Omis­ta­ja­oh­jaus­mi­nis­te­ri Paatero sai­raus­lo­mal­le – Postin hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja: "Liik­keen­luo­vu­tuk­sel­la on ollut omis­ta­jan tuki"

Hieman ennen pääministeri Antti Rinteen tiedotustilaisuutta kerrottiin, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero jää sairauslomalle.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron ahdinko syveni Postin hallituksen puheenjohtajan ulostulon jälkeen.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron ahdinko syveni Postin hallituksen puheenjohtajan ulostulon jälkeen.
Kuva: Emilia Kangasluoma

Pääministeri Antti Rinne pitää tiedotustilaisuuden puoli yhdeltä. Posti-kiista on saennut perjantaina entisestään, kun Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi, että omistajaohjaus on ollut tietoinen pakettilajittelijoiden siirtoon liittyneestä liikkeenluovutuksesta. Hieman ennen tiedotustilaisuutta kerrottiin, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero jää sairauslomalle.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoo, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

Pohjolan mukaan viime viikkojen postikiistan keskiössä olleesta liikkeenluovutusasiasta on keskusteltu myös suoraan omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) ja hänen avustajiensa kanssa.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

Posti on siis toista mieltä kuin pääministeri Antti Rinteen (sd) sanomiset torstaina eduskunnassa. Rinteen mukaan hallitus ei noudattanut asiassa omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Paateron vaatimuksia (HS 28.11.).

– Meillä on ollut jatkuva dialogi omistajaohjauksen ja yhtiön välillä, missä myös virkamiehet ovat olleet keskeisessä roolissa. Kuten julkisuudessakin on todettu, Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta, korostaa Pohjola Postin perjantaina lähettämässä tiedotteessa.

Pääministeri Rinne pitää tiedotustilaisuuden perjantaina klo 12.30. Hieman ennen tiedotustilaisuutta kerrottiin, että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) jää sairauslomalle 13. joulukuuta saakka.

Hallituksen Posti-käänteistä välikysymyksen tehneen oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi perjantaina Twitterissä, että nyt näyttää selvältä, että pääministeri Rinne on tietoisesti yrittänyt johtaa eduskuntaa harhaan.

– Näin toimiva pääministeri ei ansaitse eduskunnan luottamusta, Orpo kirjoittaa.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoi Twitterissä Sdp:n toimintaa.

– Sdp:llä näyttää olevan koko puolueorganisaation läpäisevä rehellisyysongelma, taksikuskitasolta ylimmälle huipulle. Pääministeri EI VOI valehdella yleisölle ja eduskunnalle. Jos Rinne on valehdellut, hänen on erottava, Halla-aho kirjoittaa.

Ensi kerran kesäkuussa

Postin tiedotteen mukaan Posti esitteli ministeri Paaterolle ensi kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita 7. kesäkuuta tänä vuonna.

– Ministerin avustajien kanssa asiaa käytiin läpi tarkasti 8. elokuuta ja itse ministeriä informoitiin myös 10. elokuuta ennen yhtiön hallituksen 11.–14. elokuuta kokousta, jossa päätökset tehtiin, ja tietyistä yksityiskohdista keskusteltiin puhelimitse kokouspäivien aikana. Lisäksi käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunnitelmineen esiteltiin ministerille 21. elokuuta. Posti tiedotti pakettilajittelun muutoksista 29. elokuuta ministerin avustajien kanssa sovitun mukaisesti, tiedotteessa todetaan.

Omistajaohjausministeri esitti 3. syyskuuta aikalisää Postin työehtosopimusten muuttamisessa, mutta tämän jälkeen omistajaohjaus ei ole vaatinut liikkeenluovutuksen perumista.

Ministeri Paatero on korostanut päivämäärää marraskuun ensimmäinen, jolloin pakettilajittelijat oli tarkoitus siirtää toiseen sopimukseen.

Tällä viikolla tehdyn uuden työehtosopimuksen mukaan pakettilajitteluhenkilöstön liikkeenluovutusta ei peruttu.

Juttua on päivitetty klo 11.10. Juttuun on lisätty tieto pääministeri Rinteen tiedotustilaisuudesta ja Jussi Halla-ahon kommentit. Klo 12.28. lisätty tieto Sirpa Paateron sairauslomasta.