Kalevan kisat: Oulun Py­rin­nön Laura Loponen aitoi SM-prons­sil­le

Terveys: Iho­syö­vis­tä va­ka­vim­man me­la­noo­man esiin­ty­vyys on yleis­ty­nyt, mutta ennuste on pa­ran­tu­nut

Pääkirjoitus

Ongelma jäi maton alle

Tieto Jussi Halla-ahon luopumisesta eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta helpotti keskiviikkona jännitteitä eduskunnassa.

Tieto Jussi Halla-ahon luopumisesta eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta helpotti keskiviikkona jännitteitä eduskunnassa.

Ilmoituksen ansiosta vältettiin se, että Halla-ahon siirtämiseksi sivuun olisi pitänyt ryhtyä pakkotoimiin. Ne näyttivät jo ilmeisiltä muiden puolueiden yksimielisen kannanilmauksen jälkeen.

Jos Halla-ahon maanantaista kannanottoa korkeimman oikeuden (KKO) päätöksestä leimasi ylimielisyys ja keskenkasvuinen uhma, ei parin päivän pohdinta ollut näkemystä suuresti muuttanut.

Lainsäätäjä kyllä totesi, että oikeuslaitoksen nauttima arvovalta on oikeusvaltiossa tärkeä, mutta jatkoi heti perään, että oikeuslaitoksen on itse ansaittava arvostuksensa tekemällä yleistä oikeustajua vastaavia ratkaisuja.

Vaatimus herättää kysymyksen siitä, millä menetelmällä Halla-aho on tapauksensa kohdalla tuon oikeustajun mitannut. Jos lähteenä on ollut se palaute, mitä hänen tukijansa ovat runsaasti lähettäneet ja mitä räyhäkkäillä nettipalstoilla on sanottu, ei kannata tehdä pitkälle meneviä päätelmiä.

”Kansa” voi olla muuta kuin se uskollisten joukko, joka ryhmittyy idolinsa tueksi, mitä tämä ikinä tekeekään tai sanookaan.

Halla-ahon perustelu ontuu muutenkin. Hän sanoo joutuneensa kohteeksi ala-arvoisessa hyökkäyksessä, jonka ”tarkoituksena on siirtää huomio pois Euroopan velkakriisistä ja sen varjolla toteutettavista hallituspuolueiden päätöksistä”.

Katseen kääntäminen parin päivän taakse kuitenkin kertoo, että hänen oma kannanottonsa oli se tekijä, joka kiihdytti KKO:n päätökseen liittyvän keskustelun entistä kovemmille kierroksille.

Kannattaa myös huomata, että Halla-ahon erottamista valiokunnan johdosta ehti perätä ei vain hallitus vaan myös oppositiopuolue keskustan eduskuntaryhmän johto.

Epäilemättä muut puolueet tarttuivat halukkaasti kiinni Halla-ahon itsensä tarjoamaan astaloon, mutta kyse oli samalla terveestä reaktiosta eduskunnan ja suomalaisen oikeusvaltion puolustamiseksi. Hämmästyksensä Halla-ahon näkemyksistä toivat kaiken lisäksi julki myös riippumattomat valtiosääntöoikeuden asiantuntijat.

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini ja eduskuntakuntaryhmän johtaja Pirkko Ruohonen-Lerner kertoivat keskiviikkona, että Halla-aho teki päätöksensä erota hallintovaliokunnan puheenjohtajuudesta itsenäisesti. Halla-aho kertoi tiedotteessaan, että puolueen johto ja perussuomalaisten eduskuntaryhmä olisivat tukeneet hänen ratkaisuaan, olisi se ollut mikä hyvänsä.

On hämmästyttävää, jos Halla-ahon tuomio ja hänen kommenttinsa siitä eivät puolueessa herättäneet minkäänlaista ristivetoa tai keskustelua. Siinä tapauksessa perussuomalaiset ovat irtaantunut todella kauas edeltäjänsä SMP:n korostamasta lakien ja oikeuden kunnioituksesta.

Vaikuttaa siltä, että maltillinen tapa tehdä politiikkaa ja rakentaa yhteiskuntaa ovat perussuomalaisten joukossa valitettavasti entistä ahtaammalla. Puheenjohtaja Soini ei ole uskaltanut tai halunnut tätä kehitystä vieläkään pysäyttää.