Lukijalta
Mielipide

Olisiko yhdessä onnistumisen tunnetta voinut käyttää hyväksi myös EU-vaaleissa?

Suomen kultamitalijoukkueen kiekkoilija Jere Sallinen on pitänyt yhtenä mestaruuden salaisuutena sitä, että kaverit halusivat toistensa onnistuvan. Samoin voisi mielestäni ajatella, että ystävät haluavat toistensa onnistuvan.

Sunnuntaina 26.5. suomalaisilla oli mahdollisuus osallistua kahteen huipputapahtumaan: päivällä äänestää EU-vaaleissa, illalla seurata televisiosta jääkiekon maailmanmestaruusottelua.

Valtaosassa Koillismaan ja Kainuun kunnista vain niukka kolmasosa äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Sen sijaan ottelua seurasi yli 2,5 miljoonaa tv-katsojaa.

Esimerkiksi Pudasjärvellä äänestysprosentti oli vain 31,6, kun taas asukasluvultaan samansuuruisessa etelän Kauniaisissa se ylsi 69,8:aan. Viideksi vuodeksi Brysseliin eivät Koillismaa, ei Kainuu eikä koko Pohjois-Suomi saaneet ainuttakaan edustajaa.

Toisaalta äänestettiin laiskasti, toisaalta paikalliset ehdokkaat eivät saaneet riittävää kannatusta. Pitäisikö äänestäjien myös kiinnittää huomio äänten keskittämiseen vähäväkisillä alueilla? Aika näyttänee, miten oman alueen ajatusten ja asioiden eteenpäin vieminen onnistuu ilman paikallisolosuhteiden tuntemusta.

Suomen kultamitalijoukkueen kiekkoilija Jere Sallinen on pitänyt yhtenä mestaruuden salaisuutena sitä, että kaverit halusivat toistensa onnistuvan. Samoin voisi mielestäni ajatella, että ystävät haluavat toistensa onnistuvan.

Ydinkysymys olisi, haluavatko myös naapurit ja oman kunnan/naapurikuntien asukkaat toistensa onnistuvan? Välittyiköhän ottelua televisiosta seuranneille alitajuntaan samanlainen yhdessä onnistumisen tunne, jota olisi voinut käyttää hyväksi myös vaaleissa?

"Ydinkysymys olisi, haluavatko myös naapurit ja oman kunnan/naapurikuntien asukkaat toistensa onnistuvan?"

Suomalaiset ovat YK:n kansainvälisessä vertailussa maailman onnellisin kansa. Tilastokeskuksen tuore elinolosuhdetutkimus osoitti, että 76 prosenttia suomalaisista tunsi olonsa onnelliseksi, levolliseksi ja tyyneksi. Tyytyväisimpiä olivat 16–24- ja 65–74-vuotiaat. Toisaalta melkein miljoona vastaajaa tunsi yksinäisyyttä.

Mahdotonta tietää, minkä verran onnelliset ja toisaalta yksinäiset äänestivät. Voisi kuitenkin ajatella, että moni onnellisista on terve ja heidän elämänsä on kohtuullisessa järjestyksessä. Positiivisuus ja suunnitelmallisuus saattavat lisätä äänestyshalukkuutta.

Yksinäisillä taas esimerkiksi syrjäinen asuinpaikka, taloushuolet, sairaudet ja masennus voivat vähentää sosiaalista aktiivisuutta ja äänestämistä. Yksinäisyyttä pidetään muistisairauksienkin riskitekijänä. Yksinäiset tarvitsevat virikkeeksi kaveria äänestämiseenkin.

Tänä vuonna suomalainen media kirjoitti huomattavan paljon eurovaaleista ja niiden merkityksestä. Toivon, että erityisesti paikallislehdet voisivat seurata EU-asioita ja antaa neuvoja ympäri vuoden juuri sillä hetkellä paikallisten ihmisten ajankohtaisiin kysymyksiin, joihin EU voi vaikuttaa. Vihjeet alueen pulmista saattavat nousta esille vaikkapa yleisönosaston kirjoituksista.

Pidemmän päälle EU:n kautta tapahtuvien vaikutusmahdollisuuksien ja eri EU-tukien ja ohjelmien esilletuominen voisi lisätä luottamusta unioniin, jonka jäseniä olemme ja jonka toimintaan kaikki 13 suomalaista meppiä voivat vaikuttaa. Luottamuksen kasvu voisi lisätä äänestyshalukkuuttakin.

Kaikilla suomalaisilla on yhtäläinen äänioikeus. Vaaleissa saa äänestää oman mielipiteensä ja poliittisen katsantokantansa mukaan. Äänestäminen avaa oven demokratiaan ja osallisuuteen. Siksi äänestämisen jälkeen mielessä saattaa käydä jopa häive onnentunteesta.

Timo Timonen

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.