Oi­keus­mi­nis­te­ri Lindst­röm: Vas­ta­rin­ta­liik­keen saisi puo­les­ta­ni lak­kaut­taa

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan laki mahdollistaa jo nyt puuttumisen väkivaltaiseen ja rasistiseen toimintaan.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mielestä Asema-aukion tapahtumien vuoksi on kuitenkin syytä pikaisesti tarkastella lainsäädäntöä.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mielestä Asema-aukion tapahtumien vuoksi on kuitenkin syytä pikaisesti tarkastella lainsäädäntöä.
Kuva: Pekka Lassila

Oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan laki mahdollistaa jo nyt puuttumisen väkivaltaiseen ja rasistiseen toimintaan. Lindströmin mielestä Asema-aukion tapahtumien vuoksi on kuitenkin syytä pikaisesti tarkastella, tuleeko lainsäädäntöä lisäksi tarkentaa joiltakin osin, etenkin jos sen tulkinnoissa on epäselvyyttä.

Uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen voisi Lindströmin mielestä hyvin kieltää, mutta hän ei ole varma, estäisikö kielto sen toiminnan.

- Tällaisilla järjestöillä ei ole mitään tarvetta Suomessa. Ei sellaisia tarvitse olla, Lindström sanoi toimittajille eduskunnassa.

Ministeri olisi valmis kieltämään myös äärijärjestöjen tunnusmerkit, mutta ei ole varma senkään tehosta.

- Jos joku haluaa tehdä pahaa, ei se pahan tekeminen tunnusten poistamisella lopu. Minun mielestäni tunnukset voidaan poistaa, koska tällainen toiminta ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.

Lindström toivoi myös avointa keskustelua maahanmuutosta, jotta väärinkäsitykset eivät leimaa keskustelua.

Rinne: Puolueiden katsottava suojattejaan

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kehottaa myös puolueita kantamaan vastuuta. Puolueiden pitää hänen mukaansa varmistaa, ettei niiden ”suojissa esiinny henkilöitä, jotka sympatisoivat väkivallan lietsontaa”.

– On erittäin traagista, että ääriliikkeen toiminta on ensimmäistä kertaa pitkään aikaan johtanut Suomessa henkilön kuolemaan. Kaikenlainen liikehdintä, jonka tarkoituksena on vihan ja rasismin levittäminen, on yksiselitteisesti tuomittavaa, Rinne sanoo Facebookissa.

Poliisi vaatii epäiltyä vangittavaksi

Poliisi vaatii Helsingin Asema-aukion pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta epäiltyä miestä vangittavaksi. Helsingin käräjäoikeus käsittelee vangitsemista huomisaamuna.

Pahoinpitely tapahtui runsas viikko sitten lauantaina uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenilmauksen yhteydessä. Uhri kuoli vammoihinsa sairaalassa viime perjantaina.

Teosta epäilty mies osallistui mielenilmaukseen.