Kolumni

Omistajaohjaus karkasi SDP:ltä käsistä – ministeri tuomitsi Postin ja pyysi selvitystä vasta sitten

Ei tässä näin pitänyt käydä. Neljän vuoden oppositiokauden ja huonojen kannatusvuosien jälkeen sosiaalidemokraattien piti hallituksen ykköspuolueeksi palatessaan ottaa taas politiikka ohjaksiinsa.

Ei tässä näin pitänyt käydä. Neljän vuoden oppositiokauden ja huonojen kannatusvuosien jälkeen sosiaalidemokraattien piti hallituksen ykköspuolueeksi palatessaan ottaa taas politiikka ohjaksiinsa.

SDP:n gallupkannatus näyttää puoli vuotta vaalien jälkeen yhtä harmaalta kuin marraskuinen sää. Tuoreimmassa Ylen gallupissa puolue putosi neljänneksi, ensi kertaa vihreidenkin jälkeen.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Pääministeri Antti Rinteellä näyttää olevan suuria vaikeuksia löytää luonteva pääministerin rooli. Se kuuluu kuvaan aina kun uusi pääministeri astuu remmiin, mutta sisäänajovaihe näyttää venyvän.

Rinne on pääministeriksi julkisuudessa yllättävän vähän ja sitten kun on, seuraa usein äimistys. Pääministeri on ollut pitkään se, joka on tullut joka tuutista kertomaan, missä mennään. Näin ei nyt ole.

Kaiken huipuksi tasavallassa on postilakko, joka uhkaa levitä uusille aloille. Lakolla näyttää olevan vielä suuren yleisön sympatiat. Ne vaihtuvat äkkiä antipatioiksi, jos joulukortit jäävät lakon jalkoihin.

Pitkittyessään ja laajetessaan postilakko ei lupaa hyvää edessä olevalle tiukalle työmarkkinatalvelle. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välille ei ole saatu yleistä linjaa määrittelevää työehtosopimusta. Hoitoala lisäksi vaatii yleisen linjan reilusti ylittäviä tasokorotuksia ja vielä monelle vuodelle.

SDP:llä ja etenkin duunaripuolen ay-liikkeellä on ollut perinteisesti läheiset suhteet. Niiden ansiosta työmarkkinoilla on ollut demarihallitusten aikana rauhallisempaa porvarihallituksiin verrattuna. Tämäkin lainalaisuus on joutunut nyt vähintään tulikokeeseen.

Eivätkä kummallisuudet tähän lopu. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ja valtion omistama Posti mittelivät siitä, käyttikö Posti rikkuri- vai vuokratyövoimaa.

Paatero kiirehti tulkitsemaan, että Posti käytti rikkurityövoimaa Liedon lajittelukeskuksessa jo ennen kuin hän oli edes pyytänyt Postilta selvitystä asiasta. Hallituksessa on keulinut muutenkin. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) tviittasi, että "aidot työväenpuolueet eivät katso sivusta, kun valtionyhtiö rikkoo röyhkeästi työntekijöiden oikeuksia".

Posti ilmoitti torstaina, ettei Posti tule ylittämään aikaisemmin ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia. Selvyyttä ei siis ole vieläkään siitä, mitä porukkaa Liedon lajittelukeskukseen meni aitaan leikatusta aukosta. (Arvoisa Posti, aidan leikkuulle sinänsä nauravat kyllä naurismaan aidatkin.)

Rinne varoitti SDP:n oppositiovuosina hallitusta puuttumasta työmarkkinaneuvotteluihin. Tänä syksynä SDP:n ministerit ovat tehneet nimenomaan näin. Tällaisella voi saada irtopisteitä, mutta johdonmukaista se ei ole.

Valtionyhtiöistä myös Veikkaus on tuottanut harmaita hiuksia demareille. Monopolirahapeliyhtiön voitontavoittelu meni niin pitkälle, että Veikkaus joutui, nimenomaan Rinteen ja Paateron kovistelun jälkeen, taipumaan peliautomaattiensa vähentämiseen.

Johdonmukaisuus on kaukana Veikkauksenkin omistajaohjauksesta. Samainen Paatero on jo ehtinyt ajatella ääneen, voisiko Veikkaus paikata tulopuoltaan ottamalla käyttöön uusia pelejä tai nettipelaamisella.

Hyvä ja hallituksesta toiseen jatkuva kysymys on, miksi valtionyhtiöiden omistajaohjaus on niin hankalaa. Aihe on tuottanut hallitukselle kuin hallitukselle ongelmia, useimmiten hulppeista palkitsemisjärjestelmistä.

Valtio-omisteisilla yhtiöillä on omat historialliset taustansa, ja on yrityksiä, joiden pysyminen valtion peukalon alla on strategisista syistä perusteltua.

Yksi pulma on, että valtio voi olla valvoa omaa yhtiötään. Alkon ja Veikkauksen pitää takoa rahaa valtion kassaan maksimaalisesti, mutta tuottaa samalla haittoja minimaalisesti. Ongelmia tulee myös silloin kun yksityisen yrityksen lailla toimiva valtionyritys suututtaa niin sanotun yleisen mielipiteen ja sitä myötä poliitikot.

Kun omistajaohjaus muuttuu poliittiseksi ohjaukseksi, se karkaa käsistä. Näin on käynyt varsinkin Postin kohdalla. Omistajaohjausministeri on ennenkin eronnut hallituksesta poliittisen ohjauksen takia. Kukako? Heidi Hautala (vihr.) vuonna 2013.