjonta ja kaavoitusasiat kuntoon, jotta yrityksillä on mahdollisuuksia asettua paikkakunnalle. On ikäänkuin tasoitettu tietä jo edeltä, hän kiteyttää.

Tähän perustuu Lehdon kasvu maakunnassa, mutta myös valtakunnallisesti. Korkala antaa kiitosta kaupungille siitä, että yrityksen laajentumistoiveet on mahdollista toteuttaa kivuttomasti.

Oulaisten kasvulukuja:

Teollisia työpaikkoja lisääntynyt Oulaisissa neljän viimeisimmän vuoden aikana: 300 kpl

Tällä hetkellä avoimia teollisia työpaikkoja: 100 kpl

Suurin työllistäjä tällä hetkellä teollisissa työpaikoissa: Lehto Group, Takuuelementin tehdas

Lisäystarve työvoimaan nyt: 40-50 henkilöä, myöhemmin mahdollisesti lisää

Kasvu alkanut vuodesta 2015, jolloin Lehto perusti ensimmäisen tehtaan Oulaisiin. Nyt alkamassa uuden, noin 8500 neliömetrin kokoisen hallin rakentaminen. Se valmistuu kesällä 2018.