New Yorkin tur­ma­ko­neen lentäjä nousi kan­sal­lis­san­ka­rik­si

Matkustajakoneen onnistuneesti Hudsonjokeen ohjanneesta lentäjästä tuli perjantaina Yhdysvaltain ykkössankari. Kaikki koneen matkustajista presidentti George W. Bushiin kiittelivät 155 ihmishenkeä pelastaneen Chesley Sullenbergerin toimintaa.

Matkustajat seisoivat Hudson-jokeen pakkolaskun tehneen lentokoneen siipien päällä New Yorkissa.
Matkustajat seisoivat Hudson-jokeen pakkolaskun tehneen lentokoneen siipien päällä New Yorkissa.

Matkustajakoneen onnistuneesti Hudsonjokeen ohjanneesta lentäjästä tuli perjantaina Yhdysvaltain ykkössankari. Kaikki koneen matkustajista presidentti George W. Bushiin kiittelivät 155 ihmishenkeä pelastaneen Chesley Sullenbergerin toimintaa.

Presidentti Bush ylisti Sullenbergerin ja hänen miehistönsä taitoja ja sankaruutta.

-- Lentäjä laskeutui jokeen mestarillisesti ja varmisti sitten, että kaikki pääsivät ulos koneesta. Hän oli vielä viimeksi tarkistanut koneen kahteen kertaa, jottei ketään jäänyt sinne, kertoi Sullenbergerin kanssa keskustellut New Yorkin pormestari Michael Bloomberg.

Entinen hävittäjälentäjä Sullenberger, 57, pysyi itse poissa julkisuudesta. Yhdysvaltalaisviestimissä hänen kerrottiin olevan turvallisuusalan ammattilainen, jolla on liki 40 vuoden kokemus lentämisestä.

"Yhtäkkiä kuului kova pamaus"

US Airways -yhtiön Airbus-kone joutui tekemään pakkolaskun Hudsonjokeen sen jälkeen, kun siihen oli ilmeisesti törmännyt lintuparvi ja koneen molemmat moottorit sammuivat.

Kone oli vain hetkeä aiemmin noussut New Yorkin La Guardian kentältä suuntanaan Pohjois-Carolinassa sijaitseva Charlotte.

-- Yhtäkkiä kuului kova pamaus, ja kone heilahteli. Haistoin savua, kuvaili matkustaja Alberto Panero uutiskanava CNN:lle.

Koska aikaa ei ollut La Guardialle palaamiseen eikä mitään muuta lentokenttää ollut lähellä, Sullenberger päätti tehdä hätälaskun jokeen. Kone oli siinä vaiheessa ehtinyt nousta vajaan kilometrin korkeuteen.

Sullenberger kehotti miehistöä ja matkustajia valmistautumaan törmäykseen.

-- Silloin oli melko selvää, ettemme ehdi takaisin kentälle. Ihmiset ryhtyivät rukoilemaan ja koneeseen laskeutui hiljaisuus. Kaikki tajusivat, että me putoamme, kuvaili koneessa ollut Fred Berretta uutiskanava CNN:lle.

Paniikkia ei syntynyt

Silminnäkijöiden mukaan kone laskeutui veteen hitaasti. Jotkut matkustajista kuvailivat törmäystä samanlaiseksi kuin autokolarissa.

Matkustajien mukaan kone alkoi täyttyä vedestä melko pian pakkolaskun jälkeen, mutta paniikkia ei kuitenkaan syntynyt. Matkustajat siirtyivät koneen siiville ja pelastuslautoille. Jotkut joutuivat odottamaan pelastajia vyötäröä myöten hyisessä vedessä.

Pormestari Bloomberg kertoi, että kaikkiaan 15 ihmistä kuljetettiin sairaalaan, mutta heidän vammansa olivat lieviä. Monet vammoista eivät johtuneet hätälaskusta, vaan altistumisesta joen jääkylmälle vedelle ja pakkaselle.

Matkustajat halusivat kiittää koneen kapteenia ja miehistöä pelastumisestaan.

-- Lentäjä selvisi tilanteesta loistavasti. Uskon, että tämän paremmin veteen ei voi laskeutua, Berretta sanoi.

Erittäin harvinainen tapaus

Lentoalan asiantuntijoiden mukaan Sullenbergerin tekemä pakkolasku oli erittäin vaikea. Jos lentäjä olisi tehnyt virheen, koneen runko olisi voinut haljeta.

A320-tyyppinen kone pystyy lentämään yhdellä moottorilla. Tapaus, jossa molemmat moottorit sammuvat, on asiantuntijoiden mukaan ennenkuulumaton Yhdysvaltain ilmailuhistoriassa.

Törmäykset lintuparviin sen sijaan eivät ole harvinaisia. CNN:n haastatteleman biologin Richard Dolbeerin mukaan Yhdysvaltain ilmailuhallinnolle tulee vuosittain 7 000--8 000 ilmoitusta tapauksista, joissa lentokone on törmännyt lintuparveen. Dolbeer arvioi, että todellisuudessa määrä on vielä paljon suurempi.