Nokian tut­ki­mus­joh­ta­ja: Seu­raa­van kym­me­nen vuoden aikana tulee noin seit­se­män ver­sio­ta 5G:stä – tut­ki­mus­maail­mas­sa mie­ti­tään 6G:tä

Nokian tutkimusjohtajan Lauri Oksasen mielestä matkapuhelintekniikan tulevasta uudesta sukupolvesta 6G:stä ei vielä tarvitse laajalti puhua.

Nokian tutkimusjohtajan Lauri Oksasen mukaan on tärkeää, että akateeminen maailma pohtii jo matkapuhelintekniikan seuraavan sukupolven eli 6G:n syntyä.
Nokian tutkimusjohtajan Lauri Oksasen mukaan on tärkeää, että akateeminen maailma pohtii jo matkapuhelintekniikan seuraavan sukupolven eli 6G:n syntyä.
Kuva: Pekka Peura

Nokian tutkimusjohtajan Lauri Oksasen mielestä matkapuhelintekniikan tulevasta uudesta sukupolvesta 6G:stä ei vielä tarvitse laajalti puhua. 5G:ssäkin on edelleen pureksimista.

– Meillä Nokiassa ei ole ainakaan julkaistavaa käsitystä siitä, mitä sellaista uutta olisi, joka olisi tosi tarpeellista ja jota ei voisi tehdä 5G:tä edelleen kehittämällä. Meillä ei ole vielä tarpeeksi hyvää käsitystä siitä, miksi pitäisi olla täysin uusi G sillä tavoin, että se olisi iso hyppäys ja täysin yhteen sopimaton 5G:n kanssa.

Oksanen oli mukana Oulun yliopistossa järjestetyssä langattoman tietoliikenteen tutkijoiden ISWCS’19-tapahtumassa. Kansainvälinen tapahtuma järjestettiin nyt 16. kertaa.

Oksasen mukaan se toki tiedetään, että jos halutaan mennä vielä paljon nykyistä korkeammille taajuuksille, täytyy tehdä muutoksia nykyiseen 5G-radioon.

– Sitä olemme standardoinnissa joka tapauksessa tekemässä. Mutta onko se riittävää vai tarvitseeko meidän mennä todella korkeille taajuuksille, sen aika näyttää.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana tulee ehkä noin seitsemän versiota 5G:stä, Oksanen arvelee.

6G esillä akateemisessa maailmassa

Jos suurelle yleisölle 6G onkin vielä melko tarpeeton asia pohdittavaksi, Oksasen mielestä on hyvä, että akateemisessa tutkimusmaailmassa ihmiset miettivät jo 6G:tä.

– Tulee varmasti käymään niin kuin on käynyt aikaisempienkin mobiilisukupolvien aikana, että kun lähdetään tutkimaan jotakin aivan uutta, tulee ajatuksia, joita voidaan soveltaa käytössä olevaan teknologiaan, hän sanoo.

Oksanen aloitti Nokian palveluksessa 30 vuotta sitten, ja hän on työskennellyt kaikkien tärkeimpien langattomien teknologioiden parissa GSM:stä 5G:hen.

Matkapuhelintekniikan kehitys on pitkälle saumatonta ja portaatonta. Tutkimusta tehdään eri lähtökohdista ja erilaisilla tavoitteilla ja otetaan matkan varrella parhaita paloja käyttöön.

Välillä pitää kuitenkin aloittaa puhtaalta pöydältä ja ottaa käyttöön uusi sukupolvi, uusi G.

Toistaiseksi on Oksasen mukaan kymmenen vuotta on ollut aika hyvä ajanjakso isoon uudistumiseen. 6G:kin voisi ehkä olla todellisuutta 10 vuoden päästä.

– Kymmenessä vuodessa tulee tietokoneisiin sopivasti lisää prosessoritehoa ja pystytään tekemään entistä monimutkaisempia asioita. Tulee teknistä tietämystä uusista keinoista, joita voidaan käyttää sillä prosessoriteholla ja tulee uusia käyttökohteita.

Yritykset näyttävät suuntaa kehitykselle

Jossakin vaiheessa on päätettävä ottaa käyttöön uusi järjestelmä, jossa vanhat puhelimet eivät enää toimi.

– Se on pakko tehdä välillä, koska käy tehottomaksi ja kalliiksi ympätä aina vain uusia ominaisuuksia entiseen, Oksanen sanoo.

Nokia ja muut alan yritykset ohjastavat käytännössä kokonaisuuden kehitystä matkapuhelinteknologiassa. Akateemisella tutkimuksella on kuitenkin iso arvo.

– Mekin teemme osittain lähes perustutkimusta Nokia Bell Labsissa. Kuitenkaan me emme lähde koviin moneen Blue Sky- asiaan (perustutkimukseen), meillä on rajoituksia, miten voimme käyttää resursseja.

Akateemisessa maailmassa on paljon enemmän vapautta keskittyä pitkiäkin aikoja johonkin ihan radikaaliin asiaan. Iso osa niistä asioista tuottaa papereita ja tietämystä, mutta ne eivät sovellu käyttöön. Mutta niistä tulee jalokiviä silloin tällöin.

Kymmenen vuoden välein uusi G

Uusia matkapuhelinsukupolvia on otettu käyttöön noin vuosikymmenen välein alkaen ensimmäisestä sukupolvesta lähtien (NMT) vuonna 1981.

Laajamittainen viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen kehittäminen ja tekniikan standardisoiminen alkoi keväällä 2014. Tutkimus alkoi jo vuonna 2010.

Kaupallinen 5G on nyt tulossa markkinoille Suomessakin jopa ennakoitua nopeammin.

Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen 6G-tutkimus on valittu Suomen Akatemian rahoittamaksi tutkimuksen lippulaivaksi.