Ore­go­nin kou­lu­am­pu­mi­ses­sa kuoli 10 ihmistä

Yhdysvalloissa Oregonissa kouluampumisesta epäilty mies on tunnistettu.

Mies sai surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa koulun alueella.
Mies sai surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa koulun alueella.
Kuva: Michael Sullivan

Yhdysvalloissa Oregonissa kouluampumisesta epäilty mies on tunnistettu. Paikalliset viranomaiset eivät halunneet paljastaa ampujan nimeä, mutta useat yhdysvaltalaismediat ovat nimenneet ampujaksi 26-vuotiaan Chris Harper Mercerin.

New York Timesin viranomaislähteen mukaan ampuja vaikuttaa olleen "täynnä vihaa". Hänen motiiveistaan ei toistaiseksi ole tietoa. Poliisi on muun muassa kuulustellut miehen perhettä ja ystäviä ja tutkinut tämän verkkokirjoittelua selvittääkseen, mitä syitä miehellä oli tekoonsa.

Silminnäkijöiden mukaan mies oli liikkunut Umpquan koulussa luokasta luokkaan ampuen järjestelmällisesti uhrejaan. Ampumisessa haavoittuneen naisen isä kertoi uutiskanava CNN:lle, että ampuja oli käskenyt kristittyjä opiskelijoita nousemaan ylös, minkä jälkeen hän oli ampunut heitä. Miehen tytär oli selviytynyt esittämällä kuollutta.

Opiskelija Cassandra Welding kertoi kuulleensa viereisestä luokkahuoneesta noin nelisenkymmentä laukausta. Kun hän avasi oven katsoakseen, mistä ääni johtui, hän näki opiskelijaa ammuttavan.

- Sitten lukitsimme ovet ja sammutimme valot. Olimme kaikki paniikissa. Soitimme hätänumeroon ja kerroimme vanhemmillemme rakastavamme heitä, Welding kertoi.

Ampuja sai surmansa tulitaistelussa poliisin kanssa koulun alueella. Hän ei itse opiskellut oppilaitoksessa.

Viranomaisten mukaan ampumisessa kuoli 10 ihmistä ja seitsemän haavoittui, osa vakavasti. Ampujalla oli mukanaan kolme käsiasetta ja ainakin yksi pitkäpiippuinen ase.

Obama vaatii tiukempia aselakeja

Uusimman kouluampumisen näyttämöksi joutunut Roseburgin kaupunki suree joukkosurmassa kuolleita. Asukkaat kokoontuivat illalla Yhdysvaltain aikaa pitämään kynttilämuistotilaisuuden uhreille.

- Tämä on rauhallinen yhteisö. Tällaisen mittaluokan rikos on koko yhteisölle valtava sokki, sanoi paikallispoliisi John Hanlin tiedotustilaisuudessa.

Roseburg on noin 22 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee noin 300 kilometriä etelään Oregonin suurimmasta kaupungista Portlandista. Ampuminen tapahtui Umpquan koulussa, jossa opiskelee myös paljon aikuisopiskelijoita. Kaikkiaan koulussa on noin 3 000 täysipäiväistä ja noin 10 000 osa-aikaista opiskelijaa. Oppilaitoksen syyslukukausi oli alkanut maanantaina.

Koulusurma on jälleen kerran nostattanut Yhdysvalloissa vaatimuksia aselakien tiukentamisesta ja mielenterveysongelmaisten hoidon parantamisesta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi ampumisen jälkeen pitämässään puheessa, että joukkosurmien jälkeen uhrien ajatteleminen ja heidän puolestaan rukoileminen ei enää riitä.

Obaman mukaan joukkosurmista on tullut Yhdysvalloissa rutiinia, eikä aseiden saamisen pitäisi olla maassa näin helppoa. Hän vetosi kongressiin aselakien muuttamiseksi.

- Joka kerta, kun tällaista tapahtuu, tulen tuomaan esiin sen faktan, että aselakeja tulee tiukentaa. En kuitenkaan pysty siihen yksin.

---

Korjattu uutista: Ampuja ei surmannut 10 ihmistä, vaan tilanteessa kuoli 10. Viranomaiset ovat tunnistaneet kouluampumisesta epäillyn miehen, mutta eivät ole virallisesti julkistaneet ampujan nimeä.