Ope­tus­ma­te­riaa­li opet­ta­jil­le

Sanomalehti opetuksessa -julkaisut ovat opettajille tarkoitettuja maksuttomia opetusmateriaaleja.

-

Sanomalehti opetuksessa -julkaisut ovat opettajille tarkoitettuja maksuttomia opetusmateriaaleja.

Opetusmateriaalin on kustantanut Sanomalehtien Liitto

Sanomalehtiviikon tehtäväehdotuksia

Näiden vinkkien avulla voitte tutustua eri alueiden lehtiin, vertailla niiden uutisointia ja tarkastella verkko- ja näköislehtien eroja.

Ala- ja esikoulu

Tutustukaa yhdessä erilaisiin sanomalehtiin verkossa ja kokeilkaa lehden tekemistä.
Tehtävävinkit ala- ja esikouluun

Yläkoulu ja toinen aste

Miten uutisprosessissa huomioidaan eri välineet? Miten twitter-uutinen syntyy? Tutustukaa erilaisiin sanomalehtiin verkossa.
Tehtävävinkit yläkouluun ja toiselle asteelle

Tehtäväehdotuksia eri luokka-asteille

Sanomalehtiviikon tehtäväehdotuksia esi-, ala- ja yläkoululaisille sekä toisen asteen opiskelijoille. 2014

Ilmiöjaksokokeiluja

Sanomalehtiviikolla monet sanomalehdet ja koulut tekevät ilmiöjaksokokeiluja. Kokeilut ovat osa Sanomalehti mukana muuttuvassa koulussa -projektia, jossa sanomalehdet ja koulut ideoivat uudenlaista yhteystyötä opetussuunnitelmien uudistuessa.

Koululaiset muun muassa toimittavat kokonaisen lehden sen rakennetta ja juttutyyppejä noudattaen, iltapäivälehti julkaisee nettitelevisiossaan oppilaiden videoita ja oppilaat järjestävät keskusteluillan kunnan asukkaille.

Tarkempaa tietoa projekteista löydät Uusi ops -sivulta

Sanomalehtiviikko 2016: ”Onko tämä totta?”

Materiaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan. Se on suunnattu yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille. Materiaalissa tarkastellaan muun muassa mielipiteen ja faktan eron kaventumista, feikkiuutisia, netin keskustelukulttuuria, mainonnan ja journalismin rajaa sekä totuutta kuvassa.
Materiaali avaa sitä, miten journalismi eroaa kaikesta muusta sisällöstä.

Onko tämä totta? Työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan -oppimateriaali

Mediakasvatusmateriaaleja

Vaikuttamisen avaimia nuorisotyöhön

Nuoret estradille. #1 Äänenavaus -materiaali antaa käytännön työkaluja mediakasvatukseen nuorisotyössä.

Nuoret estradille. #1 Äänenavaus -materiaali on avuksi erityisesti silloin, kun vasta aletaan avata omaa ääntä – kun esiinty­minen ja oman mielipiteen kertominen eivät vielä ole varmalla pohjalla. Materiaali antaa konkreettisia työkaluja oman äänen etsimiseen ja vaikuttamisen taitojen harjoittelemiseen.

Materiaali on julkaistu osana Tampereen yliopiston, Sanomalehtien Liiton ja Aikakausmedian yhteistä Nuoret estradille -hanketta.Hanketta rahoittaa Koneen säätiö. 2015.

Lisätietoja Nuoret estradille -hankkeesta saat Tampereen yliopiston sivuilta

Nuoret estradille. #1 Äänenavaus -materiaali

Video-oppimateriaali iltapäivälehdistä

Mikä on skuuppi? Miten juttuja myydään? Saako juorun julkaista? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa uusi Verkon valtiaat -oppimateriaali.

Verkon valtiaat. Miten iltapäivälehti taipuu median murrokseen? -oppimateriaalin avulla voi perehtyä siihen, millainen on iltapäivälehti ja millaiset ovat sen journalistiset käytännöt. Oppimateriaali koostuu kuudesta videosta ja jokaiseen videoon liittyvistä taustatehtävistä.

Jokaisen videon voi katsoa yksittäin, mutta niistä voi myös rakentaa esimerkiksi 1-3 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaali on suunnattu yläkoululaisille.

Videoiden käsikirjoitus ja toimitus Pasi Kivioja, toteutus Endopixel / Marko Valkonen & Renny Järvinen. Videoiden sisällön suunnittelu ja taustatehtävät Hanna Romppainen. Sanomalehtien Liitto / Sanomalehti opetuksessa 2015

Verkon valtiaat. Miten iltapäivälehti taipuu median murrokseen? -oppimateriaali

Testi journalismin etiikasta

Nyt voit testata, miten eettinen toimittaja olisit, kun on tilanne päällä. Vastaa rehellisesti kymmeneen kysymykseen, niin saamme selvitettyä moraalisi tason. Testi on suunnattu yläkoululaisille ja sitä vanhemmille opiskelijoille. 2015.

Testaa

Lehti nuorten taloudesta

Mun raha on yläkouluikäisille suunnattu teemalehti taloudesta. Lehti käsittelee laajasti nuorten talouteen liittyviä kysymyksiä. Kirjoittajina on toimittajia ja nuoria ympäri Suomen. Lehdessä kerrotaan esimerkiksi 14-vuotiaan toimitusjohtajan arjesta, talouskriisin vaikutuksista yläkouluikäisen elämään ja nuorten unelmatyöpaikoista.

Mun raha -oppimateriaali on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä teemalehden kanssa. Jokaiselle lehden jutulle on omat tehtävät. 2014.

Opas mielipidekirjoittamiseen

Inka Mikkosen ja Päivi Lehikoisen kirjoittama Mitä mieltä? Opas mielipidekirjoittamiseen on tarkoitettu pääasiallisesti lukioiden ja toisen asteen opettajille. Oppaassa on paitsi tietoa mielipidekirjoittamisesta ja sen tyyleistä myös runsaasti tehtäväehdotuksia opetuksen tueksi. 2010.

Halutessasi voit ladata painetun version oppaasta täältä.

Opas uutisten analysointiin

Uutisten lukutaito. Miten lukea analyyttisesti sanomalehteä on kattava opas uutisten ja uutiskuvien analysointiin. Sisältää runsaasti analysointi- ja harjoitustehtäviä. Suunnattu yläkoulu- ja lukioikäisille. Kirjoittajana Anne Leppäjärvi. 62 sivua. 2014.

50 vinkkiä esiopetukseen

50 vinkkiä. Sanomalehti esiopetuksessa -vihkoon on koottu vinkkejä sekä printti- että verkkolehden hyödyntämiseen päiväkodissa ja esikoulussa. Tehtävissä on huomioitu esiopetuksen sisältöalueet. 2014

Halutessasi voit tilata painetun version vihkosta täältä

Lukupassit alakouluun

Alakoululaisille suunnatuissa verkkolukupasseissa on hauskoja sanomalehtiin liittyviä tehtäviä. Passeja voi hyödyntää sekä koulujen että toimitusten mediakasvatustyössä. 2014.

Puppe-passi. Tehtäviä 1.–2.-luokkalaisille.

Turre-passi. Tehtäviä 3.–4.-luokkalaisille.

Rolle-passi. Tehtäviä 5.–6.-luokkalaisille.