Autot: Au­ton­raa­to muuttui ou­lu­lai­sen tu­nin­ki­ker­hon hal­lis­sa 30 000 euron sau­na-au­tok­si

Kaleva Live: Koi­vu­lan tilan lehmät kir­ma­si­vat lai­tu­mel­le Mu­hok­sel­la

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­per­heen re­mon­tit tehdään nol­la­bud­je­til­la – tar­vik­keet han­ki­taan omista va­ras­tois­ta ja ros­ka­la­va­ryh­mäs­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Obama puo­lue­ko­kouk­ses­sa: Trumpin Ame­rik­ka ei ole minun tun­te­ma­ni Ame­rik­ka

Kaikki halusivat kuulla presidentti Barack Obaman puheen. Demokraattien puoluekokousareena täyttyi kolmannen kokouspäivän iltana äärimmilleen niin, että jopa käytäviltä uhkasi loppua tila.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama korosti puheessaan tulevaisuudenuskoa ja toivoa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama korosti puheessaan tulevaisuudenuskoa ja toivoa.
Kuva: SHAWN THEW

Kaikki halusivat kuulla presidentti Barack Obaman puheen. Demokraattien puoluekokousareena täyttyi kolmannen kokouspäivän iltana äärimmilleen niin, että jopa käytäviltä uhkasi loppua tila.

Obama korosti puheessaan tulevaisuudenuskoa ja toivoa ja teki kristallinkirkkaan eron republikaanien viimeviikkoisen puoluekokouksen synkistelyn ja demokraattien maailmankuvan välille.

Hän sanoi, että republikaanien ja demokraattien erimielisyydet kuuluvat asiaan, ja että eriävät näkemykset vievät maata eteenpäin. Republikaanien puoluekokouksen sanoma ei hänen mielestään kuitenkaan ollut republikaanien tai konservatiivien arvojen mukainen.

– Kuulimme syvän pessimistisen näkemyksen maasta, jossa me käännymme toisiamme vastaan ja poispäin muusta maailmasta, hän sanoi.

– Se ei ole minun tuntemani Amerikka. Minun tuntemani Amerikka on täynnä rohkeutta, optimismia ja nerokkuutta. Minun tuntemani Amerikka on kunniallinen ja antelias.

Obama myönsi Yhdysvalloissa olevan monia todellisia ongelmia, mutta korosti tavanneensa suuret määrät amerikkalaisia, joilla on kaikki mahdollisuudet tehdä yhdessä maasta parempi.

– On vain yksi ehdokas, joka uskoo siihen tulevaisuuteen, joka on omistanut sille elämänsä, hän sanoi.

– Äiti ja isoäiti, joka tekisi mitä hyvänsä auttaakseen lapsiaan kukoistamaan. Johtaja, jolla on todellisia suunnitelmia muurien murtamiseksi, lasikattojen läpi murtautumiseksi, mahdollisuuksien kehän laajentamiseksi jok’ikiselle amerikkalaiselle: Yhdysvaltojen seuraava presidentti Hillary Clinton.

Suurin ero näiden vaalien kahden pääehdokkaan välillä on Obaman mukaan kenties siinä, uskovatko he Yhdysvaltojen suuruuden olevan kiinni yhdestä ihmisestä vai kaikista amerikkalaisista.

– Amerikka on jo suuri. Amerikka on jo vahva. Ja lupaan teille, että meidän suuruutemme ja vahvuutemme ei ole riippuvainen Donald Trumpista, presidentti sanoi.

– Se ei riipu kenestäkään yhdestä ihmisestä.

Hän sanoi Trumpin laskevan sen varaan, että voisi voittaa vaalit pelottelemalla ihmisiä. Siinä tämä on hänen mukaansa väärässä.

– Me emme ole hauras tai pelokas kansa. Meidän voimamme ei tule siitä, että itsensä pelastajaksi julistanut ihminen lupaa meille, että yksin hän voi palauttaa järjestyksen. Emme kaipaa sitä, että meitä hallitaan, Obama sanoi.

– Amerikassa ei ole koskaan ollut kyse siitä, mitä yksi ihminen lupaa tehdä meille. Siinä on aina ollut kyse siitä, mitä me voimme saavuttaa, yhdessä, itsehallinnon kovalla, hitaalla, välillä turhauttavalla mutta aina kestävällä työllä.

Vaikka Obama moitti Trumpia myös suoraan nimeltä mainiten, hän puhui tätä vastaan myös rivien väleissä samaan tapaan kuin vaimonsa Michelle Obama ensimmäisen kokouspäivän kehutussa puheessaan.

Obama kuvaili kansasilaisten isovanhempiensa synnyinseutujen asukkaita, jotka eivät pitäneet arvossa kehuskelijoita tai kiusaajia, ilkeyttä tai matalimman aidan etsimistä.

– Sen sijaan he arvostivat rehellisyyttä ja ahkeraa työtä, kiltteyttä ja kohteliaisuutta, nöyryyttä, vastuullisuutta, toinen toisensa auttamista, hän selitti.

– Nämä arvot ovat yhtä vahvoja kuin aina ennenkin. Niitä vaalivat ihmiset kaikissa puolueissa, kaikissa roduissa, kaikissa uskontokunnissa.

Obama päätti puheensa pyytämällä kaikilta tukea Clintonille.

– Tänä vuonna, näissä vaaleissa, pyydän teitä liittymään joukkooni torjumaan kyynisyyden, torjumaan pelon, kutsumaan esiin meidän parhaat ominaisuutemme - valitsemaan Hillary Clintonin Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi ja osoittamaan maailmalle, että uskomme yhä lupaukseen suuresta kansakunnasta.