Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Nuoret Lei­jo­nat murs­ka­si Itä­val­lan – kol­mos­ket­ju riehui te­ho­mie­hi­nä

Alle 20-vuotiaiden MM-kisojen ottelu Suomi-Itävalta pelattiin Edmontonin Rogers Place -hallissa maanantaina 27.12.2021.
Alle 20-vuotiaiden MM-kisojen ottelu Suomi-Itävalta pelattiin Edmontonin Rogers Place -hallissa maanantaina 27.12.2021.
Kuva: Pasi Mennander

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue etenee suunnitelmien mukaan ikäluokan MM-kilpailuissa Kanadassa. Suomi otti myöhään maanantai-iltana 7–1-voiton Itävallasta sunnuntain Saksa-voiton jatkoksi ja jatkaa Edmontonissa puhtaalla pelillä.

Avausottelun tavoin Samuel Heleniuksen johtama kolmosketju tarjosi jälleen Suomen tehokkainta peliä. Helenius ja kärppätaustainen Ville Koivunen napsivat jo avauserässä tehot 1+1, ja Koivunen teki maalin vielä päätöserässä. Brad Lambert rohmusi syöttöpisteet molempiin Koivusen täysosumiin ja iski itse loppulukemat.

– Saimme jo ennen turnausta hyvän yhteispelin ja "tatsin" päälle treeneissä. Meillä on hyvää karvaamista ja saamme sitä kautta kiekkoja. Kentässä riittää taitoa, joten saamme luotua paikkoja ja olemme saaneet kiekkoja sisäänkin, Lambert avasi ketjun peliä avauserän jälkeen TV5:n haastattelussa.

Ensimmäisellä 20-minuuttisella Suomella oli paikat lisäosumiinkin, mutta Heleniuksen ensimmäinen yritys ja Joakim Kemellin kuti kilahtivat maalirautoihin.

Simontaival helpottui

Toisen erän alussa Kasper Simontaival siirsi irtokiekosta 3–0-maalin.

– Tuli vähän kuin salama kirkkaalta taivaalta. Sain aika hyvin korjattua potin maalin edestä, Simontaival sanoi.

Maali teki hyvää ykkösketjun laitahyökkääjälle.

– Karvataan paljon ja tehdään pitkäjänteisesti hommia. Sitä kautta tulee kaikille paikkoja, Simontaival tuumi.

Kolmannen täysosuman jälkeen peli oli pirstaleista jäähyjen takia. Itävallan Martin Urbanek kavensi ylivoimalla, mutta Kalle Väisänen palautti pian johdon kolmeen.

Päätöserässä Koivunen, kärppäpuolustaja Topi Niemelä ja Lambert vahvistivat johtoa maaleillaan. Niemelä hyvitteli täysosumallaan kahta jäähyään.

Harvinainen vastustaja

Suomi on nuorten MM-kilpailujen kestokävijä ja -menestyjä, mutta Itävalta on harvinainen vieras korkeimmalla tasolla. Se pelaa vasta viidettä kertaa alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa ja onnistui vuosi sitten ensimmäistä kertaa säilyttämään sarjapaikkansa. Itävalta jäi tuolloin viimeiseksi mutta säilyi korkeimmalla tasolla, koska alemman tason kisoja ei pelattu.

Paikka säilyy myös nyt, koska Edmontonissa ja Red Deerissä pelattavissa MM-kilpailuissa ei järjestetä karsintoja.

Suomelle ja Itävallalle ottelu oli vasta toinen keskinäinen kohtaaminen nuorten MM-kilpailujen yli 40-vuotisessa historiassa. Joulukuussa 2009 Suomi voitti 10–1.

Nuoret Leijonat jatkaa pelejään myöhään keskiviikkoiltana ja kohtaa Tshekin.