Ome­naa­kaan ei voi tuoda EU:n ul­ko­puo­lel­ta ilman kas­vin­ter­veys­to­dis­tus­ta – kas­vin­tu­hoo­jien le­viä­mis­tä eh­käis­tään kiel­lol­la

Uusi kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta.

Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia.
Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia.
Kuva: Heikki Uusitalo

Uusi kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta.

Uusi lainsäädäntö astuu voimaan 14. joulukuuta.

Kasvinterveystodistus tarvitaan tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille.
Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman kasvinterveystodistusta. 

– Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta, sanoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

Kasvinterveystodistus tarvitaan myös taimille, ruukkukasveille, viherkasveille sekä 
mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille. Myös kylvösiemenille ja leikkokukille ja -oksille terveystodistus on tarpeen.

– Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta voidaan tehokkaammin estää kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle, kertoo ylitarkastaja Sari Haikola Ruokavirastosta.

– Osa matkailijoista on jo hyvin tietoisia siitä, ettei liha- ja maitotuotteita saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Nyt rajoitus laajenee myös muun muassa marjoihin, hedelmiin ja vihanneksiin, toteaa Sulander-Seppänen.

Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia. Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille.

Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.