"On vaikea tark­kaan ar­vioi­da, mil­lai­nen vai­ku­tus huu­maus­ai­neil­la on ta­val­li­sen raa­he­lai­sen tur­val­li­suu­teen" – Poliisi valvoi te­hos­te­tus­ti huu­mei­ta Raa­hes­sa, tu­lok­se­na 17 ri­kos­il­moi­tus­ta

Oulun poliisilaitos suoritti tehostettua huumausainevalvontaa Raahessa viime viikon torstaista sunnuntaihin. Viikonlopulta poliisi kirjasi 17 rikosilmoitusta nimikkeillä huumausaineen käyttörikos tai huumausainerikos.

Viikonlopulta poliisi kirjasi 17 rikosilmoitusta nimikkeillä huumausaineen käyttörikos tai huumausainerikos.
Viikonlopulta poliisi kirjasi 17 rikosilmoitusta nimikkeillä huumausaineen käyttörikos tai huumausainerikos.
Kuva: Heikki Uusitalo

Oulun poliisilaitoksen viranomaiset valvoivat viime viikonloppuna tehostetusti huumausaineisiin liittyvää rikollisuutta Raahessa. Viikonlopulta poliisi kirjasi 17 rikosilmoitusta nimikkeillä huumausaineen käyttörikos tai huumausainerikos.

Kiinniottoja tehtiin yhteensä kuusi. Takavarikkoon päätyi muun muassa huumausaineita, huumausaineiden käyttövälineitä, rahaa sekä erilaisia vaarallisia esineitä. Lisäksi kahta henkilöä epäillään ajoneuvon kuljettamisesta huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena. 

Epäiltyjen henkilöiden jäljille päästiin rikostiedustelun, kenttävalvonnan ja poliisille tulleiden useiden vihjetietojen perusteella. 

Poliisi kertoo nähneensä selvän tarpeen tehostetulle valvonnalle, sillä huumausaineiden käyttörikostilastot ja muukin kentältä saatu tieto ovat herättäneet huolta. Tehovalvonnan tuloksia virkavalta pitää varsin huomattavina. 

Jokilaaksojen valvonta- ja hälytystoimintayksikön johtaja, ylikomisario Veijo Alavaikko pitää tuloksia odotettuina mutta myös huolestuttavina.

– On vaikea tarkkaan arvioida, millainen vaikutus huumausaineilla on tavallisen raahelaisen turvallisuuteen. Varmaa on kuitenkin, että ellei tilanteeseen jatkuvasti puututa, ilmiö yleistyy entisestään, ja tällöin mahdollisuus kohdata yleisillä paikoilla huumausainerikollisuuden lieveilmiöitä kasvaa, Alavaikko sanoo. 

Monissa nyt paljastuneissa tapauksissa päihdeongelmiin puuttumista jatkavat poliisin lisäksi myös muut viranomaiset ja ammattilaiset. Raahen alueella on parhaillaan käynnistymässä niin sanottu Ankkuri-malli, joka puuttuu nuorten orastaviin päihdeongelmiin.