Energiatalous: Oulun Energia tar­vit­see lisää ener­gia­puu­ta - kysyntä kasvaa lä­hi­seu­dun en­si­har­ven­nus­puul­le

Kolumni: To­rin­ran­nan alue suo­ras­taan huutaa vielä yhtä korkeaa ra­ken­nus­ta

Nuus­ka­kau­pan mai­nok­set Rak­si­lan jää­hal­lis­sa pu­hut­ta­vat – Oulun kau­pun­ki otti Kärp­piin yh­teyt­tä mai­nos­ten vuoksi, ja sa­vut­to­muus­ver­kos­to vaatii niiden pois­ta­mis­ta

Haaparannassa toimiva Nuuskakairan tukku mainostaa Raksilassa mainoksella, jossa nuuska-sanan päällä on teksti "sensuroitu". Jäähallin omistava Oulun kaupunki ei ole tyytyväinen mainontaan.

Nuuskakaupan mainonta Raksilan jäähallissa aiheuttaa paheksuntaa. Oulun kaupunki on tyytymätön mainontaan, ja Savuton Suomi 2030 -verkosto vaati tiistaina mainosten poistamista. Valviran mukaan mainokset eivät ole lainvastaisia.
Nuuskakaupan mainonta Raksilan jäähallissa aiheuttaa paheksuntaa. Oulun kaupunki on tyytymätön mainontaan, ja Savuton Suomi 2030 -verkosto vaati tiistaina mainosten poistamista. Valviran mukaan mainokset eivät ole lainvastaisia.
Kuva: Jussi Leinonen

Oulun kaupunki on jo ottanut yhteyttä Oulun Kärppiin Raksilan jäähallissa pyörineen nuuskakaupan mainoksen johdosta.

Haaparannassa toimiva Nuuskakairan tukku mainostaa Raksilassa mainoksella, jossa nuuska-sanan päällä on teksti "sensuroitu". Mainos ei kuitenkaan ole laiton.

Yle kertoi eilen, että Oulun kaupunki on tyytymätön mainosten näyttämiseen Raksilan jäähallissa ja aikoo keskustella asiasta Kärppien kanssa.

Oulun kaupunki omistaa Kärppien kotihallin Raksilan, jota Kärpät käyttää harjoittelussaan ja peleissään.

Kaupungin liikuntajohtaja Niina Epäilys vahvistaa, että lyhyt keskustelu aiheesta on Kärppien kanssa käyty, ja että keskustelujen on tarkoitus jatkua liigakauden alun lähetessä. Myös Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen kertoo keskustelleensa asiasta kaupungin kanssa.

Epäilys kertoo, että kaupunki toi keskustelussa ilmi kantansa, jonka mukaan mainoksen yhteys nuuskan käyttöön on ilmeinen, vaikka siinä mainostetaankin periaatteessa yritystä, ei tupakkatuotteita.

– Oulun kaupunki haluaa puhua terveellisten elämäntapojen puolesta, mihin tupakkatuotteet eivät kuulu.

Mahdollisilla tulevilla toimenpiteillä tai sanktioilla Epäilys ei halua alkaa spekuloida. Hän sanoo, että ensimmäinen keskustelu aiheesta Kärppien kanssa sujui hyvässä hengessä.

– Luotan siihen, että pääsemme asiassa hyvään yhteisymmärrykseen.

Valvira ei voi kahdesta syystä puuttua Nuuskakairan tukun mainontaan, vaikka tupakkatuotteiden mainostaminen on Suomessa laitonta.

Mainoksessa mainostetaan muita kuin tupakkalain piiriin kuuluvia tuotteita. Siinä mainitaan tuotteina esimerkiksi karkit, virvoitusjuomat ja vitamiinit. Valvira ei ole pystynyt osoittamaan, että mainoksessa on tarkoitus mainostaa nimenomaan nuuskaa.

– Lisäksi, koska yritys sijaitsee Ruotsissa, emme pysty osoittamaan, että he markkinoivat Suomen tupakkalain alaisia tuotteita, tupakkamainonnan valvonnan ylitarkastaja Eveliina Röysky Valvirasta kertoo.

Nuuskakaira voi mainostaa Raksilassa tällä mainoksella niin kauan, kun se pysyy nykyisessä muodossaan.

– Jos mainosta jotenkin muutetaan, tilanne voi olla eri. Tällä täysin samalla konseptilla yritys voi jatkaa, Röysky sanoo.

Terveysalan liitoista ja yhdistyksistä koostuva Savuton Suomi 2030 -verkosto otti myös asiaan kantaan tiistaina vaatien, että Oulun Kärpät poistavat Raksilasta nuuskakaupan mainokset.

– Ruksilla ja tunnepitoisella sensuroitu-tekstillä kikkailu ei vastaa arvomaailmaa, jota Oulun Kärpät kotisivuillaan liputtaa, toteaa verkoston puheenjohtaja Kari Reijula.

Reijulan mielestä Kärpät vähättelee toiminnallaan nuuskan terveysvaaroja ja vesittää tupakkalainsäädännön henkeä ja uskottavuutta. Hän toivoo Kärppien miettivän, millaisen viestin mainonta antaa lapsille ja nuorille, joille urheiluesikuvat ovat tärkeitä.

Kärppien toimitusjohtaja Virkkunen ei kommentoinut asiaa Kalevalle tarkemmin keskiviikkona. Hänen mukaansa koko mainosasiaa ja mainosten mahdollista poistamista katsotaan tarkemmin myöhemmin. Ylelle Tommi Virkkunen sanoi aiemmin elokuussa, ettei hän näe yhteistyössä eettisiä ongelmia, sillä mainoksissa puhutaan yrityksestä eikä mainosteta nuuskaa.