
Kuusamon Kivisuolla ja neljällä muulla pohjoispohjalaisella suolla kuullaan elokuussa poikkitaiteellinen konserttisarja, kun Noora Kauppila itkee ääneen soitten ja laajemminkin luonnon puolesta.
– Itku äidin haudalla on suolla tapahtuva puhdistautumisriitti, musiikin ja luonnonympäristön liitto, joka pohtii elämän kunnioituksen ja itsensä kohtaamisen tematiikkaa, projektista pro graduaan Sibelius-Akatemiaan työstävä muusikko sanoo.
Teos avautuu kohti toivoa ja lohdullisuutta tutkien karjalankielistä itkuperinnettä kollektiivisen suremisen muotona ympäristöhuolen aikakautena.
Oulusta maailmalle lähtenyt ja Helsinkiin päätynyt Kauppila löysi suot pari vuotta sitten asuessaan parisen kuukautta Suvannon kylässä Lapissa. Kokemus kosketti ennen kaikkea hiljaisuudella ja soiden rujolla kauneudella.
– Helsinkiin verrattuna täysin päinvastainen ympäristö tarjosi mahdollisuuden rakastua soihin uudestaan. Mieleen palautuivat lapsuuden kesät Pudasjärven mummolassa ja hillasuot. Suolla aikakäsitys ja läsnäolo on erilaista kuin muualla. Suo edustaa minulle hitaan elämän arvoja, olemista ja observoimista.
Suot, joilla Kauppila esiintyy, on valittu yhdessä Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin asiantuntijoiden kanssa. Yhteistä valituille soille on uhanalaisuus.
– Soilla on valtava merkitys luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen etenemisen kannalta niiden toimiessa muun muassa hiilinieluina. Sen vuoksi on tärkeää vaalia jäljellä olevia luonnontilaisia soitamme.
Kauppilan mielestä rituaalirunouteen kuuluvat itkut sopivat erinomaisesti suomaisemaan ja onnistuessaan konserttisarja saattaa jopa lievittää maailmantuskaamme.
– Mitä tietoisemmiksi tulemme ympäristömme tilasta, sitä suuremmaksi huolemme käyvät. Yhdessä sureminen voimaannuttaa, hän sanoo.
Luonnon äänet osana konserttia
Suo loksahti luontevasti myös osaksi Kauppilan kansanmusiikkiopintoja.
– Suomalais-ugrilaisen musiikkiperinteen kokonaisvaltaisuus ja syvyys sekä tekstien aina ajankohtaiset teemat ovat maailma, jossa ei ole ääriviivaa ja se kiehtoo minua. Laulaminen ja musiikki pakottavat ihmisyyden äärelle, kuuntelemaan omaa olemusta ja kunnioittamaan elämää maapallolla.
Perinteinen kansanmusiikki näyttäytyy Kauppilalle luonnollisena maisemana.
– Luonnossa ei ole oikeaa ja väärää, vaan jokaisen katkenneen oksan kuuluu olla osana isompaa kuvaa, juuri oikealla paikallaan ja oikeaan aikaan.
Periaate pätee myös konserttikiertueella. Jos myrskyää, tuulen ääni on osa konserttia siinä missä tyynenä iltana itikan ininä korvan juurella tai kurjen huuto vähän kauempana. Kaikupohja tulee ympäristöstä.
– Kuolema on läsnä itkuissa, mutta haluan nähdä myös toivoa ja kiitollisuutta. Jos jaksamme ja haluamme uskoa muutokseen, meidän on mahdollista tehdä päätöksiä, jolla myönteinen vaikutus ympäristöömme.
Nyt kuultava konserttisarja on osa projektia, joka huipentuu ensi keväänä Musiikkitalossa. Pohjoisen soilta kerätään ääni- ja videomateriaalia, josta työstetään kokonaisuus Musiikkitaloon.
– Kaikkein kauneinta musiikkia lienee lopulta hiljaisuus. Se sisältää mahdollisuuden kaikkeen ja suolla sen voi tavoittaa.
Noora Kauppila
Laulaja, kansanmuusikko ja esiintyvä taiteilija.
Syntynyt Oulussa 1988. Elämä kuljettanut opintojen ja töiden perässä Raaheen, Sipooseen, Kaustiselle, Kokkolaan ja viimeksi Helsinkiin.
Lapsuudessa ja nuoruudessa piano- ja oboeopintoja. Lauluharrastus alkoi parikymppisenä.
Opiskelee kansanmusiikkia Sibelius-Akatemiassa.
Suorittanut aiemmin kuva-artesaanin tutkinnon Raahessa ja opiskellut kansanmusiikkia Kaustiselle. Työskennellyt myös hoitoalalla ja kiinnostunut musiikkiterapiasta.
Harrastaa liikuntaa ja luontoilua.
Itku Äidin Haudalla -konserttisarja järjestetään Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahaston sekä Suomen Luonnonsuojelusäätiön tuella ja yhteistyössä Suomen Luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin kanssa.
Konsertit kuullaan Pudasjärven Karhusuolla 17.8. kello 19, Kuusamon Kivisuolla 18.8. kello 19, Siikalatvan Törmäsensuolla 21.8. kello 19.30, Kärsämäen Onkinevalla 22.8. kello 19.30 ja Iin Karahkalamminsuolla 1.9. kello 19.
Kuusamossa, Siikalatvalla ja Iissä on mahdollisuus retkeilyyn ennen esitystä.