Ope­tus­hal­li­tuk­sel­ta ha­lu­taan uusi oh­jeis­tus kou­lu­ret­kis­tä – Jär­jes­töt: Apu­lais­oi­keus­asia­mie­hen pää­tös­tä tul­kit­tu liian tiu­kas­ti

Linja-autoliitto, MaRa, PAM, SHKY, Suomen museoliitto ja Suomen Teatterit toivovat opetushallitukselta uutta ohjeistusta koulujen virkistyspäivien ja luokkaretkien järjestämiseen.

Oikeusasiamiehen linjaus koulujen maksullisten retkien järjestämisestä näkyy muun muassa hiihtokeskuksissa.
Oikeusasiamiehen linjaus koulujen maksullisten retkien järjestämisestä näkyy muun muassa hiihtokeskuksissa.
Kuva: Mikko Halvari

Linja-autoliitto, MaRa, PAM, SHKY, Suomen museoliitto ja Suomen Teatterit toivovat opetushallitukselta uutta ohjeistusta koulujen virkistyspäivien ja luokkaretkien järjestämiseen. Järjestöt ovat oimittaneet vetoomuksen asiasta opetusministeri Li Anderssonille ja opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinoselle

Järjestöjen mukaan apulaisoikeusasiamiehen kouluretkiä koskevaa päätöstä on tulkittu monin paikoin liian ankarasti. Syksyllä 2019 tehtyjen päätöksien mukaan virkistyspäivät ja luokkaretket ovat osa perusopetusta ja sen perusteella maksuttomia. Päätöksiä on tulkittu eri puolilla Suomea eri tavalla ja monet koulut ovat lopettaneet virkistyspäivien järjestämisen kokonaan. 

Päätös ei kieltänyt koulujen virkistyspäiviä ja luokkaretkiä, vaan niihin voidaan kerätä varoja vapaaehtoisesti ja niille voivat osallistua kaikki oppilaat riippumatta siitä, ovatko he maksaneet vai eivät. 

Järjestöjen mukaan joukko oppilaiden vanhempia, oppilaita ja opettajia on ollut pettynyt siitä, ettei oppilaiden parissa erittäin suosittuja virkistyspäiviä enää järjestetä.

Lisäksi järjestöt toteavat, että kouluretkien pitämättä jättämisellä on suuria kielteisiä vaikutuksia myös yrityksille ja niiden työntekijöille.

– Negatiiviset vaikutukset tuntuvat niin retkikuljetuksista huolehtivien linja-autoyhtiöiden kuin retkikohteiden ja niiden oheispalvelujen tuottajien taloudessa ja toiminnassa. Retkien väheneminen pienentää myös työntekijöiden tuntimääriä, tiedotteessa todetaan. 

Koulut ovat peruuttaneet jo varattuja virkistysretkiä apulaisoikeusasiamiehen päätöksen jälkeen.  Esimerkiksi hiihtokeskuksissa vieraili niille tehdyn kyselyn mukaan viime vuonna 120 000 koululaista. Arvio tälle vuodelle on noin 20 000 koululaista. Järjestöjen mukaan samanlaisia vaikutuksia tulee keväällä, jos ja kun koulut peruuttavat luokkaretkiään ja muita retkiään. Negatiivisten vaikutusten odotetaan kohdistuvan muun muassa huvipuistoihin, museoihin ja teattereihin.