Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Tilaajille

Nuotion suvun keh­dos­sa on nuk­ku­nut 29 vauvaa ja Ah­ve­nai­sen suvun ris­tiäi­sis­sä on kier­tä­nyt yli 115-vuo­tias kas­te­mek­ko – Esineet kan­ta­vat suvun muis­ti­tie­toa

Seija Lehtosen Adiel-papan elämä ei ollut yltäkylläistä ja rikasta, siksi hänen tekemänsä käyttöesineet tuntuvat pojantyttärestä sitäkin arvokkaammilta. Tärkeä esine voi olla kooltaan ja rahalliselta arvoltaan pienikin, mutta silti aarre. Tutkija Pauliina Latvala-Harvilahti kertoo tässä jutussa, miksi.

Vihdissä asuva Esa Martiskainen ja hänen lapsensa Leo, Matilda ja Elias Martiskainen ovat kaikki nukkuneet lapsena samassa sukukehdossa. Nyt kehto on Lapualla.
Vihdissä asuva Esa Martiskainen ja hänen lapsensa Leo, Matilda ja Elias Martiskainen ovat kaikki nukkuneet lapsena samassa sukukehdossa. Nyt kehto on Lapualla.

Elettiin vuotta 1972 ja Martiskaisen perheeseen Pohjan Antskogissa eli Anskussa läntisellä Uudellamaalla odotettiin vauvaa. Taisto Martiskainen lähti lastensa Ninan ja Jyrin kanssa ostoksille. Kaupasta ostettiin lastenrattaat ja valkoinen kehto ja Taisto Martiskainen valitsi parhaat, mitä rahalla sai.

16. lokakuuta syntyi Esa Martiskainen ja köllötteli tyytyväisenä isosiskon, isoveljen ja isän valitsemassa valkoisessa kehdossa, jossa oli erikoisuutena katto. Esa Martiskainen kasvoi neljän kuukauden ikäisenä niin isoksi, että ei mahtunut kehtoon. Kehto ei silti jäänyt tyhjän pantiksi. Esalle syntyi vuotta myöhemmin serkku Jalasjärvelle, Pohjanmaalle ja kehto sai uuden omistajan, Mika Nuotion.