Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Oikeus hylkäsi syyt­teet Yli­vies­kan Rau­das­ky­län kris­til­li­sen opiston polt­to­pul­lois­kus­ta

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on hylännyt neljää miestä vastaan nostetut syytteet tuhotyön yrityksestä Ylivieskan Raudaskylän opistolla.

-

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on hylännyt neljää miestä vastaan nostetut syytteet tuhotyön yrityksestä Ylivieskan Raudaskylän opistolla. Oikeus piti iskua kelvottomana yrityksenä.

Syyttäjän mukaan miehet heittivät polttopulloja Ylivieskassa sijaitsevan Raudaskylän kristillisen opiston seinään tarkoituksenaan aiheuttaa muille hengen ja terveyden vaaraa tai taloudellisia vahinkoja.

Tuli ei kuitenkaan levinnyt. Teko tapahtui lokakuussa 2015. Opistolla oli tapahtuma-aikaan majoittuneena 14 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Syyttäjän mukaan teon motiivi oli rasistinen.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin todistetuksi, ettei miehillä ollut todellista tarkoitusta vahingoittaa sisällä olleita henkilöitä tai opistorakennusta.

Oikeuden mukaan polttopullot oli myös heitetty kivijalan juureen, josta palo ei päässyt etenemään ja aiheuttamaan konkreettista vaaraa.

Syytetyt vetosivat humalaisten päähänpistoon

Oikeudessa miehet kiistivät syytteet ja kutsuivat tekoa humalaisten päähänpistoksi. Kertomusten mukaan miesten oli ollut tarkoitus lähteä paistamaan makkaraa, mutta suunnitelma muuttui, kun puhe kääntyi maahanmuuttoon. Miesten kertomusten mukaan tarkoitus oli käydä opistolla säikyttelemässä.

Miehet tekivät kolme polttopulloa, joihin kaadettiin bensiiniä. Yksi miehistä kertoi laittaneensa pulloihin jälkikäteen myös vettä.

Opiston pihalla pulloihin laitetut rätit paloivat, mutta neste ei. Yksi miehistä kertoi heittojen jälkeen varmistaneensa, etteivät pullot varmasti syttyneet.

Miehet määrättiin yhteisvastuullisesti maksamaan Raudaskylän opistolle 3 000 euroa vahingonkorvauksia. Korvaussumma koostuu palkkakuluista, jotka syntyivät asian selvittelystä.

Korjaus klo 17.27: Otsikossa ja tekstissä kerrottiin virheellisesti Rauduskylän opistosta, opiston nimi on Raudaskylän kristillinen opisto.