Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­ko­nyh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Orpo: Suomen juh­la­ra­han te­loi­tus­ku­va on mauton, al­le­kir­joit­ti itse ase­tuk­sen rahasta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii, että Suomi 100 vuotta-juhlaraha vedetään pois markkinoilta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ihmettelee juhlarahan kuvaa. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ensimmäinen juhlaraha. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ensimmäinen juhlaraha.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ihmettelee juhlarahan kuvaa.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ihmettelee juhlarahan kuvaa.
Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii, että Suomi 100 vuotta-juhlaraha vedetään pois markkinoilta. Rahapaja esitteli tiistaina juhlarahan, jossa on kuva kansalaissodan aikaisesta teloituksesta.

– Olen hämmästyksissäni, kun törmäsin siihen, että Rahapaja on lyönyt Suomi 100-vuotta juhlarahaa, jossa on täysin mauton kuva, Orpo sanoi, kun tuli eduskuntaan.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ensimmäinen juhlaraha.
Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ensimmäinen juhlaraha.
Kuva: Suomen Rahapaja

Hänen mielestään kuva ei sovi mitenkään Suomi 100 vuotta henkeen, jonka teema on yhdessä.

– Toivon, että raha vedetään pois.

Orpo sai tiedon juhlarahasta avustajiltaan kesken hallituksen puolivälineuvottelujen. Rahapajan juhlarahasarjasta on annettu valtiovarainministeriön asetus, jossa jokainen sarjaan kuuluva raha on kuvailtu ja esitetty myös kuvana. Asetuksen on allekirjoittanut Orpo itse.

Rahapaja toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa. Rahojen kuvista tekee päätökset taiteellinen toimikunta. Suomi 100 vuotta -hanketta koordinoi valtioneuvoston kanslia, mutta se ei päätä rahojen logoista. Orpo halusi tuoreeltaan kertoa mielipiteensä rahasta ja teloituskuvasta. Toimenpiteisiin hän lupaa palata myöhemmin.