Lukijalta
Mielipide

Noudattaako Suomi YK:n yleissopimusta lapsen oikeuksista Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaislasten osalta?

Suomen hallitus on Antti Rinteen suulla sanonut, ettei naisia ja lapsia evakuoida. Samassa kuorossa on myös ainakin suurimmat oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset.

Noudattaako Suomi YK:n yleissopimusta lapsen oikeuksista? Asia on tullut ajankohtaiseksi Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten Isis-naisten ja heidän lastensa takia. Leirillä on arvioiden mukaan 11 suomalaista naista ja heidän 33 lastaan.

Suomen hallitus on Antti Rinteen suulla sanonut, ettei naisia ja lapsia evakuoida. Samassa kuorossa on myös ainakin suurimmat oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset.

Harvinaisen yksimielistä siis, eli Suomessa ei ole tällä hetkellä kunnon oppositiota. Siksi meidän kansalaisaktiivien on haastettava hallitusta toimiin ainakin lasten pelastamiseksi leiriltä.

Leirillä olosuhteet ovat todella kammottavat, eli kuumuus, elintarvikkeiden saatavuus sekä hygienia asettavat suurimmat haasteet. Lapset kärsivät ripulista, joka on erittäin vaarallista varsinkin pienemmille.

Muistan aikoinaan kun omat lapseni olivat pieniä, niin neljä heistä sairastui yhtä aikaa rotavirustautiin. Se oli todella kammottavaa, kun neljällä ei pysynyt yhtikäs mikään sisällä.

Onnekseni en itse sairastunut, joten jaksoin yötä päivää hoitaa lapsia. Hoito oli haasteellista, vaikka asuimme Suomessa hyvissä olosuhteissa. Pyykkikone oli käytettävissä ja muutenkin hygieniaan pystyi panostamaan. Nuorin oli silloin alle vuoden ikäinen ja hänen hoitoonsa terveydenhoitaja antoi ohjeeksi hakea apteekista Osmosalia, jottei pienokainen joudu sairaalaan tiputukseen.

Pikkuhiljaa kaikki onneksi paranivat, eikä sairaalahoitoa tarvittu.

Jokainen tämän kokenut äiti ymmärtää, että Syyrian al-Holin leirin olosuhteet ovat siis täysin toiset, jotta näistä leirin lapsista voitaisiin pitää kunnolla huolta.

”Asia on tullut ajankohtaiseksi Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten Isis-naisten ja heidän lastensa takia.”

Hämmästyneenä olen kuitenkin lukenut, että varsinkin perussuomalaisilta äideiltä on tullut palautetta, että koska nämä naiset itse lähtivät, niin kotiin ei ole paluuta, ei naisilla eikä lapsilla.

Mielestäni tämä on ääretöntä julmuutta, koska lapset eivät ole syyllisiä vanhempiensa tekoihin. Lapset ovat täysin viattomia isiensä ja äitiensä tekoihin, eikä heitä saa rangaista vanhempiensa synneistä.

Lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan 2. kohdassa sanotaan näin:

”Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin tarpeellisiin toimiin varmistaakseen, että lasta suojellaan kaikenlaiselta syrjinnältä ja rangaistukselta, jotka perustuvat hänen vanhempiensa, laillisten huoltajiensa tai muiden perheenjäsentensä asemaan, toimintaan, mielipiteisiin tai vakaumuksiin.”

Kysymys siis kuuluu, noudattaako Suomi YK:n yleissopimusta lapsen oikeuksista näiden Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaislasten osalta? Omasta mielestäni ei noudata.

Ritva Puolakka

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.