Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Nii­nis­tö: Suomi voi hankkia sekä Gri­pe­nei­tä että F-35-hä­vit­tä­jiä

Perussuomalaisten Jussi Niinistö arvioi, että Suomi saattaa päätyä hankkimaan sekä amerikkalaisia että ruotsalaisia hävittäjiä.

Saab Jas-39 Gripen -hävittäjä.
Saab Jas-39 Gripen -hävittäjä.
Kuva: Josef Vostarek

Perussuomalaisten Jussi Niinistö arvioi, että Suomi saattaa päätyä hankkimaan sekä amerikkalaisia että ruotsalaisia hävittäjiä.

– Ei välttämättä ole niin, että hankimme Hornetien seuraajaksi vastaavan määrän uusinta konetyyppiä. Ilmapuolustuksemme voi olla yhdistelmä kahtakin konetta ja muuta teknologiaa, kuten lennokkeja ja ohjuksia, Niinistö sanoo Lännen Medialle.

LM-kyselyyn vastanneista ruotsalaisista kansanedustajista ja europarlamentaarikoista 76 prosenttia on sitä mieltä, että Ruotsin pitää jatkaa Jas Gripenin kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen.

– He uskovat omaan Gripeniinsä kuin vuoreen. Se projekti ilmeisesti jatkuu, mutta parhaimmillaankaan Jas Gripen NG:stä ei ole tulossa viidennen sukupolven hävittäjää, vaan se jää ilmeisesti neljän ja puolen koneeksi, Niinistö arvioi.

Kyselyssä 73 prosenttia ruotsalaispoliitikoista kannatti maiden välistä puolustusliittoa, jos Suomi ostaa Gripeneitä. Ilman Gripen-hankintaakin 61 prosenttia 75 vastaajasta näytti vihreää valoa puolustusliitolle.

Kyselyssä vain 12 prosenttia ruotsalaispoliitikoista arvioi, että Ruotsin on parasta pitää Gripenin teollinen kehitystyö ehdottomasti kansallisena hankkeena. Monet ruotsalaiset haluavat Suomen mukaan Gripen-projektiin.

LM-kysely: Suomi ja Gripen – ruotsalaisten poliitikkojen vastaukset

1. Kannatatteko sitä, että Ruotsi kaikissa vaihtoehdoissa jatkaa Jas Gripenin kehittämistä seuraavien vuosikymmenien ajan siten, että pohjoismainen hävittäjä säilyttää suorituskykynsä vertailussa amerikkalaisiin, venäläisiin ja ranskalaisiin hävittäjiin?

Kyllä 76 %
En osaa sanoa 13 %
En 11 %

Vastaajia 71

2. Nykyaikaisen taisteluhävittäjän kehitystyö on erittäin kallista. Pitäisikö Ruotsin valtion ja Saab AB:n mielestänne pyytää Suomen valtiota ja teollisuutta pysyvästi mukaan Jas Gripenin kehitystyöhön?

Kyllä. Kahden maan voimavarojen ja osaamisen yhdistäminen on Gripen-projektissa järkevää.     44 %
En osaa sanoa 44 %
Ei. Ruotsin on parempi pitää hävittäjän kehitystyö kansallisena hankkeena. 12 %

Vastaajia 70

3. Miten suhtaudutte Ruotsin ja Suomen liittoutumiseen ja ilmavoimien yhdistämiseen, jos Suomi valitsee Gripenin seuraavaksi taisteluhävittäjäkseen?

Ruotsin ja Suomen kannattaa liittoutua ja yhdistää ilmavoimansa, mikäli Suomi valitsee Jas Gripenin. 34 %
Ruotsin ja Suomen kannattaa liittoutua, mutta pitää ilmavoimansa silti erillään, mikäli Suomi valitsee Jas Gripenin. 39 %
En osaa sanoa. 17 %
En kannata liittoutumista, vaikka Suomi valitsisi Jas Gripenin. 10 %

Vastaajia 70