Kaleva Live: Tulevan kauden AC Oulu esit­täy­tyy suu­rel­le ylei­söl­le, vas­tas­sa re­ser­vi­jouk­kue OLS – katso kauden en­sim­mäi­nen har­joi­tus­ot­te­lu suorana täältä

Vanhat kuvat: Nos­tal­gi­nen jou­lu­kuu Oulussa 2002 – tier­na­täh­det lois­ti­vat ja Gimmel jakoi nim­ma­rei­ta Stock­man­nil­la

Luitko jo tämän: Ko­hon­neet len­to­lip­pu­jen hinnat har­mit­ta­vat Oulusta Hel­sin­kiin len­tä­viä, Nor­we­gian tark­kai­lee ti­lan­net­ta – "Pi­däm­me reittiä tar­kas­ti sil­mäl­lä"

Nelonen painoi pa­niik­ki­jar­rua

Kisa katsojista on ajamassa kanavat päätöksiin, joissa hätäjarrua vedetään nopeasti. Hyvä esimerkki on Nelosen Kuka mitä häh?, joka päätettiin lopettaa viiden ohjelman jälkeen. Ohjelmalle annettiin elinaikaa siis reilu kuukausi.

Lotta Backlund, Pirjo Suhonen, Mikko Silvennoinen, Marko Parkkinen, Juha Itkonen ja Riikka Pulkkinen muodostivat Kuka, mitä häh -ohjelman vakiokuusikon.
Lotta Backlund, Pirjo Suhonen, Mikko Silvennoinen, Marko Parkkinen, Juha Itkonen ja Riikka Pulkkinen muodostivat Kuka, mitä häh -ohjelman vakiokuusikon.
Kuva: Anton Sucksdorff

Kuka mitä hä? -ohjelma esitettäisiin tänään Nelosella kello 22.00.,
jos ei olisi toisin päätetty.

Kisa katsojista on ajamassa kanavat päätöksiin, joissa hätäjarrua vedetään nopeasti. Hyvä esimerkki on Nelosen Kuka mitä häh?, joka päätettiin lopettaa viiden ohjelman jälkeen. Ohjelmalle annettiin elinaikaa siis reilu kuukausi.

"Totta kai minua potuttaa, ettei tv-bisnes nykyään anna aikaa eikä armoa", kommentoi ohjelman juontaja Mikko Silvennoinen. Hän on potutuksesta huolimatta jäävi puhumaan, koska on saman kanavan kansainvälisten ohjelmien tuottaja.

Silvennoinen oli alusta asti ideoimassa ohjelmaa, eikä ollut itsestään selvä valinta juontajaksi.

"Tarkoituksemme oli tehdä erilaista keskusteluohjelmaa, jossa juontajan on osa toimintaa, eikä vain se, jonka luokse vieraita otetaan vastaan", hän toteaa.

"Tällaista tämä on. Tahti kanavilla kiihtyy", hän huokaa.

Ohjelmassa olivat vakiojäseninä nuoret kirjailijat Riikka Pulkkinen ja Juha Itkonen, muotoilija Pirjo Suhonen, talousguru Marko Parkkinen ja koomikko Lotta Backlund.

Oululaislähtöinen Pulkkinen oli muiden ohella tietysti pettynyt. "Olimme juuri pääsemässä vauhtiin. Välillä tuntui, että maskissa tulivat ne parhaimmat jutut", sanoo Pulkkinen. "Ja tällä viikolla on tuntunut siltä, että pitää laittaa sähköpostia ja kysyä kollegoilta, mitä mieltä he asioista ovat, kun emme pääse lähetykseen," hän harmittelee.

Juha Itkonen on samoilla linjoilla.

"En todellakaan pitänyt ohjelmaa täydellisenä. Se oli vasta hakemassa muotoaan, ja harmittaa, ettei meille annettu aikaa kehittyä", hän mietiskelee.

Kumpikin on silti sitä mieltä, että julkisuudesta on kirjailijalle sekä haittaa että hyötyä.

"Moni saattaa jättää kirjan ostamatta, jos kirjailijan olemus ällöttää", sanoo Itkonen.

"Minun mielestäni kirjailijoiden tulisi olla enemmän esillä, jopa superjulkkiksinakin, kuten Ranskassa," sanoo puolestaan Pulkkinen.

Oli miten oli, ohjelma oli ilmeisesti liian älykäs tai hidastempoinen, jotta se olisi saanut tarpeeksi katsojia. Sillä oli aluksi kilpailijakanavalla vastassaan vaaliohjelmat ja Idols-tuloslähetykset.

Nelonen oli asettanut tavoitteeksi 200 000 katsojaa, mikä on suhteellisen paljon kanavan omassa kategoriassa. Esimerkiksi katsotuimmat 4D-dokumenttiohjelmat keräävät viikossa 240 000 katsojaa.

Kuka mitä häh? sai ensimmäisellä ohjelmallaan 60 000 katsojaa, mutta viimeisellä jo 133 000.

Nyt netissä kerätään KMH:n puolesta adressia ja yleisöstä on kaikunut vaatimuksia ohjelman takaisin saamiseksi.

Kanavalla ei kuitenkaan myönnetä, että mitään virhettä olisi tehty.

"Mikään ei ole kiveen hakattu, mutta tällä hetkellä seisomme päätöksemme takana", sanoo Nelosen kotimaisten ohjelmien ohjelmapäällikkö Markus von Reiche.

"On kieltämättä erittäin poikkeuksellista, että ohjelma lopetetaan näin lyhyeen, mutta KMH ei päässyt tavoitteisiin riittävän nopeasti", hän tarkentaa.

"Loppujen lopuksi kyse makuasioista", von Reiche heittää.

Tuotantoyhtiö Broadcastersin mielestä tällainen on todellakin poikkeuksellista.

"Jos tällä tavalla olisi toimittu aiemmin, monet klassikko-ohjelmat olisivat jääneet syntymättä, kuten HPR, W-Tyyli ja Studio Julma Huvi. Rohkea ohjelma vaatii rohkean kanavan", toteaa tuottaja Pauliina Koutala.

"Tietysti tässä herää kysymys, mitä kanavalla on tapahtumassa. Onko siellä jokin paniikki, josta ulospäin ei tiedetä", hän spekuloi.