Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

SSAB: Raa­hes­sa saatiin kai­vat­tu päätös: te­räs­teh­das jatkaa

Nou­se­mas­sa ollut he­li­kop­te­ri putosi kyl­jel­leen maahan Oulun len­to­ken­täl­lä – Tur­ma­kop­te­ri on lii­ke­mies Juha Hulkon

Helikopterissa oli onnettomuushetkellä kaksi henkilöä, jotka eivät loukkaantuneet. Onnettomuuskopterin omistajiin kuuluu nykyisin tiettävästi ainakin liikemies Juha Hulkko. Hulkko kieltäytyi kommentoimasta IS:lle, oliko hän kyydissä.

Kopterionnettomuus Oulun lentokentällä. Kopterionnettomuus Oulun lentokentällä.
Kopterionnettomuus Oulun lentokentällä.
Kopterionnettomuus Oulun lentokentällä.
Kuva: Jukka Leinonen

Oulun lentokentälle tuli torstaina kello 11.10 hälytys keskisuuresta ilmaliikenneonnettomuudesta, kun helikopteri putosi matalalta kyljelleen kentälle. Paikalle hälytettiin lukuisia pelastuslaitoksen yksiköitä.

Pelastuslaitoksen mukaan nousussa ollut helikopteri oli pudonnut kyljelleen maahan noin parin metrin korkeudelta.

Helikopterissa oli onnettomuushetkellä kaksi henkilöä. Pelastushenkilöstö tarkisti heidän vointinsta. Mainittavia vammoja ei tullut, eikä tarvetta jatkohoidolle ollut.

Poliisin mukaan kopterin lentäjä puhallutettiin ambulanssin laitteilla, eikä alkoholilla ollut osuutta turmassa.

Onnettomuudessa olleen Eurocopter EC120 Colibrin omistaa nykyään tunnettu oululaisliikemies, Elektrobitin perustaja Juha Hulkko.

Ilta-Sanomat kertoo Hulkon olleen paikalla torstaina lentokentällä. Hulkko kertoi lehdelle, että turmakopteri on nykyään yksin hänen omistuksessaan. Hulkko kieltäytyi kommentoimasta sitä, oliko hän ollut kopterissa.

Kyseistä kopteria on aiemmin osaomistanut myös keskustan kansanedustaja, ex-pääministeri Juha Sipilä.

Iltalehden tietojen mukaan Hulkko oli onnettomuushetkellä kopterissa. Kaleva ei ole tavoittanut häntä torstaina, joten tieto on vahvistamaton. Ilta-Sanomien mukaan Sipilä on ollut torstaina eduskunnassa Helsingissä.

Valmistaloja toimittavan Deko-Talo Oy:n kehitysjohtaja Kimmo Kurkela on myös aiemmin osaomistanut samaa kopteria, mutta hän vahvisti torstaina Kalevalle luopuneensa osuudestaan hiljattain.

Kopterionnettomuus Oulun lentokentällä.
Kopterionnettomuus Oulun lentokentällä.
Kuva: Jukka Leinonen

Helikopteri vaurioitui pudotuksessa pahoin. Esimerkiksi roottorin lavat rikkoontuivat onnettomuudessa. Hajonneista lavoista levisi runsaasti kappaleita ympäristöön, ja ne aiheuttivat melko laajaa tuhoa.

Myös kentällä oleva polttonestesäiliö rikkoontui roottorinpalan osumasta, ja siitä valui polttoainetta maahan. Pelastuslaitos jäi pelastustöiden jälkeen imeyttämään polttoaineen pois. Kopterin polttoainesäiliö ei vaurioitunut. Onnettomuushelikopterin ympäristö vaahdotettiin rutiinivarotoimena.

Onnettomuuden jälkihoidosta ei pelastuslaitoksen mukaan ole merkittävästi haittaa lentokentän toiminnalle.

Onnettomuuspaikka on noin 300–400 metrin päässä lennonjohtotornista ja lentoasemalle on matkaa puolisen kilometriä.

Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Janne Kotiranta kertoi Kalevalle kello 14 jälkeen, ettei OTKES aloita turmasta tutkintaa.

Päivitetty otsikkoa kello 13.03: Kyse on Sipilän aiemmin osaomistamasta helikopterista.

Kello 13.24 lisätty tieto Deko-Talon Kimmo Kurkelan luopumisesta omistusosuudestaan. Kello 14.21 lisätty tieto, ettei Onnettomuustutkintakeskus aloita tutkintaa turmasta. 14.40 päivitetty IS:n tiedolla Juha Hulkon läsnäolosta lentokentällä sekä Hulkon kommentilla.