Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Nuuskaa käyt­tä­vät yhä useam­min myös nuoret naiset – Tullin ta­ka­va­ri­koi­man nuuskan määrä on tänä vuonna kas­va­nut rajusti

Tänä vuonna nuuskaa on syyskuun loppuun mennessä takavarikoitu 5 118 kiloa, kun viime vuonna oli takavarikoitu 1 370 kiloa nuuskaa.

Nuuskaa myydään hyvin erilaisissa purkeissa. Osa nuuskasta on suunnattu nuorille naisille.
Nuuskaa myydään hyvin erilaisissa purkeissa. Osa nuuskasta on suunnattu nuorille naisille.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Tullin takavarikoiman nuuskan määrä on tänä vuonna kasvanut voimakkaasti viime vuoteen verrattuna.

Tänä vuonna nuuskaa on syyskuun loppuun mennessä takavarikoitu 5 118 kiloa, kun viime vuonna oli takavarikoitu 1 370 kiloa nuuskaa.

Koko viime vuoden aikana nuuskaa takavarikoitiin 2 390 kiloa.

– Nuuskan tuonti isossa mittakaavassa on bisnestä. Nyt tuodaan satoja kiloja kerralla, kun aiemmin tuotiin kiloja tai kymmeniä kiloja, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tilastotkin osoittavat erityisesti 18-vuotiaiden pojista 47 prosenttia kokeilleen nuuskaa, kun vastaava luku oli vuonna 1981 21 prosenttia.

Vastaavasti 18-vuotiaiden tyttöjen kohdalla kokeilleiden määrä on noussut vuoden 1981 viidestä prosentista viime vuoden 24 prosenttiin.

Hammaslääketieteen tohtori, hammaslääkäri ja tutkija Tarja Tanner pitää nuuskan käyttöä isona, kasvavana ongelmana nuorten keskuudessa.

Eniten nuuskaa käyttävät nuoret miehet, mutta nyt käyttäjäkunta laajenee nuoriin naisiin.

– Tupakointi vähenee kauniisti, mutta nuuskan käyttö kasvaa. Käyttäjiä on myös yhä laajemmalla ikäskaalalla, nuuskaa ei enää käytetä pelkästään tiettyjen urheilulajien harrastajien joukossa, Tanner sanoo.