Henkirikokset: Oulussa jo toinen hen­ki­ri­kos viikon sisään

Lumi: Oulussa on nyt lunta poik­keuk­sel­li­sen paljon

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Norja on ha­vain­nut ra­dio­ak­tii­vis­ta jodia Venäjän rajalla – viisi tut­ki­jaa tap­pa­nees­ta rä­jäh­dyk­ses­tä kulunut jo viikko

Vastaavat säteilymittauksen eivät ole epätavallisia Norjassa. Niiden lähde on yleensä tuntematon.

Vastaavat säteilymittauksen eivät ole epätavallisia Norjassa. Niiden lähde on yleensä tuntematon.

Norjan säteilyviranomaiset tutkivat pientä määrää radioaktiivista jodia, jota on havaittu ilmassa Pohjois-Norjassa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Norjan säteily- ja ydinturvallisuuskeskus DSA on havainnut radioaktiivista jodia ilmassa Svanhovdin tutkimusasemalla Pohjois-Norjassa. Svanhovd sijaitsee Venäjän rajalla, ja joki erottaa kaksi maata toisistaan.

Havaintoja tehtiin vielä muutama päivä Venäjällä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Näytteet kerättiin elokuun 9.–12. päivän aikana. Onnettomuus tapahtui elokuun 8. päivänä.

– Tällä hetkellä ei ole mahdollista määritellä, liittyykö viimeinen jodihavainto Arkangelin viimeviikkoiseen onnettomuuteen, DSA jatkaa näytteiden ottamista ja analysointia, DSA kertoo Reutersin mukaan.

Suomessa ei havaintoja

Vastaavat säteilymittauksen eivät ole epätavallisia Norjassa. Reutersin mukaan maan valvonta-asemilla havaitaan radioaktiivista jodia noin kuudesta kahdeksaan kertaa vuodessa. Havaintojen lähde on yleensä tuntematon.

Venäjän sääyhtiö kertoi tiistaina, että säteilytasot Severodvinskin kaupungissa nousivat hetkellisesti jopa 16-kertaisiksi viime torstaina. Severodvinsk tunnetaan Venäjän asevoimien ydinsukellusveneiden telakkakaupunkina.

Suomen säteilyturvakeskuksen ympäristön säteilyvalvonta ja valmius -osaston johtaja Pia Vesterbacka kertoi Lännen Medialle aikaisemmin viikolla, että Suomen säteilytasot ovat normaalit (LM 14.8.2019).

– Suomessa meillä ei ole ollut mitään muutosta säteilytilanteessa, Vesterbacka sanoi.

Venäjä on antanut vain vähän tietoja

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat kertoneet epäilevänsä, että räjähdys tapahtui uuden, ydinmoottorilla toimivan risteilyohjuksen testaamisen yhteydessä. Venäjä testasi tiettävästi ohjusta Vienanmeren laukaisualustalla Arkangelin alueella.

Räjähdyksessä kuoli ainakin viisi ihmistä, jotka olivat kaikki tutkijoita.

Venäjä on antanut tietoja tapahtuneesta vain vähän. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom kertoi lauantaina, että onnettomuus tapahtui "isotooppisia energian" käytön yhteydessä. Yhtiö vahvisti myös, että räjähdyksessä kuoli viisi sen työntekijää.

Onnettomuuden uhreja hoitaneet lääkärit on lähetetty lääkärintarkastukseen Moskovaan.