Keikat: Lava ei kes­tä­nyt Dream Thea­te­ria Oulussa – keikka pe­rut­tiin viime het­kel­lä tur­val­li­suus­syis­tä

Asuminen: Hiuk­ka­vaa­ra­lai­ses­sa pa­ri­ta­los­sa betoni yh­dis­tyy pas­tel­liin, moderni vin­ta­geen

Luitko jo tämän: Po­lii­si­par­tio törmäsi ja­lan­kul­ki­jaan suo­ja­tiel­lä, jonka vaa­ral­li­suus to­det­tiin jo vuosia sitten

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Nuorten foorumi tu­tus­tut­ti Oulun lapsia ja nuoria vai­kut­ta­mis­mah­dol­li­suuk­siin – "Vielä on matkaa siihen, että saadaan kaik­kien nuorten ääni kuu­lu­maan"

Nuorisovaltuuston jäsenten mukaan haasteena on vielä saada kaikkien nuorten ääni kuuluville.

Helmi Karvonen (vas.) ja Vilja Räihä (oik.) edustivat Nuorten foorumissa Yli-Iin lasten ja nuorten osallisuusryhmää. Osallisuusohjaaja Ida Rauhala oli mukana tapahtumassa, jossa yli-iiläiset esittelivät ehdotuksensa Möljän uimapaikan kunnostamisesta. Oulun nuorisovaltuuston jäsenet Akseli Köngäs ja Miika Koskela olivat Nuorten foorumissa esittelemässä valtuuston toimintaa.
Helmi Karvonen (vas.) ja Vilja Räihä (oik.) edustivat Nuorten foorumissa Yli-Iin lasten ja nuorten osallisuusryhmää. Osallisuusohjaaja Ida Rauhala oli mukana tapahtumassa, jossa yli-iiläiset esittelivät ehdotuksensa Möljän uimapaikan kunnostamisesta.
Helmi Karvonen (vas.) ja Vilja Räihä (oik.) edustivat Nuorten foorumissa Yli-Iin lasten ja nuorten osallisuusryhmää. Osallisuusohjaaja Ida Rauhala oli mukana tapahtumassa, jossa yli-iiläiset esittelivät ehdotuksensa Möljän uimapaikan kunnostamisesta.
Kuva: Jukka Leinonen

Nuorisovaltuuston jäsenten mukaan haasteena on vielä saada kaikkien nuorten ääni kuuluville.

Nuorten ehdotukset kaupungin kehittämiseksi kohtasivat päättäjät Nuorten foorumi -teemapäivänä Oulun kaupungintalolla. Eri kaupunginosien lasten ja nuorten ääntä edustivat tapahtumassa nuorten osallisuusryhmät.

Yli-Iin osallisuusryhmä oli toinen osallisuusryhmistä, joiden lausuntoesitystä käsiteltiin foorumin lausuntotyöpajalla.

– Lähdimme liikkeelle koko Yli-Iin yhteisölle tärkeästä tavoitteesta. Kyse on pienistä muutoksista Möljän uimapaikan rantaan, osallisuusryhmän puheenjohtaja Helmi Karvonen, 15, kertoo hankkeen taustoista.

Yli-Iin koululaisten ehdotusta Möljän uimapaikan kunnostamisesta käsiteltiin Nuorten foorumissa ja hankkeen selvitystyöt on määrä aloittaa jo kuluvan syksyn aikana. Muutostöiden tarkoitus olla valmiita keväällä 2020.

Karvonen kertoo, että valtuustosalille puhuminen jännitti, vaikka hän on käynyt salissa aiemmin. Hän uskoi jännityksen laantuvan, koska tietää mistä puhuu.

Yli-Iin osallisuusryhmän varapuheenjohtaja Vilja Räihä, 15, kertoo että nuorten esitys on otettu todella hyvin vastaan kaupungin puolella.

– Mielestäni on todella tärkeää, että otetaan laitakylienkin asiat huomioon, Räihä toteaa.

Pohjoisen Oulun Vaikuttajaryhmät (POVA) pitivät kaupungintalon juhlasalissa kyselyä nuorten tiedosta omaan mahdollisuuteensa vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon.

– Mitä nuoremmaksi mennään, sitä enemmän epätietoisuutta omista vaikuttamismahdollisuuksista on ollut ja niinpä olemme avanneet niitä mahdollisuuksia heille, Timi Hietala, 14, Pateniemen yläasteelta kertoo.

Hietala kertoo, että POVAn tavoitteena on ollut painottaa, että kuka tahansa voi aina tulla kertomaan ajatuksiaan koulunsa oppilaskunnan ja osallisuusryhmän jäsenille, jotta jokaisen ääni saadaan kuuluviin.

Oulun nuorisovaltuuston jäsenet Akseli Köngäs ja Miika Koskela olivat Nuorten foorumissa esittelemässä valtuuston toimintaa.
Oulun nuorisovaltuuston jäsenet Akseli Köngäs ja Miika Koskela olivat Nuorten foorumissa esittelemässä valtuuston toimintaa.
Kuva: Jukka Leinonen

Oulun nuorisovaltuustoon kuuluvat Miika Koskela, 18, ja Akseli Köngäs, 16, olivat Nuorten foorumissa paikalla esittelemässä nuorisovaltuuston toimintaa.

– Olemme keränneet täällä ylös epäkohtia ja kehittämisen kohteita nuorten elämässä, joita voimme viedä eteenpäin valtuustossa. Esille ovat nousseet etenkin päihteet ja koulukiusaaminen, Koskela kertoo.

Koskelan mielestä nuorten ääni kuuluu Oulun kaupungin päätöksenteossa yhä paremmin.

– Nuorisovaltuusto on otettu samaan pöytään päättäjien kanssa. Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että saadaan kaikkien nuorten ääni kuulumaan ja kaikki kiinnostumaan mahdollisuuksista osallistua päätöksentekoon, Koskela kuvailee.

– Nuoret eivät välttämättä tiedä miten äänensä saa kuuluviin. Saattaa myös olla, että päätöksenteon asiat tuntuvat kaukaisilta nuorille, Akseli Köngäs arvioi.

Nuorten foorumi -tapahtuma

Kaupungintalolla järjestettävien avoimien ovien kohderyhmänä olivat yläkoululaiset ja sitä vanhemmat opiskelijat.

Oulun kaupungin perusopetus- ja nuorisopalveluiden kuudetta kertaa järjestämä tapahtuma tunnettiin aiemmin nimellä Nuorten vaikuttajapäivä.

Päivän ohjelmaan kuului muun muassa lasten ja nuorten osallisuusryhmien ja nuorisovaltuuston edustajien ajankohtaisten asioiden keskustelutilaisuus kaupunginjohtajan kanssa sekä nuoria osallistavia esittelypisteitä.

Toukokuussa järjestetyssä lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa äänestettiin lausuntoesityksiä, joita käsiteltiin Nuorten foorumin lausuntotyöpajoissa.

Työpajojen aiheiksi olivat valittu tänä vuonna Yli-Iin osallisuusryhmä YO:n Möljän uimarannan kunnostus- ja Kiimingin osallisuusryhmä Kipan Lisää nuotiopaikkoja Koiteliin -lausuntoesitykset

Nuorten foorumin oheistapahtumana järjestettiin kauppakeskus Valkeassa Oulu oivaltaa -tilaisuus, jossa palkittiin päiväkotien ja koulujen toteuttamien Oulu oivaltaa -tutkimusmatkojen parhaat oivallukset.

Lähde: Oulun kaupunki