Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Osa Los An­ge­le­sin maas­to­pa­lois­ta saatu sam­mu­maan, suurin roihuaa yhä lähes hal­lit­se­mat­to­mas­ti

Yhdysvalloissa Los Angelesin lähistöllä eteläisessä Kaliforniassa roihuavia maastopaloja ei vieläkään ole saatu sammutettua.

Yhdysvalloissa Los Angelesin lähistöllä eteläisessä Kaliforniassa roihuavia maastopaloja ei vieläkään ole saatu sammutettua. Paloista suurin, Thomas, on viranomaisten mukaan saatu vasta 25-prosenttisesti hallintaan.

Thomas on polttanut tähän mennessä maastoa jo 960 neliökilometrin verran. Viranomaisten mukaan se on Kalifornian historian viidenneksi suurin maastopalo.

Tähän mennessä viranomaiset ovat kertoneet vain yhdestä kuolonuhrista. Iäkäs nainen kuoli kolarissa, kun yritti paeta paloa.

Kaikkiaan eteläisessä Kaliforniassa ja Los Angelesin lähistöllä roihuaa kuusi maastopaloa. Muut palot ovat jo lähes täysin hallinnassa, mutta kaikkiaan yli 1 000 neliökilometriä maastoa on palanut. Satojatuhansia ihmisiä on jouduttu evakuoimaan palojen tieltä. Kuiva sää ja voimakkaat tuulet ovat saaneet palot yltymään.

Thomas uhkaa jopa neljännesmiljoonaa ihmistä

Palomiehet yrittävät estää Thomas-palon etenemisen länteen Santa Barbaran piirikunnan alueelle raivaamalla palokujia ja sytyttämällä hallittuja paloja, kertoo Los Angeles Times. Meteorologit kuitenkin varoittavat perjantaina mahdollisesti yltyvistä tuulista, jotka voivat suunnata palon lounaaseen päin. Viranomaiset varoittavat, että jos tuulet saavat palon yltymään, palomiehet pystyvät tekemään vain hyvin vähän. Jos palo etenee Santa Barbaran alueelle, jopa 250 000 asukasta ja kymmenettuhannet rakennukset ovat vaarassa.

Tähän mennessä Thomas on tuhonnut jo 900 rakennusta sen jälkeen, kun se alkoi 4. joulukuuta.

Viranomaisten mukaan yli 30 helikopteria ja kahdeksan lentokonetta on mukana sammuttamassa paloa. Kaikkiaan paloja on ollut sammuttamassa noin 6 400 palomiestä.

Viikon ajan palanut Skirball-nimen saanut maastopalo ehti polttaa 170 hehtaaria maastoa ennen kuin se saatiin suurelta osin hallintaan. Se myös tuhosi kuusi kotia ja vaurioitti kahtatoista muuta Bel Airin kalliilla asuinalueella. Kaikkiaan 700 kotia evakuoitiin varotoimena.

Viranomaisten mukaan palo sai alkunsa kodittomien leirissään pitämästä keittotulesta.

Viranomaiset varoittavat, että ilmaston lämpeneminen lisää hallitsemattomasti leviävien maastopalojen vaaraa, kun kasvillisuus kuivuu ja syttyy helpommin. Washington Post -lehden mukaan 90 prosentissa Yhdysvaltain maastopaloista syttymissyy on ihmisen toiminta.

Linkki juttuun

Linkki juttuun