Nyt ei tar­ke­ni­si ulkona uida

Uimahallin asiakkaan tunnistaa helposti. Hänellä on kädessään pullea muovikassi, jota voi pyöritellä vaikka pään ympäri. Muovikasseja kannetaan uimahalliin vuodenajasta riippumatta.

Vimpeliläiset Henri Laitila ja Sofia Laitila Ylivieskan uimahallissa mummon ja papan kanssa.
Vimpeliläiset Henri Laitila ja Sofia Laitila Ylivieskan uimahallissa mummon ja papan kanssa.

Uimahallin asiakkaan tunnistaa helposti. Hänellä on kädessään pullea muovikassi, jota voi pyöritellä vaikka pään ympäri. Muovikasseja kannetaan uimahalliin vuodenajasta riippumatta.

"Kesäkäynti ei ole kelistä kiinni. Vakiokävijät, kuten viereisen kuntosalin asiakkaat, tulevat sateella ja helteellä", sanoo kanslisti Sari Laitala Ylivieskan liikuntakeskuksen kahviossa. Uimalippujen myynti on eräs hänen tehtävistään ja siinä tulee usein kysyneeksi, mistä kaukaa asiakkaat tulevat.

"Täällä käy paljon lomalaisia. Usein tullaan koko perheen kanssa tai lastenlapset tulevat isovanhempien kanssa. Vilkkain aika on iltapäivä, aamulla toimivat uimakoulut."

Tänä vuonna Ylivieskassa ensimmäistä kertaa käytössä oleva senioripassi on tuonut mukavasti uusia asiakkaita.

Taina Yrjölä odottelee kahviossa lapsenlapsiaan.

Hän on oman uintiurakkansa jo suorittanut.

"Käyn nykyään kaksi kertaa viikossa täällä uimassa. Toivottavasti tämä senioripassi jää pysyväksi eikä vain kokeiluksi."Ulkona on kylmä"


Paras sisäänvetäjä on kuitenkin sää.

"Ulkona on vähän kylmä", perustelevat uintireissuaan ylivieskalaiset JuhoMäättälä, Sara, Säde ja Sini Koskela.

Yleensä he käyvät uimassa Hamarissa tai Kettukallion montulla, mutta nyt haluttiin nähdä, miten uljas uimahalli on vuodentakaisen remontin jäljiltä. Sara ja Säde tosin ovat käyneet uimassa koulun liikuntatunneilla, joten heille paikka on tuttu.

Ylivieskan uimahalli otettiin käyttöön tasan 40 vuotta sitten. Se oli Keski-Pohjanmaan ensimmäinen ja silloinen kauppala sai sen myötä valtakunnallista näkyvyyttä tiedotusvälineissä.

Hankkeen takana oli säätiö, joka kokosi rahoituksen yhteiseen uimahalli-nuorisotaloon. Toimintaa rahoitettiin bingolla, joka oli aivan uutta Suomessa. Autobingot vetivät väkeä uudenuutukaiseen nuorisotaloon kaukaa maakunnan ulkopuoleltakin. Kaupungin omistukseen se siirtyi vuonna 1997.

Taina Yrjölä muistaa, kun uimahalli tuli Ylivieskaan, mutta ei ole ollut aktiivinen uimahallin käyttäjä aikaisemmin. "Olen uinut vain luonnon vesissä."Luonnonvesiä niukasti


Luonnonvesiä Ylivieskassa on kuitenkin niukalti. Se oli aikoinaan suurin syy, miksi hallia ryhdyttiin puuhaamaan. Tarpeeseen halli tulikin. Sen todistavat hurjat kävijämäärät. Ensimmäisenä päivänä altaaseen ponkaisi 525 uijaa. Vuoden 1970 saldo oli 83 540 asiakasta, sillä lähimmät uimahallit olivat Kokkolan vaatimaton kuplahalli ja Raatin uimahalli Oulussa.

Nykyisin vuotuinen kävijämäärä on asettunut reiluun 50 000:een. Sitä ovat karsineet naapurikuntiin nousseet kilpailijat, viimeisimpänä Nivalan Uikko.

"Kävijämäärä notkahti selkeästi vuonna 2005, kun Uikko avattiin. Tällä viikolla täällä on taas ollut paljon uijia Nivalasta, kun Uikko on huollon takia kiinni", tietää Sari Laitala.

Ensi viikolla sulkeutuu Ylivieskan uimahallikin kahdeksi viikoksi vuosihuollon takia.