Mainos

On­nel­li­sen elämän eväät löy­tyi­vät Uta­jär­vel­tä - ”U­ta­jär­vel­lä perheet koh­da­taan aidosti vä­lit­täen”

Moni perhe haluaa muuttaa nyt maaseudun rauhaan. Pinoniemen perhe päätti asettua Utajärvelle, jossa on helppo elää turvallista, onnellista ja omannäköistä elämää.

Vuoden vaihteessa Maaseudun Tulevaisuus julkaisi mielenkiintoisen artikkelin, josta kävi ilmi, että reilu 800 000 suomalaista miettii vakavasti muuttavansa maaseudulle. Maaseudulta on viime vuosikymmeninä muutettu kaupunkeihin, mutta onko tähän trendiin tulossa pian muutos?

Yksi näistä yleistä trendiä murtavista perheistä on Jussin, 32 ja Katin, 31 Pinoniemen perhe. Unelmien hirsitalo valmistuukin nyt Utajärvelle kauniiseen Oulujokilaaksoon, alle tunnin ajomatkan päähän Oulusta.

Utajärven kunta tarjoaa oman kodin rakentajille puoleksi vuodeksi ilmaisen vuokra-asunnon. Kuvassa Pinoniemen paluumuuttajaperhe: isä Jussi, äiti Kati sekä tyttäret Vilma 4 ja Ronja 1.
Utajärven kunta tarjoaa oman kodin rakentajille puoleksi vuodeksi ilmaisen vuokra-asunnon. Kuvassa Pinoniemen paluumuuttajaperhe: isä Jussi, äiti Kati sekä tyttäret Vilma 4 ja Ronja 1.

Nuoren parin irtiotto

Pariskunta muutti Utajärveltä Jyväskylään 11 vuotta sitten. Jussi oli juuri armeijasta päässyt nuorukainen ja Kati oli kirjoittanut ylioppilaaksi Utajärven lukiosta.

Jyväskylässä asuessaan he molemmat opiskelivat ja olivat ahkerasti työelämässä. Elämä oli tuolloin lapsettomalle pariskunnalle juuri sitä, mitä he muutokselta hakivatkin. He saivat ison liudan uusia ystäviä ja päätyivät myöhemmin myös ostamaan oman rivitaloasunnon Jyväskylästä.

Elämä tuntui soljuvan hyvin, mutta kaipuu kotipaikkakunnalle sukulaisten luo yllätti heidät kuitenkin yhä useammin.

”Jyväskylässä asuessamme mietimme useaan otteeseen muuttoa takaisin Utajärvelle. Ensin ajattelimme, että kun saan sosionomiopintoni tehtyä, voimme lähteä takaisin”, Kati kertoo.

Lapsiperhearki sai kaipaamaan tukiverkostoa

Matka Jyväskylästä sukulaisten luo Utajärvelle oli pitkä ja lomat kotiseudulla vilahtivat aina liian nopeasti. Kaupunkielämästä puuttui se tärkein: läheisten tuoma tukiverkosto perhearjen keskellä.

”Lasten syntymisen myötä perhesuhteet nousivat ensisijaisiksi. Haluamme, että lapset saavat viettää paljon aikaa läheistensä kanssa. Tämä vaikutti suuresti siihen, miksi halusimme muuttaa takaisin kotiseudullemme”, perheenisä pohtii.

Toisen lapsen ilmoittaessa tulostaan pariskunta päätti tehdä sen, mistä he olivat haaveilleet monta vuotta. Muutto Utajärvelle konkretisoitui.

Utajärven kunta tarjoaa aidosti arkea helpottavia etuja

Utajärvellä on mainiot edut lapsiperheille. Maksuton päivähoito, maksuton aamu- ja iltapäivätoiminta esikoululaisille sekä 300 euron kuukausittainen kotihoidontuen kuntalisä nuorimmasta alle 2-vuotiaasta lapsesta tuovat säästöä lapsiperhearkeen. Nämä edut helpottavat myös Pinoniemien arkea huomattavasti.

Pariskunta toteaa myös, että Utajärvellä on helppo hoitaa arkisia asioita.

”Esimerkiksi päiväkodista kysyessäni virikepaikkaa lapsille, sain kirjallisen päätöksen myönteisenä parissa päivässä. Koen, että emme ole vain numerosarja järjestelmässä, vaan että Utajärvellä perheet kohdataan aidosti välittäen ja heidän tarpeisiinsa reagoidaan nopeasti. Olemme todella iloisia siitä,” perheenäiti kertoo.

Utajärvellä panostetaan myös lukio-opetukseen. Opiskelijat saavat maksutta kaikki lukion oppikirjat sekä opiskelujen ajaksi käyttöön läppärit ja tabletit. Utajärven lukio on mukana myös kansainvälisessä toiminnassa. Lisäksi nuorille annetaan 400 euron alennus ajokortista.

Myös harrastus- ja liikuntamahdollisuudet ovat Utajärvellä hyvät.

Rokuan kansallispuiston luontopolut, hiihtoladut sekä maastopyöräreitit, uusi skeittiparkki, jäähalli, hyvät metsästys- ja kalastuskohteet sekä Rokuan ydinalueen eri palvelut mahdollistavat monipuoliset harrastusmahdollisuudet perheille ympäri vuoden.

16 vuoden haave hirsitalosta toteutuu viimein Rakentajan kavereiden avustuksella

Utajärven kunnassa toimii Rakentajat kaverit -palvelu, jonka tärkein tehtävä on löytää oman kodin rakentajille juuri heidän tarpeisiinsa sopiva rakennuspaikka.

Kahvipöydän ääressä Pinoniemen pariskunta sekä rakentajan kaverit selvittivät eri mahdollisuuksia unelmien kodin tulevasta paikasta. Valinnanvaraa kunnan tonttipörssissä oli paljon.

Rakentajan kavereilta saa avun tarvittaessa kaikkiin rakentamisen vaiheisiin. Lisäksi palvelu mahdollistaa nopean rakennusluvan käsittelyn.

Lopulta Pinoniemet päätyivät ostamaan vanhan rintamamiestilan, joka sijaitsee kilometrin päässä Utajärven keskustasta, suurella kahden hehtaarin tontilla.

”Se tuntui juuri oikealta paikalta meille. Kriteeri talonpaikalle oli se, että kiven kun heittää niin se ei osu naapurin ikkunaan,” perheenäiti naurahtaa.

Rakenteilla oleva hirsitalo sijaitsee lähellä Utajärven kirkonkylän palveluita. Perheen esikoistyttö Vilma odottaa jo kovasti uuden kodin valmistumista.
Rakenteilla oleva hirsitalo sijaitsee lähellä Utajärven kirkonkylän palveluita. Perheen esikoistyttö Vilma odottaa jo kovasti uuden kodin valmistumista.

”Halusimme ehdottomasti hirsitalon, se on ollut selvää alusta saakka. Kaupungissa omakotitalon rakentamiseen liittyvien lupien läpi saaminen voi kestää jopa kuukausia, meillä niihin meni Utajärvellä yhteensä alle viikko. Utajärvellä näinkin iso tontti lähellä keskustan palveluita oli todella edullinen”, pariskunta kertoo tyytyväisenä.

Unelmien koti maalla mahdollistaa paljon

Uusi kotipaikka mahdollistaa perheelle pitkäaikaisten unelmien toteuttamisen.

Touhukkaalle pariskunnalle yhteinen tekeminen on todella tärkeää. Pihapiiriin on tulossa perunamaa, omenapuita, ja vadelmapensaita. Satokauden antimet säilötään ja pistetään talteen tulevaan maakellariin. Lisäksi perheen isä suunnittelee oman remonttihallin rakentamista.

”Haluamme kasvattaa itse ruokaa, ottaa kotieläimiä ja elää omavaraisempaa elämää. Täällä se on mahdollista. Äitinä minulle on tärkeää ottaa myös lapset mukaan yhteiseen tekemiseen. Haluamme opettaa lapsillemme, mistä ruoka tulee.”

Uuden kodin pihapiirissä on myös pala mennyttä aikaa. Pariskunnan on tarkoitus korjata ja entisöidä vanhoja piharakennuksia omaan käyttöön.
Uuden kodin pihapiirissä on myös pala mennyttä aikaa. Pariskunnan on tarkoitus korjata ja entisöidä vanhoja piharakennuksia omaan käyttöön.

Utajärvellä perhe voi elää turvallista, onnellista ja omannäköistä elämää.

”Kaikki elämän tärkeimmät asiat ovat nyt lähellä”, pariskunta toteaa hymyillen.

Tutustu ja ihastu Utajärven kuntaan osoitteessa utajarvi.fi.