Oi­keu­sop­pi­nut: Ta­lous­ra­por­tin kie­li­rat­kai­su oli huo­nos­ti har­kit­tua eli­tis­miä

Talouspolitiikan arviointineuvoston raportti Suomen talouspolitiikasta julkaistiin yllättäen vain englanniksi.

Talouspolitiikan arviointineuvoston raportti Suomen talouspolitiikasta julkaistiin yllättäen vain englanniksi. 170-sivuisen luotauksen antiin voivat siis tutustua ainoastaan kielitaitoiset.

– Pidän varsin huonosti harkittuna ja elitistisenä sitä, että raportissa on vain lyhyt suomenkielinen tiivistelmä ja kaikki kiinnostava arviointi on englanniksi, hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta moittii.

– Neuvoston tehtävänä on tuoda tutkimustietoon pohjautuva riippumaton näkökulma talouspoliittiseen keskusteluun, johon kenen tahansa pitäisi voida osallistua kielitaidosta riippumatta.

Mäenpään mukaan kaiken keskeisen informaation tulisi Suomessa olla saatavilla ainakin kansalliskielillämme eli suomeksi ja ruotsiksi.

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, koulutuksen taloustieteen professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta myöntää ongelman. Hän perustelee ratkaisua resurssipulalla.

– Olisimme muuten joutuneet kirjoittamaan kaksi raporttia, koska neuvoston ainoa yhteinen kieli on englanti ja koska Suomen taloutta seuraavat kansainväliset organisaatiot eivät ymmärrä suomea.

– Viime vuonna kirjoitimme raportin suomeksi ja käänsimme sen itse englanniksi. Siksi osa neuvoston jäsenistä ei pystynyt osallistumaan loppuvaiheen kirjoittamiseen, ja kääntäminen oli meille kohtuuton urakka. Saimme englanninkielisen version valmiiksi vasta toukokuussa, kun raportti valmistui jo tammikuun lopulla, Uusitalo kertoo.

Hänen mukaansa raporttia ei kannata käännättää käännöstoimistossa, sillä talousteksti vaatii erityistä asiantuntemusta.

Tulevien raporttien kielikysymyksestä päätetään erikseen.

Arviointineuvosto saa rahoituksensa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) kautta valtion budjetista. Uusitalon mukaan pääosa määrärahasta menee yhden puolipäiväisen sihteerin palkkaan ja loput taustaraporttien hankkimiseen.

– Ulkomaisten verrokkien rinnalla arviointineuvostomme on tällainen köyhän miehen versio, hän luonnehtii.