Mainos

OAK hii­li­neut­raa­lik­si vuoteen 2030 men­nes­sä – osa­kas­yri­tyk­set ovat läh­te­neet muu­tok­seen hyvin mukaan

Oulun Autokuljetus Oy:n päämääränä on päästöttömyys vuoteen 2030 mennessä. Päästöttömyyteen pyrkiessä henkilökunta ja osakasyritykset sitoutetaan ympäristöystävälliseen toimintaan.

OAK:n terminaali saa sähköä aurinkovoimalasta, kertoo toimitusjohtaja Matti Matinheikki
OAK:n terminaali saa sähköä aurinkovoimalasta, kertoo toimitusjohtaja Matti Matinheikki

OAK on yksi suurimmista rahti- ja maanrakennuspalveluiden tarjoajista Suomessa. OAK on myös yksi Pohjois-Suomen suurimmista terminaalipalveluiden tuottajista.

”Tänä vuonna terminaalipalveluihin palkattiin 50 työntekijää lisää ja toista terminaalia aletaan rakentaa vuoden vaihteessa. Uusi terminaalin on valmis lokakuussa 2022”, kertoo OAK:n toimitusjohtaja Matti Matinheikki.

Sähköä aurinkovoimalasta

Terminaalissa on aurinkovoimala, joka on toiminut sadoilla aurinkopaneeleilla tämän vuoden elokuusta alkaen.

”Ensimmäinen konkreettinen ilmastoteko OAK:lla oli aurinkovoimalan rakennuttaminen terminaaliin viime kesänä. 700 aurinkopaneelia tuottaa melkein 30 prosenttia tarvitsemastamme sähköntarpeesta. Uuteen terminaaliin tulee samanlainen aurinkovoimala”, kiteyttää Matinheikki.

Toisena isona ympäristötekona OAK otti käyttöön hiilineutraalin MyDiesel -polttoaineen lokakuussa verkkokaupan jakeluautoissaan yhteistyössä PostNordin kanssa. Yrityksen asiakkaan PostNordin autojen kuljettajilla on 1300 asiakaskontaktia päivittäin Oulun alueella. Osana ilmastotavoitetta OAK siirtyi käyttämään uusiutuvaa vähäpäästöistä dieseliä Oulun seudun pakettilogistiikassa.

”Yrityksemme tärkein vastuullisuuteen liittyvä asia on ensisijaisesti ilmastonsuojelu.”
Matti Matinheikki

”Yrityksemme tärkein vastuullisuuteen liittyvä asia on ensisijaisesti ilmastonsuojelu. Toinen tärkeä vastuualue on työyhteisön hyvinvoinnista vastaaminen. Lisäksi haluamme kasvaa vastuullisesti. Yrityksen liikevaihdon kasvaminen ja menestys on tae sille, että ympäristöystävällisiä ratkaisuja voidaan ottaa käyttöön. ”

Matti Matinheikki on tyytyväinen OAK:n osakasyritysten panostukseen ilmastoteoissa. OAK pyrkii päästöttömyyteen vuoteen 2030 mennessä
Matti Matinheikki on tyytyväinen OAK:n osakasyritysten panostukseen ilmastoteoissa. OAK pyrkii päästöttömyyteen vuoteen 2030 mennessä

Työyhteisön sitouttaminen ehdotonta

OAK on KTK-yritys. KTK-järjestelmä on valtakunnallinen yksityisten kuljetusyrittäjien omistama kuljetuspalveluketju. Sen toimialaan kuuluvat laaja-alaiset kuljetuspalvelut sekä niiden myynti ja markkinointi. Oulun Autokuljetus Oy:n osakasomistajina on toistasataa pienyrittäjää.

”Meillä on 150 henkilöä vakituisessa työsuhteessa, ja osakkaiden palkkalistoilla lisäksi 400 kuljetusalan ammattilaista, jotka tekevät meillä töitä. Vahvuutemme on se, että perheyritykset työskentelevät asiakkaillemme”, Matinheikki kertoo.

Toimitusjohtaja kirjoittaa viikoittain yrityksen osakkaille blogin, jossa hän kertoo yrityksen ajankohtaiset kuulumiset. Osakkaiden ja työntekijöiden informoimiseen on paneuduttu ja käytetty aikaa. Ilmastonsuojeluun liittyviä asioita ei saa vietyä läpi, jos autoilijat eivät tiedä mitä yrityksessä ollaan tekemässä. Työyhteisön sitouttaminen on tärkeää.

”Osakasyrityksemme ovat ottaneet yrityksen uudet ilmastoteot vastaan erinomaisesti. Pienyrityksemme ovat todella hyvin sitoutuneita asiaan ja suhtautuvat muutoksiin myönteisesti”, Matinheikki toteaa tyytyväisenä.