Nokian näkymät heik­ke­ni­vät, osake syöksyy – kes­keyt­tää osin­gon­mak­sun taa­tak­seen 5g-in­ves­toin­nit, myös hei­ken­ty­nyt­tä kassaa vah­vis­te­taan

Tämän vuoden liikevoittoprosentiksi ennakoidaan nyt noin 8,5 kun aiempi arvio oli 9-12 prosenttia.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian tulos pysyi heinä-syyskuussa suunnilleen viime vuoden tasolla. Oikaistu liikevoitto oli 478 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 487 miljoonaa euroa. 

Nokian osake on aamulla romahtanut noin 20 prosentin laskuun Helsingin pörssissä kaupankäynnin auettua. 

Heinä-syyskuun tulosta voinee pitää kohtuullisen hyvänä siihen nähden, että Nokia oli edellisessä osavuosikatsauksessa ennakoinut kolmannen vuosineljänneksen olevan "heikohko".

Liikevaihto nousi neljä prosenttia vuoden takaisesta ja oli 5,69 miljardia euroa.

Toimitusjohtaja RajeevSuri luonnehtii Nokian kolmannen vuosineljänneksen olleen vakaa.

–  Useat liiketoimintamme suoriutuvat hyvin, ja odotamme vahvaa viimeistä neljännestä, jossa liikevoittoprosentti on vahva ja nettokassa kasvaa noin 1,2 miljardilla eurolla, Suri sanoo tiedotteessa.

Suri kuitenkin varoittaa, että osa Nokian aiemmin kertomista 5g:n alkuvaiheeseen liittyvistä riskeistä on nyt toteutumassa.

Hänen mukaansa Nokian kannattavuuteen vaikuttivat kolmannella vuosineljänneksellä muun muassa Nokian 5g-tuotteisiin liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa sekä hintapaineet ensimmäisissä 5g-sopimuksissa.

Nokia kertoo yhtiön hallituksen päättäneen tänään, ettei tilikauden 2018 osinkojen kolmatta ja neljättä neljännesvuosittaista erää makseta.

Tiedotteen mukaan näin voidaan taata Nokian kyky lisätä 5g-investointeja, jatkaa investointeja kasvaville yritysliiketoiminnan ja ohjelmistojen strategisille painopistealueille ja vahvistaa Nokian kassa-asemaa.

Nokian kassavarat hupenivat entisestään heinä-syyskuussa. Nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset olivat nyt 344 miljoonaa euroa, kun ne edellisellä neljänneksellä olivat 502 miljoonaa euroa. Kassavarat ovat vähentyneet voimakkaasti vuoden takaisesta, jolloin varoja oli lähes 1,9 miljardia euroa.

Nokian mukaan päätös osingonmaksun keskeyttämisestä on linjassa yhtiön osinkokäytännön kanssa. Sen mukaan osinkopäätökset tehdään Nokian kassa-asema ja odotettavissa oleva kassavirta huomioiden.

Nokia alkoi jakaa osinkoja vuosineljänneksittäin tilikaudesta 2018 alkaen.

Nokia laskee samalla ennustettaan koko vuoden liikevoitosta. Yhtiö odottaa tekevänsä tänä vuonna liikevoittoa noin 8,5 prosenttia liikevaihdosta, kun aiempi arvio oli 9–12 prosenttia.

Myös arviota ensi vuoden kannattavuudesta viilattiin hieman alaspäin. Nokia arvioi ensi vuoden liikevoittoprosentin olevan 12–14. Aiemmin ensi vuoden liikevoittoprosentiksi oli haarukoitu 12–16 prosenttia.