Keikat: Lava ei kes­tä­nyt Dream Thea­te­ria Oulussa – keikka pe­rut­tiin viime het­kel­lä tur­val­li­suus­syis­tä

Asuminen: Hiuk­ka­vaa­ra­lai­ses­sa pa­ri­ta­los­sa betoni yh­dis­tyy pas­tel­liin, moderni vin­ta­geen

Luitko jo tämän: Po­lii­si­par­tio törmäsi ja­lan­kul­ki­jaan suo­ja­tiel­lä, jonka vaa­ral­li­suus to­det­tiin jo vuosia sitten

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Osa kun­ta­päät­tä­jis­tä ei pidä edes kol­man­nen polven maa­han­muut­ta­jia suo­ma­lai­si­na

Lännen Media kysyi kuntapäättäjiltä, missä vaiheessa on perusteltua lopettaa ihmisen kutsuminen maahanmuuttajaksi ja kutsua häntä suomalaiseksi, kuten ketä tahansa kantaväestöön kuuluvaa.

Arkistokuva.
Arkistokuva.
Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Vuonna 2050 meitä on Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan 6,1 miljoonaa, 700 000 enemmän kuin nyt.

Miljoonalla meistä on maahanmuuttajatausta, arvioi Siirtolaisuusinstituutin eläkkeelle jäänyt johtaja Ismo Söderling. Hän ennustaa muslimien määrän yli kolminkertaistuvan 200 000:een.

Väestökehitys pakottaa meidät pohtimaan suomalaisuutta.

Lännen Media kysyi kuntapäättäjiltä, missä vaiheessa on perusteltua lopettaa ihmisen kutsuminen maahanmuuttajaksi ja kutsua häntä suomalaiseksi, kuten ketä tahansa kantaväestöön kuuluvaa.

Kysymykseen vastasi 1 776 kaupungin- tai kunnanvaltuutettua eri puolilta Suomea.

-

Alle kuusi prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että pysyvä oleskelulupa tekee ulkomaan kansalaisesta suomalaisen.

Enemmistö vastaajista (57 %) arvioi maahanmuuttajan muuttuvan suomalaiseksi, kun hän saa Suomen kansalaisuuden ja jää pysyvästi maahan.

LM-kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä 37,5 prosenttia ei vielä kutsuisi maahanmuuttajaa suomalaiseksi Suomen kansalaisuuden perusteella.

Yli 22 prosenttia arvioi, että edes toisen polven maahanmuuttaja ei ole suomalainen, jos hän puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia.

-

Kysymykseen vastasi 231 perussuomalaista. Heistä alle 29 prosenttia hyväksyy maahanmuuttajan suomalaiseksi Suomen kansalaisuuden nojalla. Perussuomalaiset määrittelevät suomalaisuutta laatukriteereillä, kuten valmiudella puolustaa uutta isänmaata rintamalla.

Muutakin kuin maahanmuuttokriittisyyttä löytynee sen tuloksen takaa, että kolmannes perussuomalaisista vastaajista ei pidä suomalaisena edes kolmannen polven maahanmuuttajaa, jonka perheessä suomi tai ruotsi soljuu vähintään toisena äidinkielenä.

RKP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n edustajista suurin osa kutsuisi suomalaiseksi henkilöä, joka on saanut pysyvän oleskeluluvan Suomeen, tai kun ulkomailta muuttanut ihminen on saanut Suomen kansalaisuuden ja jäänyt pysyvästi maahan.

-

Lue kuntapäättäjien avoimet vastaukset puolueittain:

Keskustalaisten vastaukset
Kokoomuslaisten vastaukset
Perussuomalaisten vastaukset
Demarien vastaukset
Vihreiden vastaukset
Vasemmistoliittolaisten vastaukset
RKP:n edustajien vastaukset
Kristillisdemokraattien vastaukset