Nordean Pa­na­ma-sel­vi­tys: Satoja offs­ho­re-yh­tiöi­tä asiak­kai­na

Nordean Luxemburgissa toimivalla tytäryhtiöllä on ollut asiakassuhde 562 offshore-yrityksen kanssa, jotka on rekisteröity Panamaan tai joita on hallinnoinut lakitoimisto Mossack Fonseca.

-
Kuva: Jarno Mela

Nordean Luxemburgissa toimivalla tytäryhtiöllä on ollut asiakassuhde 562 offshore-yrityksen kanssa, jotka on rekisteröity Panamaan tai joita on hallinnoinut lakitoimisto Mossack Fonseca.

Vielä huhtikuussa 2016 asiakassuhde oli vielä 129 yritykseen. Yhtiöiden varallisuus oon yhteensä noin 216 miljoonaa euroa. Tiedot ilmenevät Nordean teettämästä sisäisestä selvityksestä.

Selvityksen mukaan Luxemburgissa toimiva Nordea Bank S.A. -yhtiö on tarjonnut asiakkailleen offshore-yrityksiinsä liittyviä hallinnollisia palveluita. Nordean tiedotteen mukaan todisteita ei löydetty siitä, että Nordean työntekijät olisivat olleet aloitteellisia offshore-yritysten perustamisessa.

Selvitystä oli teettämässä ruotsalainen lakitoimisto Mannheimer Swartling, ja lakitoimiston mukaan Nordean Luxemburg-yhtiön hallinnossa ja valvonnassa on ollut puutteita.

Pankkiyhtiö oli laatinut oman sisäisen ohjeistuksensa syksyllä 2009 siitä, miten työntekijöiden oli valvottava asiakkaidensa verojen ja tulojen ilmoittamista. Ohjeistusta ei kuitenkaan ole otettu käyttöön systemaattisesti.

– Olen pettynyt toimintaperiaatteidemme käytännön toteutuksessa havaittuihin puutteisiin. Tällaista ei voida hyväksyä, Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull kertoo yhtiön tiedotteessa.

Panaman paperit paljastivat

Huhtikuussa kansainväliselle tutkivien toimittajien järjestölle ICIJ:lle vuodetut asiakirjat, niin sanotut Panaman paperit paljastivat, että Nordealla on ollut tiiviit asiakassuhteet useaan panamalaiseen veroparatiisiyhtiöön. Suomessa asiasta kertoi Ylen MOT- ja Spotlight-ohjelmat.

Panama-vyyhti ei kuitenkaan näkynyt tuntuvasti Nordean toisen vuosineljänneksen tuloksesssa, joka kasvoi alkuvuodesta. Pankin nettotulos toisella neljänneksellä oli 996 miljoonaa euroa, kun alkuvuonna tulos oli 782 miljoonaa euroa.

Yhtiön puolen vuoden nettotulos kuitenkin laski edellisvuodesta 1,78 miljardiin euroon 2,03 miljardista. Yhtiön lainatappiot muun muassa kasvoivat vuodesta 2015.

Sekä Keskusrikospoliisilla että Verohallinnolla on omat tutkintansa parhaillaan käynnissä Panaman papereihin liittyen. Molempien viranomaisten selvitykset ovat edelleen kesken. Keskusrikospoliisi selvittää, onko esitutkintaa tarpeen käynnistää tietovuodon paljastamista rakenteista.