Kolumni

Oppositio on hiljennetty Unkarin paikallisvaaleissa

Unkarissa on käynnissä vaalitaistelu. Maassa pidetään kunnallisvaalit lokakuun 13. päivänä.

Pentti Väistö.
Pentti Väistö.

Unkarissa on käynnissä vaalitaistelu. Maassa pidetään kunnallisvaalit lokakuun 13. päivänä. Taistelu paikallisherruudesta käydään samoin keinoin kuin parlamenttivaaleissakin. Pääministeri Viktor Orbánin johtama Fidesz on vahvasti niskanpäällä.

Suomalaisittain katsottuna tilanne on hämmentävä. Näkyvillä on ainoastaan Fideszin vaalimainoksia. Oppositio ei ole saanut mainostiloja, koska kaikki oli hyvissä ajoin ”myyty” valtapuolueelle.

Pentti Väistö.
Pentti Väistö.

Omassa asuinkaupungissani valtapuolue ja oppositio mahtuvat kyllä samalle torille vaalikojuineen, mutta siihen se sitten loppuukin. Valtapuolue osoittaa selvästi, kuka määrää kaapin paikan. Oppositio ei ole saanut mainostilaa katujen varsilta, eikä paikallisessa lehdessä julkaista ainoatakaan kuvaa opposition ehdokkaasta.

Suurin taistelu käydään luonnollisesti maan pääkaupungissa Budapestissa, jossa jokaisella 23 kaupungin-osalla on oma hallinto. Kukin kaupunginosa valitsee pormestarin lisäksi meikäläistä kaupunginhallitusta vastaavan elimen yhtään aivan kuten kaikissa kunnissa ja kaupungeissa. Budapestissa valitaan lisäksi kaikkien yhteinen pormestari. Ja juuri tämä paikka on kaikkein kuumimman ja likaisimman taistelun kohde.

Joitakin opposition ehdokkaiden vaalitilaisuuksia on häiritty katkaisemalla alueelta sähköt äänentoiston hiljentämiseksi. Yhden tilaisuuden taustalle ilmaantui mustiin kasvosuojuksiin sonnustautuneita miehiä. He pistivät valtavat ämyrinsä täysille ja tarjosivat ”taustamusiikkia” kuulijoille. Poliisi ei ole puuttunut tapahtumiin.

Järjestäytyneemmässä demokratiassa vastaavat tapahtumat olisivat suuri skandaali, ja ne johtaisivat eittämättä poliisitoimiin. Illiberaalissa (epädemokraattisessa) Unkarissa näin ei tapahdu. Oikeuksien polkemisesta on tullut uusi normaali. Edes suuri yleisö ei reagoi tapahtumiin, koska se tietää sen turhaksi.

Budapestin ylipormestarina toimii tällä hetkellä sitoutumaton István Tarlós. Hänen sanotaan kuitenkin olevan syvällä Orbánin taskussa. Tarlósin vahvin vastaehdokas on Gergely Karácsony, joka johtaa tällä hetkellä yhtä Budapestin kaupungin-osista.

Aiemmin hajallaan ollut riitainen oppositio on asettunut Karácsonyin taakse ja pyrkii Istanbulista tutuksi tulleella vastaan äänestämisen taktiikalla lyömään Tarlósin. Ääni Karácsonyille on ääni Orbánia vastaan. Näin Istanbulissa annettiin läimäys päin presidentti Erdoganin kasvoja, kun pormestariksi valittiin hänen vastustajansa Ekrem Imamoglu.

Orbánin vastaus oppositiolle on ollut selvä. Jos se voittaa, rahaa valtion kassasta ei heru kipeästi tarvittaviin uudistuksiin.

Unkarissa kunnallishallinto poik-keaa merkittävästi suomalaisesta. Mikä tärkeintä, kunnilla ei ole veronkanto-oikeutta. Ne voivat saada tuloja ainoastaan omistamistaan kiinteistöistä, sijoituksista tai omistuksiaan myymällä. Tästä johtuen varsinkin pienet kaupungit ja Budapestin epäsuositut asuinalueet ovat täysin riippuvaisia valtiosta.

Unkarilaisessa demokratiassa tämä tarkoittaa, että jos kuntalaiset ovat valinneet pormestarin oppositiosta, tämän mahdollisuudet toimia asukkaiden hyväksi ovat hyvin vähäiset. Väärä johtaja ei voi korjata katuja, ei rakentaa leikkipuistoja eikä korjata terveyskeskusta.

Asuinkaupungissani Szentendressä on fidesziläinen pormestari. Hänen aikanaan kaupunki on kohentunut, ja kaikki viittaa siihen, että hän johtaa meitä myös seuraavat viisi vuotta. Jokaisen uudelleen päällystetyn kadun päässä on hänen tervehdyksensä ja jokaisen kunnostetun leikkipuiston reunallakin hän hymyilee.

Osa kaupunkilaisista on kuitenkin perustanut oppositiovoimista koostuvan kansanliikkeen hänen kaatamisekseen, mutta sen mahdollisuudet ovat heikot. Valtaa vastaan äänestäminen vaatii rohkeutta. Pienemmillä paikkakunnilla asukkaat on peloteltu ja myös maksettu hiljaisiksi niin, ettei kukaan opposition edustaja ole edes uskaltautunut ehdokkaaksi.

Ilman pakolaiskorttia ei paikallisvaalejakaan Unkarissa viedä läpi. Hallituksen sanoma on selvä; jos oppositio voittaa, niin ”migrantit” eli maahantunkeutujat valtaavat kaupungit. Kirkkokin on saatu pelikentälle. Sille on vastalahjaksi annettu avokätisesti rahaa kirkkojen remontointiin.

Kirkon ja uskonnon sotkeminen politiikkaan on vastenmielistä, eikä yleensä johda mihinkään hyvään, mutta äänestäjien enemmistö Unkarissa on toista mieltä.

On aiheellista kysyä, kuinka EU:ssa voi olla valtio, joka käyttäytyy vastoin kaikkia meille tärkeitä demokratian arvoja.

Fideszin kannattajien mielestä menettelyssä ei ole mitään väärää. Heidän on helppoa sanoa, että Unkarissa toteutuu äänestäjien enemmistön tahto. Eikö se muka ole eurooppalaisen demokratian arvoista tärkein?

Pentti Väistö on Unkarissa asuva vapaa toimittaja, jolla on äänioikeus paikallisvaaleissa.