"Oot hei kaunis, syys sinua kieh­too"

Alivaltiosihteeristä paremmin tunnetut Simo Frangén ja Pasi Heikura julkaisivat palindromipäivän (20.2.2002) kunniaksi kokoelman palindromirunoja.

Alivaltiosihteeristä paremmin tunnetut Simo Frangén ja Pasi Heikura julkaisivat palindromipäivän (20. 2. 2002) kunniaksi kokoelman palindromirunoja.

Moni muistaa äidinkielen tunneilta ilmaisut ”saippuakauppias” ja ”innostunut sonni”. Ne ovat palindromeja, siis tekstejä, jotka ovat samanlaisia etu- ja takaperin luettuina.

Simo Frangén ja Pasi Heikura ovat eittämättä Suomen tunnetuimmat palindromiharrastajat. He ovat lausuneet ”viikon virallisia palindromeja” radiossa jo toistakymmentä vuotta.

Ensimmäinen palindromirunokirja Retki - dikter ilmestyi 1991, ja nyt sen seuraaja Aito idiotia (Otava) näkee päivänvalon.

"Meillä on käynyt mahtava tuuri. Olemme saaneet juhlistaa palindromivuosia 1991 ja 2002 oikein kirjalla. Tänä vuonna teoksemme julkaistaan vielä palindromipäivänä 20. 2. Kolmatta kokoelmaa voimme työstää rauhassa, sillä seuraava palindromivuosi on 2112", Simo Frangén toteaa.

Frangén ja Heikura aloittivat sanoilla leikittelyn opiskeluaikoinaan, koska luennoilla oli tylsää. He toteavat, ettei uutta kirjaakaan olisi syntynyt ilman Tampereen yliopiston tarjoamaa kimmoketta.

"Näpräsimme aluksi sananmuunnosten kanssa, mutta sitten törmäsimme muutamaan palindromiin. Siirryimme heti niihin, koska ne tarjoavat laajempia mahdollisuuksia", Heikura sanoo.

Aito idiotia sisältää sekä uutta että vanhaa tuotantoa. Runot pohdiskelevat maailmaa tyylillä, jossa yhdistyvät eriskummallisuus ja komiikka. "Haluan myös huomauttaa, että alatyylin välttäminen on ollut meille aina tärkeää, jopa sananmuunnosaikoina. Uudestakaan kirjasta ei löydy mitään karkeuksia", kertoo Simo Frangén.

Palindromien laatiminen ei ole helppoa. Alivaltiosihteerin kolmas jäsen Jyrki Liikka ei kuulemma kirjoita niitä kuin aseella uhattuna, eikä silloinkaan pitkään.

Frangén ja Heikura käyttävät yhteen palindromiin yleensä muutamia tunteja. Palindromeja on kirjoitettu alkuun luennoilla ja nyttemmin muun muassa ravintoloissa sekä paikoissa, joissa joutuu odottamaan. Miehillä on jo rutiinia, mutta inspiraatiotakin tarvitaan.

"Hienoimpia palindromimuistojani on se, kun seisoin bussipysäkillä ja tulin kyytiä vartoessani luoneeksi ihan hetkessä palindromin ’Oot hei kaunis, syys sinua kiehtoo.’ Se on edelleen suuria suosikkejani", Frangén hehkuttaa.

Myös Pasi Heikura muistaa yhden erityisen suuren voiton. Siihen tosin tarvittiin paljon enemmän aherrusta. "Olin pitkään ajatellut, että erisnimeä Trinidad on mahdoton tunkea palindromiin. Lopulta, noin vuoden ahertamisen jälkeen, sain sen kuitenkin onnistumaan. Tyydytys oli valtaisa", hän toteaa.

Palindromin tekeminen aloitetaan yleensä keskeltä, yhdestä sanasta. Koska tekstin joutuu rakentamaan kahteen suuntaan yhtä aikaa, huomio kiinnittyy sanoihin ja jopa yksittäisiin kirjaimiin. Itse aihe muotoutuu vasta palindromin valmistuessa.

"Palindromeista voi todella sanoa, että kieli vie tekijää. Totta kai aiheen suhteen voi tehdä jonkinlaisia valintoja, mutta mahdollisuudet ovat kuitenkin aika pienet", Frangén sanoo.

Kaksisuuntaisuuden ehdoilla toimittaessa myös tyylistä muotoutuu aivan omanlaisensa. "Kun katselen uuteen kirjaan päätyneitä palindromejani, huomaan niiden sisältävän tyyliä, jota en missään muualla käytä. En ehkä edes osaisi tehdä suorassa tekstissä sellaisia sanavalintoja, joita palindromit luonnostaan tuottavat", Frangén toteaa.