Mainos

Otitko lainaa 2013–2020 aikana? Saat nyt vaih­det­tua lainasi hal­vem­paan, jos maksat yli 10 % korkoa

Vuosien varrella kuluttajansuojalakia on päivitetty useaan otteeseen, onneksi kuluttajille suotuisaan suuntaan. Lainojen korkokatto on nyt 10 %, eli jos lainasi korko on sitä suurempi, säästät 100 % varmuudella vaihtamalla luottoyhtiötä.

-

Vinkit pähkinänkuoressa:

  • 2013 lakimuutos määritteli 50 % + viitekorko korkokaton alle 2000 € lainoille
  • 2019 päivitetty laki määritteli 20 % korkokaton kaikille vakuudettomille lainoille
  • 2020 koronapandemian seurauksena hyväksyttiin väliaikainen 10 %:n korkokatto, jota jatkettiin vuodenvaihteesta vuoden 2021 syyskuun loppuun asti
  • Voit seurata kuluttajansuojalain muutoksia ja etenemistä täällä

Tämä tarkoittaa, että kun kilpailutat olemassa olevan lainasi nyt ja saat lainatarjouksia, niin niiden korko on 100 % varmuudella enintään 10 %. Joka tapauksessa, jos sinulla on lainaa tai mietit lainan hakemista, kilpailuttamalla lainatarjoukset et voi muuta kuin voittaa.

”Monet ymmärtävät lainojen kilpailutuksen tärkeyden hakiessaan lainaa, mutta uskomattoman usein jo otettua lainaa maksetaan mukisematta takaisin ilman säännöllistä kilpailuttamista. Jo olemassa olevan lainan kilpailuttamisessa ei voi muuta kuin voittaa ja nyt tuo voitto on lähes taattu, kun korkokatto on asetettu vain 10 prosenttiin”, sanoo uuden kilpailutustuoteperheen perustajajäsen Antti Sundberg.

-

Uuteen reilumpaan apua arjen rahahuoliin tarjoavaan kilpailutustuoteperheeseen kuuluvat ilmaiset verkkopalvelut: Lainaa.com lainojen kilpailutus, Insured.fi vakuutusten kilpailutus ja Sähköt.net sähkön kilpailutus. Kaikilla palveluilla on samat rehellisemmät arvot, jotka voit lukea artikkelin loppupuolelta.

-

Miksi nykyinen lainasi on todennäköisesti ylihintainen?

Se ei ole kenellekään salaisuus, että pikavippibuumi aiheutti kontrolloimatonta velkaantumista suomalaisten keskuudessa pahimpina vuosinaan vuosituhannen vaihteessa. Suomen hallitus puuttui vihdoin peliin asettamalla voimaan uudet korkokattolait vuosina 2013 ja 2019. Vaikka ensimmäisen korkokattolain muutokset jäivät todella marginaalisiksi lain porsaanreikien vuoksi, syyskuussa 2019 voimaan tullut uusi korkokattolaki muutti kulutusluottoja selvästi edullisemmaksi suomalaisille kuluttajille.

Jos nykyinen kulutusluotto on otettu ennen 1.9.2019, laillinen enimmäiskorko on 50 % + 1 % viitekorko ja palveluiden sivukuluilla ei ole kattoa. Tuon päivän jälkeen voimaan astuneen korkokaton myötä kulutusluottojen nimelliskorko rajattiin 20 prosenttiin ja muut kulut 150 euroon vuodessa.

Monilta on kuitenkin mennyt kokonaan ohi se oleellinen tieto, että kulutusluottojen hinnat eivät päivity automaattisesti uusien lakien mukaisiksi.

Tämä ilmiö korostui entuudestaan vuonna 2020, kun kulutusluottomarkkinat ajautuivat noidankehään koronapandemian myötä: suomalaiset ottavat enemmän vakuudetonta lainaa silloin, kun töitä on tarjolla vähemmän. Suomen valtio ei kuitenkaan haluat sallia uutta kansalaistensa kontrolloimatonta velkaantumisaaltoa, joten heinäkuussa 2020 astui voimaan väliaikainen korkokattolaki, joka jälleen laski nimelliskoron katon 20 prosentista 10 prosenttiin vuoden loppuun asti – mutta sinä et hyödy tästä halvemmasta korosta, jollet ole ottanut nykyistä lainaasi näiden uusien lakien ollessa voimassa!

-

Ratkaisu: tarkista saisitko nykyisen lainasi halvemmalla

Vakuudettomien lainojen korot tulevat olemaan suurennuslasin alla myös tänä vuonna, sillä Suomen hallitus on ilmoittanut halustaan jatkaa väliaikaista korkokattoa syyskuun 2021 loppuun saakka. Eli vaikka olisit ottanut nykyisen lainasi viimeisen parin vuoden aikana tai ihan äskettäin (huolimatta siitä, onko väliaikainen korkokattolaki edes ollut voimassa), sen kilpailutus on tänä vuonna todella kannattavaa.

Nyt 10 %:n korkokaton ansiosta voit löytää saman lainan tuntuvasti edullisemmalla korolla. Helpoiten saat lainojen hinnat selville Lainaa.com lainavertailun avulla. Entistä enemmän uusi korkokatto tuo säästöä vanhojen lainojen yhdistämisen kohdalla.

-

Miksi et kilpailuttaisi nykyistä lainaasi, jos se ei maksa senttiäkään ja vie aikaasi vain pari minuuttia?

Kun suomalaiset hakevat kulutusluottoa, he pyytävät tarjoukset keskimäärin vain 1–2 rahoittajalta. Lainojen (tai minkä tahansa muun palvelun) kilpailutus vie ymmärrettävästi paljon aikaa – erityisesti silloin, kun se tehdään kattavasti. Tämän vuoksi monet luottoa hakevat eivät ymmärrettävästi pyydä tarjouksia niin montaa, kuin olisi suositeltavaa. Lainantarjoajia on suomessa kymmeniä, ellei jopa satoja, joten hintakilpailutuksen uuvuttavuuden lisäksi monet ovat varmasti skeptisiä, että hyödyttääkö kilpailutukseen käytetty aika todellisuudessa ollenkaan?

Lainojen kilpailutus säästää rahaa lähes poikkeuksetta. Miksi et kilpailuttaisi nykyistä lainaasi, jos se ei maksa senttiäkään, vie aikaasi vain pari minuuttia ja saat varman tiedon siitä, onko lainasi hinta kohdallaan?

Kilpailutustuoteperheen ydinarvot

Tuoteperheen palveluiden on tarkoitus olla aidosti reilumpia. Ne on perustettu kuuden eettisen nyrkkisäännön varaan, joita muut verkossa toimivat kilpailutuspalvelut eivät aina muista noudattaa:

1. Säästäväisyys. Palveluiden ykköstavoite on säästää rahaasi, joka onnistuu mahdollisimman kattavan kilpailutuksen avulla. Saat heti selville edulliset ja ylihintaiset tarjoukset kymmenien tarjousten joukosta.

2. Maksuttomuus. Palvelut ovat täysin ilmaisia.

3. Sitoutumattomuus. Palveluiden kilpailuttaminen ei sido hyväksymään tarjousta. Voit tarkastaa täysin sitoumuksetta, mistä saisit lainan, sähkösopimuksen tai vakuutuksen parhailla ehdoilla ja tehdä sitten itse perusteltuja ja järkeviä päätöksiä.

4. Rehellisyys. Opastamme avoimesti välttämään epäedullisia sopimuksia. Kaikki yhteistyökumppanimme ovat Suomen luotetuimpia palveluntarjoajia.

5. Puolueettomuus. Palveluidemme kautta saadut tarjoukset tulevat suoraan yhteistyökumppaneiltamme ilman minkäänlaisia lisättyjä kuluja, emmekä suosi mitään tiettyä palveluntarjoajaa muiden yli tai halua painostaa kuluttajia tekemään epäedullista sopimusta minkään tahon kanssa.

6. Tehokkuus. Koska tehoton ajankäyttö on useimmiten suurin ongelma palveluiden kilpailutuksessa, halusimme kehittää kilpailutusprosessin mahdollisimman tehokkaaksi ja vähän aikaa vieväksi. Voit kilpailuttaa kaikki yhteistyökumppanimme yhdellä hakemuksella, jonka täyttö ja lähettäminen vie vain pari minuuttia.

“Näiden nyrkkisääntöjen ohella olemme löytäneet tavan tukea palvelumme avulla suomalaista luonnonsuojelua. Aloitimme äskettäin Istutapuita.fi-projektin kanssa yhteistyön, jonka seurauksena jokaista Lainaa.comin kilpailutuksen avulla otettua lainaa kohden istutamme uuden puun Suomen luontoon. Tulevaisuudessakin haluamme olla mukana hyvänteossa ja meille saa vapaasti lähettää ideoita ja ehdotuksia!”, Sundberg summaa.

Palveluiden ylläpito

Lainaa.com, Insured.fi ja Sähköt.net ovat SEOSEON Digitoimiston kehittämiä verkkopalveluita. Jos sinulla herää kysymyksiä palveluista, voit olla yhteydessä SEOSEON Digitoimistoon tai suoraan kilpailutuspalveluun.