Nur­mi­jär­ven isäntä uskoo raip­paan

Kova kovaa vastaan Venäjän kanssa, opastaa Metallityöväen liiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen Suomen ja EU:n päättäjiä. Metalliliitolle metsäteollisuus on tärkeä kumppani. Kun paperikoneita uusitaan, se tietää töitä metalliteollisuudelle. Nyt kapasiteettia vain leikataan, ja jos Venäjältä loppuu koivun tuonti, lisää huonoja uutisia on tulossa.

Matti Putkonen rentoutuu kotinsa paljussa kesät ja talvet. Rapsakka 15 asteen pakkanen, kuutamo ja lämmin palju ovat lyömätön yhdistelmä.
Matti Putkonen rentoutuu kotinsa paljussa kesät ja talvet. Rapsakka 15 asteen pakkanen, kuutamo ja lämmin palju ovat lyömätön yhdistelmä.
Kuva: Ratilainen Mauri

Isäntä kävelee reinot jalassa esitellen tonttiaan. Puuta on kaatunut, mutta pöllit ovat vielä tekemättä. Puut kaatuivat perunamaan tieltä. Sille piti saada valoa, jotta hirrestä rakennetun omakotitalon pöytään saataisiin joskus oman maan perunoita. Kolme pikkukoiraa hyppelee itsevarman isännän nilkoissa.

Isäntä ei ole keskustalainen maanomistaja, ei sinne päinkään. Hän ei myöskään ole vihreä luomuviljelijä, ei sinne päinkään. Isäntä on Metallityöväen liiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen, karhea demari.

Putkosella on takanaan hänen kannaltaan onnistuneet metallin henkilövalinnat. Putkosen suosikista Riku Aallosta tuli liiton uusi puheenjohtaja. Putkonen vähättelee rooliaan puheenjohtajavaalissa, eikä oikein halua palata koko asiaan. Ehkä sitten eläkepäivinä. Siihen on 58-vuotiaalla vaikuttajalla aikaa vielä kaksi vuotta.

Putkonen on kaatanut omalta tontiltaan puuta. Sitä pitäisi kaatua muuallakin Suomessa, jotta Venäjän vientitullien kuristama metsäteollisuus ei enempää kriisiytyisi.

Metalliliitolle metsäteollisuus on tärkeä kumppani. Kun paperikoneita uusitaan, se tietää töitä metalliteollisuudelle. Nyt kapasiteettia vain leikataan, ja jos Venäjältä loppuu koivun tuonti, lisää huonoja uutisia on tulossa.Puu saadaan liikkeelle


Matti Putkonen syyttää EU:ta hampaattomuudesta Venäjän röyhkeän käytöksen edessä, mutta pisteitä eivät saa kotimaisetkaan toimet. Hän ei usko Esko Ahon työryhmän esittämiin ensihakkuiden verohelpotuksiin. Putkonen käyttäisi mieluummin raippaa.

Hän esittää mallia, jossa jokaiselle metsäpalstalle tehtäisiin hoitosuunnitelma. Sellaisen tekemiseen metsänhoitoyhdistyksillä on lain mukainen velvoite. Jos metsänomistaja ei suunnitelmaa noudattaisi, hänelle määrättäisiin metsänhoitomaksu, joka olisi vaikkapa kolme prosenttia metsän laskennallisesta arvosta.

"Metsänomistajat eivät näköjään ymmärrä sitä, että metsää pitää hoitaa, että sen arvo säilyy. Tällä piiskalla saataisiin kantohinta järjelliselle tasolle."

Putkonen uskoo, että raippaverolla ja kansallispuistoja hoitamalla Venäjän tuontipuu pystyttäisiin täysin korvaamaan.

Putkonen huomauttaa, että raippavero, joka kerättäisiin hoitamattomista metsistä, ei olisi fiskaalinen, vaan tuotot rahastoitaisiin maa- ja metsätalousministeriöön. Rahaston varat käytettäisiin puun saamiseksi liikkeelle.

EU:n pitäisi puolestaan ottaa järeät aseet käyttöön nykyisten tussareiden sijaan. Putkonen huomauttaa, että kaasuputkihanke on Venäjälle erittäin tärkeä. Se pitäisi koplata puutullien kanssa samoin kuin Venäjän WTO-jäsenyys.

"Vaikka Matti Vanhanen sanoo, ettei saa koplata, mikä on keskustalaiselta ihmeellinen lausunto, kyllä nyt pitäisi koplata ja osoittaa Venäjälle, ettemme ole riippuvaisia heistä."EU:lle energiaohjelma


Matti Putkosen ja entisen pääministerin Paavo Lipposen välit tiedetään läheisiksi. Molempien arvojärjestyksessä Euroopan unioni on ollut kärkipäässä.

Putkoseen on kuitenkin tarttunut EU-kriittisyys, joka johtuu etenkin väärästä energia- ja ilmastopolitiikasta, "ylivihreästä hömpästä."

Se johtaa vain energiayhtiöiden johtajien rikastumiseen ja palkansaajien kurjistumiseen, kun hinta kohoaa energiainvestointien ollessa jäissä. Politiikka johtaa myös öljy- ja kaasuriippuvuuteen, jota Venäjä käyttää Putkosen mielestä sekä taloudellisesti että poliittisesti hyväkseen.

"Kansa kokee EU:n puuteroiduksi käärmeeksi, joka luikertelee syömään köyhemmän porukan viimeisetkin omenat. Eliittiporukka ei näe tätä ollenkaan, koska heillä on korissa paljon omenia", Putkonen kuvailee.

Hänestä Suomen pitäisi ajaa EU:n pöydissä läpi linjaus, jonka mukaan EU:n tavoitteena olisi 20-30 vuoden kuluessa energiaomavaraisuus. Se vaatisi panostusta ydin- ja vesivoimaan, etelässä ehkä aurinkovoimaan, sähkönjakelun esteiden purkamista ja energiatukien lopettamista.

Suomelle linjaus merkitsisi kahta kolmea uutta samankokoista ydinvoimalaa, kuin nyt on Olkiluotoon rakenteilla. Tällä politiikalla öljyn hintaan saataisiin laskupainetta.

Putkonen ei kuitenkaan usko, että nykyhallitus kykenee vaikuttamaan EU:n esityslistaan.

"On jotenkin surullista olla suomalainen, kun EU-huippukokouksen suomalaisanti jää vain siihen, että pääministeri väistää keskustelut omasta kihlauksestaan."