Kolumni

Nykyajan käärmeöljykauppiailla ei pitäisi olla asiaa meidän nurkille

Kirjoitin aiemmassa kolumnissani, että mielestäni poliittinen korrektius ei ole Suomessa minkäänlainen ongelma.

-

Kirjoitin aiemmassa kolumnissani, että mielestäni poliittinen korrektius ei ole Suomessa minkäänlainen ongelma. Nyt joudun vetämään tuon väitteen osittain takaisin ja toteamaan, että olin väärässä.

Osittainen takaisinveto johtuu siitä, että en edelleenkään näe ongelmana sitä poliittista korrektiutta, josta oikeistopopulistit puhuvat. Se, että esimerkiksi saamelaisten vuosisatoja jatkunutta syrjintää ja toiseuttamista ei enää siedetä, ei ole sananvapautta uhkaavaa poliittista korrektiutta.

Se on tasa-arvoon pyrkimistä ja muiden huomioonottamista, eikä siinä ole mitään vaaraa – paitsi tietysti niille, joiden valta perustuu epätasa-arvoon ja muiden huomiotta jättämiseen.

Silti on todettava, että suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelukulttuurissa on aito poliittisen korrektiuden ongelma. Ja se koskee sitä tapaa, jolla käsittelemme länsimaissa nousseita uusia aatteellisia voimia, kuten äärioikeistolaisuutta ja tiedevastaisuutta.

Jostain kummallisesta paikasta olemme nostaneet ihanteeksemme ajattelutavan, että sivistystä määrittää puheen tyyli, ei sisältö. Vaikka perussuomalaisten Jussi Halla-aho on julkisesti myöntänyt, että hän tukee Unkarin epädemokraattista valtiokehitystä, harva uskaltaa kutsua Halla-ahoa fasistisen valtiopolitiikan tukijaksi. Tai rasistiksi, vaikka hänen mukaansa ilmastopakolaisuudessa ensisijaista on eurooppalaisten, ei vaikkapa afrikkalaisten, selviäminen.

Perussuomalaisten poliittinen menestys johtuu paljolti siitä, että he ovat löytäneet salonkikelpoisia tapoja puhua todella vastenmielisistä arvoista. Ja koska arvotamme puhetyylin asiallisuuden korkeammalle kuin sisällön asiallisuuden, kritiikki jää hampaattomaksi. Halla-aho saa toistuvasti medialta jopa kehuja siitä, miten asiallisesti hän vaalitenteissä käyttäytyy, mutta hyvin vähän kritiikkiä politiikkansa sisällöstä.

Sama poliittinen korrektius vaivaa tieteen ympärillä käytävää keskustelua: jos joku esittää asiansa verrattain asiallisesti, hänelle tulee antaa tilaa keskustelussa. Vaikka tosiasiassa ei tarvitsisi.

Ei ole mitään järkevää syytä, miksi rokotevastustajia, ilmastonmuutosdenialisteja tai lääkkeetöntä elämää mainostavia puoskareita pitäisi kuunnella. He haaskaavat kaikkien aikaa ja hidastavat ihmiskunnan kehitystä tarjoamalla ihmisille ideoita, jotka ovat parhaimmillaan turhia ja pahimmillaan hengenvaarallisia.

Emme saavuta sillä minkäänlaista yhteiskunnallista etua, että kohteliaisuuden ja poliittisen korrektiuden takia olemme kykenemättömiä puolustautumaan huonon tiedon ja vaarallisten asenteiden levittämiseltä.

Meistä täytyy löytyä sen verran rohkeutta, että uskallamme sanoa moderneille käärmeöljykauppiaille, että nyt takaisin kuskinpenkille ja vankkurit toiseen kaupunkiin, meitä ei kiinnosta tämä roska.

Kirjoittaja on oululainen stand up -koomikko.