Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Nii­nis­tö Med­ve­de­vil­le: Olette antanut haas­tat­te­lun

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ja Venäjä ovat molemmat turvallisia maita, eikä turvapaikanhakijoilla pitäisi olla mahdollisuutta valita.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev syyttää Euroopan johtajia pakolaiskriisin luomisesta turvapaikkapolitiikalla.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev syyttää Euroopan johtajia pakolaiskriisin luomisesta turvapaikkapolitiikalla.
Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ja Venäjä ovat molemmat turvallisia maita, eikä turvapaikanhakijoilla pitäisi olla mahdollisuutta valita. Niinistö kertoi näkemyksensä perjantaina Venäjän pääministerille Dmitri Medvedeville.

Niinistö ja Medvedev tapasivat illalla Münchenissä turvallisuuskonferenssin yhteydessä järjestetyssä kahdenvälisessä tapaamisessa.

- Olette antanut haastattelun, Niinistö aloitti, kun hän tapasi Medvedevin.

Samalla tyylillä Niinistö aloitti silloin kun hän vuonna 2012 tapasi Venäjän asevoimien päällikkö Nikolai Makarovin. Makarov oli aiemmin sanonut julkisuudessa, että Suomen Nato-jäsenyys aiheuttaisi uhkan Venäjän turvallisuudelle.

Niinistö puhui Medvedeville poikkeuksellisen pitkään siten, että toimittajat olivat vielä paikalla. Yleensä tapaamisen julkisessa osuudessa vaihdetaan vain muutamia kohteliaisuuksia.

- Se tuli varmaan selväksi, Niinistö sanoi, kun häneltä kysyttiin tapaamisen jälkeen normaalia pidemmistä esittelysanoista.

- Todella halusin tuoda tämän Suomessa paljon kiinnostusta ja ehkä vähän hämmennystäkin herättäneen keskustelun esiin ja niin kuin näimme, hän oli valmis vastaamaan.

Medvedev sanoi saksalaislehden haastattelussa perjantaina Venäjän hallinnon julkaiseman haastattelulitteroinnin mukaan, ettei Venäjä voi estää turvapaikanhakijoiden kulkua rajansa yli Suomeen. Hän viittasi haastattelussa Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Niinistö ei perustelua niele, koska Venäjä ei ole aiemmin päästänyt ihmisiä Suomen rajalle ilman matkustusasiakirjoja.

- Venäjä on myös turvallinen maa ja periaate, jonka uskon tulevan vahvemmin esille on se, että turvapaikanhakijalla ei ole optiomahdollisuutta. Juuri se on hajottanut mielipiteitä myös Euroopan unionin sisällä niin kuin on nähty.

Venäjän-vierailu maaliskuussa

Medvedev välitti myös presidentti Vladimir Putinin kutsun Niinistölle vierailusta Venäjälle. Niinistö kertoi toimittajille, että aikataulua on jo katsottu ja suunnitelmissa on matkustaa maaliskuussa.

Niinistö kertoi kysyneensä Medvedeviltä myös Syyrian tilanteesta. Hän kertoi esitelleensä myös lempiajatteluaan siitä, miten Venäjän ja EU:n suhteessa päästäisiin vaihteeksi parempaan suuntaan.

Linkki juttuun