Retkeily: Huip­pu­suo­sit­tu Na­pa­pii­rin ret­kei­ly­alue sai al­kun­sa, kun Erkki Tuo­vi­nen löysi erä­mai­sen ret­ki­koh­teen ihan Ne­los­tien tun­tu­mas­ta

Vanhat kuvat: Nos­tal­gi­nen jou­lu­kuu Oulussa 2002 – tier­na­täh­det lois­ti­vat ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: Ko­hon­neet len­to­lip­pu­jen hinnat har­mit­ta­vat Oulusta Hel­sin­kiin len­tä­viä, Nor­we­gian tark­kai­lee ti­lan­net­ta – "Pi­däm­me reittiä tar­kas­ti sil­mäl­lä"

Pääkirjoitus

Odo­tuk­set kor­keal­la

Keskusta teki raikkaan ratkaisun valitsemalla puheenjohtajaksi Juha Sipilän. Puolue saa näytteen muutosjohtamisesta. Muilta osin puoluekokous noudatti varsin perinteistä linjaa.

Keskusta teki raikkaan ratkaisun valitsemalla puheenjohtajaksi Juha Sipilän. Puolue saa näytteen muutosjohtamisesta. Muilta osin puoluekokous noudatti varsin perinteistä linjaa.

Keskusta on siirtynyt Juha Sipilän kauteen. Keskustan puheenjohtajavalinta Rovaniemen puoluekokouksessa oli monella tapaa historiallinen. Puheenjohtajaan kodistuvat nyt suuret odotukset.

Yli satavuotias kansanliike luovutettiin perinteisen politiikan ulkopuolelta tulevan yritysjohtajan käsiin. Sipilä teki rakettimaisen nousun kenttäväen suosikiksi muutamassa kuukaudessa.

Myös muu puoluejohto uudistui reippaasti. Kokenutta kaartia jäivät edustamaan puoluesihteeri Timo Laaninen ja varapuheenjohtaja Annika Saarikko. Sipilän tiimiin nousivat europarlamentaarikko Riikka Manner ja kansanedustaja Juha Rehula.

Kokeneet järjestökoneiston kasvatit saivat väistyä, kun tilalle valittiin henkilö, jolla on ollut puolueen jäsenkirja vasta kaksi vuotta. ”Maailman älykkäin” päätöksentekojärjestelmä on puhunut.

Täysin merkityksetöntä ei ole se, että maalaisliiton alkuvuosien jälkeen puheenjohtajuus on palannut takaisin maan vahvimmalle keskusta-alueelle.

Pohjois-Pohjanmaan keskustapiirin kova keskinäinen kiistely ja kampittaminen on tähän saakka pitänyt huolen mankeloinnista, jonka läpi ei ole noussut valtakunnantason persoonallisia poliitikkoja. Politiikan ulkopuolelta tuleva Sipilä pääsi yllättämään.

Sipilän valinta ei merkitse paluuta aitovierille, jos jotkut niin pelkäävät tai toivovat.

Globaalia Oulun seudun ict-sektoria edustava Sipilä ei tunnustaudu arvokonservatiiviksi eikä liioin citykeskustalaiseksi.

Sen sijaan hän julistautuu äärikeskustalaiseksi, jonka ajattelussa heijastuu ihmisyys, kestävä talous ja realistinen luontosuhde.

Diplomi-insinöörillä ja miljonääriyrittäjällä on edessään vaativa työmaa. Puolueen kannatus on saatava nousuun jo kuntavaaleissa.

Eduskuntavaaleissa tavoite on ykköspaikka, joka varmistaisi pääsyn hallitukseen ja pääministeripuolueeksi.

Sen lisäksi pitää saada säröilevät rivit ojennukseen, kirkastaa poliittista sisältöä, uudistaa toimintatapoja ja rasvata järjestökonetta.
Puoluekokous halusi puhdistaa pöytää ja aloittaa tuoreelta pohjalta. Keskustan johtajavalinta on myös oire poliittisten arvojen muutoksesta.

Järjestökoneiston poliittisten broilerien tilalle halutaan käytännön työelämässä kannuksensa hankkineita toiminnan ihmisiä ja visionäärejä. Keskustan tohtorit ovat jo kyntensä näyttäneet.

Muissa puolueissa seurataan silmä kovana, minkälaisia tuloksia muutosjohtaminen saa keskustassa aikaan. Sipilän tiimin harteilla on, nouseeko keskusta takaisin suureksi, vai kuihtuuko se pienpuolueeksi muiden pohjoismaiden keskustapuolueiden tapaan.

Poliittiselta anniltaan Rovaniemen puoluekokous jäi köykäiseksi. Perhepoliittiset linjaukset eivät yllättäneet. Liioin kuntavaaliohjelma ei sisältänyt  sellaista uutta, jota ei jo olisi kuultu.

Ainoaksi linjanvedoksi jäi perhepolitiikan korostaminen perinteisin maustein.