Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Kaleva live: Katso suora lähetys U20 Kär­pät-Luk­ko-ot­te­lus­ta

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Noin 6000 ou­lu­lais­ta sai­ras­taa dia­be­tes­ta tie­tä­mät­tään – al­ku­vai­hees­sa sairaus voi olla pitkään oi­ree­ton

Oulussa asuu noin 200 000 ihmistä. Heistä arviolta noin 6000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Metforem-lääkettä käytetään tyypin 2 diabeteksen hoitoon. Kakkostyypin diabetes on yleistynyt yhä nuoremmilla.
Metforem-lääkettä käytetään tyypin 2 diabeteksen hoitoon.
Metforem-lääkettä käytetään tyypin 2 diabeteksen hoitoon.
Kuva: Heikki Uusitalo

Oulussa asuu noin 200 000 ihmistä. Kun tuosta väkijoukosta otetaan 10 prosenttia eli keskimääräinen diabetesta Suomessa sairastavien määrä, niin huomataan, että Oulussa diabeetikkoja on noin 20 000. Heistä arviolta noin 6000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Diabetesta sairastaa Suomessa yhteensä jo noin puoli miljoonaa ihmistä, ja määrä kasvaa kaiken aikaa. Noin 50 000:lla on diagnosoitu tyypin 1 diabetes ja noin 300 000:lla tyypin 2 diabetes. Tämän lisäksi noin 150 000 ihmistä sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään, arvioi Diabetesliitto.

– Alkuvaiheessa diabetes voi olla oireeton pitkäänkin. Diagnoosi voi viivästyä useilla vuosilla juuri tästä syystä, vaikka varhainen havaitseminen olisikin ensiarvoisen tärkeää, toteaa Oulussa toimivan Cityterveyden toimitusjohtaja Martti Kiuru.

Yleistynyt nuoremmilla ja normaalipainoisilla

Hiljalleen nouseva verensokeri aiheuttaa tyypillisesti epämääräisiä väsymyksen oireita ja laihtumista. Myös janoisuus, suun kuivuminen, jalkasäryt sekä masentuneisuus ja ärtyneisyys voivat kieliä diabeteksesta.

– Tyypin 2 diabeteksen hoidossa parhaaseen lopputulokseen päästään, mitä aiemmin se havaitaan. Varsinkin, jos suvussa esiintyy diabetesta, omat verensokerin arvonsa kannattaa testauttaa ajoissa, Kiuru sanoo.

Aiemmin tyypin 2 diabetesta pidettiin lähinnä vanhempien ja ylipainoisten sairautena, mutta tänä päivänä se on yleistynyt jo nuoremmilla ja normaalipainoisillakin ihmisillä.

Diabeteksen ehkäisyssä omilla elämäntavoilla on suuri merkitys. Liikunta, painonhallinta, terveellinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat ovat keskeisessä osassa.

Kakkostyypin diabetes on yleistynyt yhä nuoremmilla.
Kakkostyypin diabetes on yleistynyt yhä nuoremmilla.
Kuva: Kaleva